fbpx

Efectele hipercolesterolemiei asupra organismului

Destul de mulți oameni au tendința de a spune “am colesterol”. Sigur că ai. Toți avem. Mai mult chiar, colesterolul este vital deoarece contribuie la construirea celulelor din corpul nostru și la producerea anumitor hormoni.

Colesterolul nu este grăsime, așa cum, greșit, cred destul de multe persoane. El are consistență seroasă  și este produs de către organism în anumite cantități. Însă corpul nostru absoarbe și colesterolul prezent în alimentele de origine animală pe care le mâncăm (carne, ouă etc). Problemele apar când colesterolul trece peste anumite valori.

Colesterolul mărit  și obstrucționarea circulației sanguine

“O simplă analiză de sânge ne poate salva viața pentru că depistarea colesterolului mărit (hipercolesterolemie) ne ajută să instituim prevenția pentru bolile pe care el le favorizează, respectiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Acestea apar pentru că atunci când colesterolul are valori peste limitele normale (hipercolesterolemia), el începe să se depună pe pereții vaselor sanguine, formând plăci de aterom și obstrucționând circulația sanguină. Vasele se îngustează și, uneori, se pot forma chiar chiaguri ce blochează fluxul sanguin. În general, noi purtăm vina colsterolului mărit, pentru că adoptăm o alimentație haotică și nu facem mișcare. Însă, uneori, o valoarea mai mare decât cea normală a colesterolului poate apărea pe fond genetic, și atunci vorbim despre hipercolesterolomia familială”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Hipercolesterolemia familială – cea mai frecventa tuburare genetică

Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică şi este cauzată de un defect genetic. Este moştenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinţi. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creşterea alarmantă a LDL-colesterolului (sau aşa cum este cunoscut în limbaj popular, „colesterol rău”) şi, în timp, la ateroscleroză şi complicaţiile ei. În cazul persoanelor care au această afecţiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulţi şi de peste 250 mg/dl la copii.

- Articolul continua mai jos-

Persoanele cu hipercolesterolemie familială prezintă un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta o boală cardiacă și pot suferi primul atac de cord în jurul vârstei de 30-35 de ani.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România (peste 50% din totalul deceselor). Este mult mai mare comparativ cu media din Uniunea Europeană.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari