Prof. Theodora Benedek – USTACC, unitate de elită în cardiologia românească, speranță pentru pacienți

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora este medic primar cardiolog și medicină internă. Este șefa clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. Are competență în cardiologie intervențională, în implantare de stimulatoare cardiace și în ecocardiografie transtoracică si tranesofagiană europeană. De asemenea, face parte din echipa de medici din cadrul Centrului Medical Cardiomed, un centru de excelență, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

Interviu Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora, șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în cadrul manifestării ”Medicina Viitorului” organizată cu ocazia Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie Târgu Mureș

Ziar Medical – Cât de important este pentru sistemul de sănătate românesc să poată accesa programele de cercetare ale Uniunii Europene?

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora – Orice oportunitate care poate să ducă la dezvoltarea medicinii trebuie exploatată. Cercetarea are ca scop beneficiul bolnavului. Programele Uniunii Europene și programele naționale își propun implementarea de noi strategii inovative care să ducă la îmbunătățirea serviciilor medicale în serviciul pacientului. Noi, în cadrul acestei secțiuni de Medicina Viitorului, tocmai asta ne-am propus. Prin crearea unor punți de colaborare între colegii noștri din domeniul medical și colegii din domeniul tehnologicii și al informaticii medicale. Să deschidem noi orizonturi pentru accesarea unor programe care sunt acum în trend la nivelul Comisiei Europene și în întreaga societate științifică internațională, cele dedicate medicinei digitale, inteligenței artificiale și noilor tehnologii aplicate în medicină.

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Ce fel de proiecte de cercetare au fost derulate în cadrul clinicii de cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș?

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora – În cadrul colectivului Clinicii de cardiologie am avut un număr foarte mare de proiecte de cercetare. Marea lor majoritate focusându-se pe noi tehnici normative de imagistică cardiacă și proiecte dedicate reducerii mortalității prin infarctul miocardic acut. Adică cercetarea mecanismelor care duc la progresia bolii cardiace spre un infarct miocardic acut și cercetarea celor mai bune metode terapeutice. Am avut programe de cercetare câștigătoare atât la competițiile naționale cât și internaționale.

Ziar Medical – Faceți parte din echipa clinicii Cardiomed. Cât de importantă este prezența laboratorului de cercetare în cadrul acestei clinici?

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora  – Centrul de cercetare Cardiomed este un centru de cercetare privat care funcționează pe o platformă de colaborare cu centre universitare, inclusiv cu Universitatea de Medicină și Farmacie. Există un acord de colaborare semnat în urmă cu mulți ani prin care colectivul și infrastructura de cercetare disponibilă la acest centru sunt oferite pentru dezvoltarea de noi proiecte de cercetare și pentru utilizarea rezultatelor cercetării în comun. Evident acest centru, câștigând foarte multe proiecte de cercetare, are o infrastructură de cercetare foarte bine pusă la punct, care s-a dezvoltat în foarte multe publicații și lucrări științifice, teze de doctorat. Este utilizată acea infrastructură de cercetare procurată prin granturi de cercetare. Practic centrul pune la dispoziția universităților această infrastructură și evident că fiecare colectiv poate să intre într-o colaborare cu acel centru. Noi avem o colaborare foarte bună și am reușit accesarea fondurilor europene.

Ziar Medical – Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate. Cum pot ajuta noile tehnologii la scăderea acestor cifre?

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora – Noile tehnologii își propun implementarea unor noi metode de diagnostic și tratament. Dacă îmbunătățim diagnosticul bolii vom știi mai bine cum să o tratăm. Noile tehnologii medicale de tratament sunt orientate spre reducerea bolilor cardiovasculare care sunt numărul unu în mortalitatea la nivel mondial

Ziar Medical – Ați aniversat un an de când ați deschis în cadrul Spitalului județean Unitatea de Supraveghere si Tratament avansat al Pacienților Critici (USTACC). Ce beneficii aduce această unitate pentru pacienții cu infarct miocardic?

Prof. Univ. Dr. Benedek Theodora – Unitatea de USTACC este o perlă a Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș și a medicinii târg-mureșene. De la deschiderea unității am avut un număr foarte mare de cazuri care în absența acestei unități ar fi fost pierdute. Supravegherea bolnavilor clipă de clipă, într-un perimetru organizat, bine pus la punct, cu protocoale stricte, europene, aplicate în practică la fiecare pacient în fiecare moment. Obișnuim să spunem că monitorizăm fiecare picătură de medicament care intră în acel pacient. Totul este super controlat. Tot acest control și implementarea de tratamente noi a dus la reducerea mortalității prin infarct miocardic acut, o mai bună asistență a bolnavilor și creșterea ratei de supraviețuire în orice cauză de urgență cardio-vasculară. Am avut extrem de mulți pacienți care în lipsa acestei unități USTACC nu ar fi putut supraviețui.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari