fbpx
Acasă Ştiri Medicale Program de screening pentru cancerul de sân în 2019

Program de screening pentru cancerul de sân în 2019

Cel puţin 30.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, ar putea beneficia după jumătatea anului 2019 de un program de screening pentru cancerul de sân.

“A demarat proiectul de implementare a unui program de screening pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanţare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului şi beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este de 22.760.659 de lei, undeva la 4 milioane de euro. Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel. Trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune şi începerea screeningului”, a declarat secretarul de stat Tiberius Brădăţan, potrivit AGERPRES.

Prima etapă a acestui program de screening presupune elaborarea metodologiei de screening pentru cancerul mamar. Întocmirea unui registru de pacienţi. Formarea personalului care este implicat în screening şi o campanie de informare publică.

Secretarul de stat a punctat că etapa a doua beneficiază de o finanţare de 16 milioane de euro, împărţită în două proiecte, iar fiecare proiect acoperă un grup de regiuni de dezvoltare.

Articolul continua mai jos

“Proiectul 1 are ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în regiunile nord – vest, vest; proiectul 2 – ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în nord – est, sud – est. Grupul ţintă – femei cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani. Numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei. Implementarea etapei a doua depinde de momentul în care vom avea format personalul care va face parte din proiect, partea care revine beneficiarului, Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuţă din Cluj Napoca”, a spus oficialul din Ministerul Sănătăţii.

Întrebat când vor debuta testările în cadrul acestui program, el a spus: “Undeva după jumătatea anului să zicem. Întotdeauna se ia în calcul şi partea birocratică.

Ce spunem noi acum – trebuie să adăugăm acea marjă care e legată de modul în care va funcţiona aparatul birocratic în toată chestia asta, modul în care sunt împinse hârtiile”.

Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening naţional de cancer mamar sunt: o consultaţie primară, efectuarea de mamografie şi ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formaţiune care ridică suspiciuni şi excizia locală a leziunilor sânului.

Citește și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,941FaniÎmi place
1,080AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE - Înaintarea în vârstă vine cu mai multă înțelepciune, dar...

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Cea mai bună definiţie pentru scleroza multiplă spune multe despre impactul acestei afecţiuni aspura...

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Endometrioza - cum poți să reduci durerea cu soluții naturale? Pentru a îmbunătăți calitatea...

Virusul herpes – Totul despre herpesul oral si herpesul genital

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt...

Boala de reflux gastro-esofagian – Cauze, factori de risc, tratament

Auzim adesea despre persoane care suferă de boala de reflux gastro-esofagian şi totuşi nu...

9 sfaturi pentru albirea dinților

9 sfaturi pentru albirea dinților. Zâmbetul este unul dintre primele lucruri pe care le...