Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este un pigment galben care provine din degradarea hemoglobinei și constituie principalul colorant al vezicii biliare”. În ciuda numelui său, spune biolog Augustina Olteanu, aceasta nu este o substanță proprie bilei, ci provine de la ficat, iar vezica biliară joacă, în acest caz, un rol de „depozit”.

Bilirubina directă și bilirubina indirectă

Trebuie știut că există, în organismul uman, două tipuri de bilirubină, fiecare cu sarcini și cu efecte diferite pentru sănătatea ficatului și cu importanță distinctă în diagnosticul afecțiunii.

Bilirubina indirectă (cunoscută și sub numele de bilirubină neconjugată) apare atunci când hematiile degradate și îmbătrânite ajung în ficat. La rândul său, această substanță, odată ajunsă în ficat, se combină cu alte substanțe și iese din acest organ, pentru a fi depozitată în vezica biliară – aceasta din urmă poartă numele de Bilirubină directă. Din vezica biliară, ea va fi eliminată, treptat, prin tubul digestiv.

Bilirubina și bolile ficatului

Atât bilirubina directă, cât și bilirubina indirectă, se regăsesc, în cantități mici, în sânge. Atunci când cantitatea celor două tipuri de bilirubina din sânge crește peste limite normale, există premizele și semnele unor afecțiuni ale ficatului.

- Articolul continua mai jos-

„Valorile crescute ale bilirubinei în sânge pot fi cauzate de afecțiuni ale ficatului, precum hepatitele sau ciroza”, spune biologul Augustina Olteanu.

Trebuie știut că testul bilirubinei, în cazul diagnosticării unei boli hepatice, trebuie refăcut periodic, pentru că el este util nu doar în diagnostic, ci și în monitorizarea evoluției afecțiunii respective, precum și pentru a se urmări eficiența schemei de tratament aplicate. Pe de altă parte, spune biologul, „valorile crescute ale bilirubinei sunt uneori și semnul unor boli de sânge, precum anemia hemolitica. Investigația ajută în acest caz la diagnosticul afecțiunii”.

Bilirubina și icterul

Chiar înaintea oricărui test de laborator, creșterea nivelului de bilirubina în sânge este evident la o simplă observare a bolnavului. Și asta pentru că bilirubina peste nivelul acceptat, în sânge, provoacă apariția icterului, iar simptomul acestuia este o colorație galbenă a pielii și a albului ochiului.

La rândul său, icterul este simptom important pentru mai multe afecțiuni hepatice:

  • toate tipurile de hepatită
  • cirozele
  • unele afecțiuni ale sângelui, precum anemia hemolitică (va crește valoarea bilirubinei indirecte)
  • o obstrucție la nivelul căilor biliare (va crește valoarea bilirubinei directe).

„Dozarea bilirubinei în sânge nu necesită pregătiri speciale din partea pacientului. Singura condiție este ca el să nu mănânce înaintea efectuării acestei analize”, spune Augustina Olteanu.

Citește mai departe și Tromboliza – tratamentul salvator în caz de AVC. Reduce la minim efectele

- Articolul continua mai jos-

Bilirubina și icterul fiziologic la nou-născut

Mulți nou-născuți  prezintă icter fiziologic în primele zile de viață. „Este normal ca nou-născutul să producă o cantitate mai mare de bilirubină în primele săptămâni de viață”, ne liniștește specialistul, „deoarece se naște cu un număr prea mare de globule roșii. Cantitatea de bilirubină dobândește valori normale, iar icterul dispare după aproximativ o săptămână, fără ca micuțul să necesite tratament”.

Dacă nu dispare, medicul va prescrie un tratament, care constă în fototerapie.

SFATUL MEDICULUI

Netratat, icterul poate favoriza apariția unor leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari