Sinuzita – simptome, tratament și complicații

Sinuzita – simptome, tratament și complicații. SFATUL MEDICULUI prof. dr. Maria Beuran, medic primar ORL, Spitalul Clinic Colțea, din București. Potrivit statisticilor, 14% din patologia umană o constituie, anual, la nivel global, sinuzitele. Sezonul rece este unul prielnic sinuzitelor pentru că sinusurile se obturează, de regulă, în timpul unei infecții virale, respectiv răceală sau gripă. Atunci se inflamează și se infectează sinusurile, iar simptomele sunt de lungă durată. Dacă o răceală, în mod normal, după șapte zile începe să se amelioreze, sinuzita abia după acest interval se agravează.

Sinuzita – complicații și tratament.

prof. dr. Maria Beuran
prof. dr. Maria Beuran

“Cele mai frecvente complicații ale sinuzitei sunt cele bronho- pulmonare. Uneori pot apărea chiar și complicații digestive. Mai mult, dacă nu este tratată la timp, sinuzita poate genera un fenomen septico-infecțios. De aceea, orice persoană care simte o presiune în zona ochilor și dureri persistente de cap ar trebuie să facă un control medical. De asemenea, la sinuzita, în afara scurgerilor galben-verzui, mai pot apărea și amețeli sau o senzație de percepere exagerată a mirosurilor urâte.Tratamentul durează, în medie, o lună, și se bazează pe antibiotice, antiinflamatoare și dezinfectante nazale. Dacă la adult este mai complicat, la copil, rareori, forma acută a sinuzitei se cronicizează”, a declarat, pentru Ziar Medical, prof. dr. Maria Beuran, medic primar ORL, Spitalul Clinic Colțea, din București.

Sinuzita poate recidiva oricând

Din nefericire, sinuzita nu cedează ușor și există, oricând risc de recidivă, chiar și după operație. Nu de puține ori, medicul ORL-ist este nevoit să reintervină chirurgical. Orice persoană cu predispoziție la sinuzită trebuie să facă periodic spălături nazale cu soluție salină și să evite înotul în piscine, deoarece clorul irită.

Sinuzita poate masca boli mult mai grave

“Automedicația este o mare greșeală, mai ales cea bazată pe antibiotice, pentru că simptomele pot ceda, pe moment, dar este posibil să nu fi fost vorba despre o simplă sinuzită, ci despre boli mult mai grave, inclusiv cancer. De aceea ORL-istul instituie tratamentul doar în urma examenului imagistic, consultului și analizelor de laborator”, spune prof. dr. Beuran.

- Articolul continua mai jos-

Care sunt complicațiile sinuzitei

  • infecţii stomatologice;
  • traumatisme;
  • tumori nazo-faciale;
  • corpi străini nazali sau intrasinusali;
  • frigul;
  • umezeala;
  • tulburări metabolice;
  • alergii.

Sinuzita – când se rezolvă cu puncții și când se operează

Dacă simptomele nu cedează, iar boala se prelungește mai mult de 10 săptămâni, deja vorbim despre o cronicizare a sinuzitei, adică modificări permante ale mucoasei și apariția complicațiilor. “Primul pas îl constituie radiografia. Din ea ne dăm seama dacă există infecție la sinusurile maxilare sau la cele frontale. În cazul celei dintâi, se merge în paralel cu tratament ORL și stomatologic. Când infecția afectează sinusurile frontale sunt două căi de tratament: puncțiile și operația. Dacă sinusurile nu se curăță prin puncții este necesară intervenția chirurgicală. Uneori este nevoie de consult interdisciplinar ORL-alergologie-stomatologie pentru a rezolva o sinuzită”, explică prof. dr. Beuran

Alte articole:

Ce este isoterapia și ce așteptări să avem de la ea

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari