Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este medic primar cardiolog și medicină internă. Are Competență în cardiologie intervențională, în electrofiziologie, în implantare de stimulatoare cardiace, în ecocardiografie transtoracică si tranesofagiană europeană.
Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este fondatorul Centrului medical Cardiomed, un centru de excelență, lider naţional și regional, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi formator acreditat prin platformă universitară de medici cardiologi, rezidenţi în cardiologie si cardiologie intervenţională. Echipamentele medicale disponibile în cadrul Cardiomed, acoperă toate posibilitățile de explorare neinvazivă , imagistică sau invazivă utile în patologia cardiovasculară.
Interviu Prof. Univ. Dr. Benedek Imre, fondatorul Clinicii Cardiomed, în cadrul manifestării ”Medicina Viitorului” organizată cu ocazia Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie Târgu Mureș
Ziar Medical – Târgu Mureș este un centru de referință pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Cum ați reușit sa obțineți această performanță?
Prof. Univ. Dr. Benedek Imre – Provin dintr-o familie cu preocupări pentru medicină și cercetare. Cu această educație am visat și am sperat că voi face ceea ce astăzi fac, și ceea ce azi am realizat. Am întâmpinat foarte multe piedici, spital, universitate, dar nu m-am ocupat cu aspectul negativ și am urmărit cursa mea. Am reușit prin împrumutul privat, personal, garantat cu ale mele averi să pornesc o bază de cercetare. Am oferit această bază de cercetare universității, nu a vrut să accepte. Între timp am creat o echipă care ne reprezintă peste tot.
Avem un reprezentant la nivel de Bruxelles, vicepreședintele unei comisii, avem profesori asociați și șefi de lucrări. Aceștia au plecat, dar ne reprezintă. Este o școală, după o îndelungată activitate, care reușește să utilizeze cele mai moderne echipamente la un nivel mondial și la un nivel de cercetare și de perspectivă de viitor. Acest lucru mă face să mă simt satisfăcut că am făcut ceva în viață. Laboratorul nostru de cercetare, o platformă unică în România și chiar și în Europa, este în mâna celor care activează zi de zi.
Un profesor universitar nu se caracterizează prin faptul că operează, tratează ci prin faptul că adună, acumulează, încearcă să introducă noi idei. Acestea pot să se dovedească bune sau nu, pentru lumea medicală sau pentru bolnavi. Pe lângă activitatea de cercetare sau profesională educă tineri cercetători. Motivează pe cei care doresc să facă ceva. Să nu aștepte ora unu să plece acasă, ci uită că este deja vreme nocturnă și încă suntem acolo. Mă simt un om realizat și cu satisfacții enorme.
Ziar Medical – Ați trecut în privat și ați construit Centrul medical Cardiomed. Care este importanța unei clinici precum Cardiomed pentru cardiologia românească?
Prof. Univ. Dr. Benedek Imre – Fiecare oraș județean ar trebui să aibă așa ceva. Normal că nu se poate face cercetare decât unde există mediu universitar academic. În orașele cu 250.000-300.000 de locuitori ar fi necesar, pentru că ar reduce foarte mult mortalitatea. Noi am plecat de la un procent de mortalitate de 30-40% în infarct miocardic, astăzi suntem la 4,5% pentru toate bolile: infarct, rupturi, valvulopatii, aritmii. Este o reducere fantastică a mortalității. De acest lucru are nevoie toată lumea, nu doar Târgu Mureș sau România. De acest lucru are nevoie comunitatea în care trăim noi medicii, mai ales că zicem că vrem să lucrăm pentru ei.
Ziar Medical – Sunteți un susținător al tinerilor medici. Ce argumente aveți să îi convingeți sa profeseze în țară?
Prof. Univ. Dr. Benedek Imre – Când mă aflu în laborator sau în sălile de operații, mă înconjoară zeci de studenți, de tineri medici și doresc să facă la fel. Această energie și acest exemplu personal pe care l-am luat de la tata, cred că îi motivează suficient. Primesc în timp util acele device-uri cu care vor putea să realizeze aceleași succese pe care le-am realizat și eu. Aceasta este motivarea, nu banii.
Ziar Medical – Ați vorbit despre registrele populaționale in reducerea mortalității cardiovasculare. Ce rol au acestea?
Prof. Univ. Dr. Benedek Imre – Având ambiția și energia și neavând suficient spațiu pentru a mă descărca, mergeam pe teren și vedeam cât de mare este mortalitatea. Din surse proprii, cu spiritul de sacrificiu și voluntarismul și al colegilor am reușit să facem registre care au demonstrat că este mare nevoie de așa ceva. Dacă mergi pe teren și bagi în seamă bolnavii, atunci și doctorul care până atunci nu îi băga în seamă, îi va băga în seama. Vine cineva care vede și îi spune, iar atunci se teme și se ocupă de bolnavi. Totodată, cresc numărul observațiilor, expertizelor, aduni date din care poți să extrapolezi. Aceste date aduc rezultate fantastice. Cu ajutorul medicii personalizate, computerizate, se obține o soluție pentru bolnav.