Program de screening pentru cancerul de sân în 2019

Cel puţin 30.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, ar putea beneficia după jumătatea anului 2019 de un program de screening pentru cancerul de sân.

„A demarat proiectul de implementare a unui program de screening pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanţare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului şi beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este de 22.760.659 de lei, undeva la 4 milioane de euro. Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel. Trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune şi începerea screeningului”, a declarat secretarul de stat Tiberius Brădăţan, potrivit AGERPRES.

Prima etapă a acestui program de screening presupune elaborarea metodologiei de screening pentru cancerul mamar. Întocmirea unui registru de pacienţi. Formarea personalului care este implicat în screening şi o campanie de informare publică.

Secretarul de stat a punctat că etapa a doua beneficiază de o finanţare de 16 milioane de euro, împărţită în două proiecte, iar fiecare proiect acoperă un grup de regiuni de dezvoltare.

„Proiectul 1 are ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în regiunile nord – vest, vest; proiectul 2 – ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în nord – est, sud – est. Grupul ţintă – femei cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani. Numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei. Implementarea etapei a doua depinde de momentul în care vom avea format personalul care va face parte din proiect, partea care revine beneficiarului, Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuţă din Cluj Napoca”, a spus oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Întrebat când vor debuta testările în cadrul acestui program, el a spus: „Undeva după jumătatea anului să zicem. Întotdeauna se ia în calcul şi partea birocratică.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Ce spunem noi acum – trebuie să adăugăm acea marjă care e legată de modul în care va funcţiona aparatul birocratic în toată chestia asta, modul în care sunt împinse hârtiile”.

Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening naţional de cancer mamar sunt: o consultaţie primară, efectuarea de mamografie şi ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formaţiune care ridică suspiciuni şi excizia locală a leziunilor sânului.

Citește și:

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...