În pragul iernii ne reîntoarcem la Institutul Clinic Fundeni pentru un dialog despre performanță și progres, cu dna conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul prestigioasei instituții medicale bucureștene.
CARMEN ORBAN: „Cifrele de transplant au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor”
Ziar Medical – Dna conf. univ. dr. Carmen Orban, am mai vorbit despre atuurile Institutului Clinic Fundeni, în sfera medicinii românești. Este un adevărat… crucișător al acestui domeniu de activitate, dacă ne gândim că majoritatea premierelor medicale, în România, se întâmplă aici. Iată, să luăm ca exemplu „școala de transplant” de pe platforma spitalicească a Fundenilor – ICF este numită chiar „uzina de transplanturi”, iar dna dr. Doina Hrehoreț nu este doar unul dintre cei patru excelenți medici de aici care s-au specializat în transplantul hepatic, dar este și singura femeie din Sud-Estul Europei care face această complicată intervenție chirurgicală…
Și pentru că am amintit de transplant, dna dr. Carmen Orban, aș vrea să vă întreb care sunt problemele pe care trebuie să le surmontați – ICF, ca instituție medicală, pe de o parte, dar și dv. ca manager, pe de altă parte?
Conf. Univ. Dr. Carmen Orban – La noi în spital a existat finanțarea pentru aceste proceduri. În ultimii ani, problemele reale care țin de transplant au ținut strict de donatori. Donatori în moarte cerebrală sunt din ce în ce mai puțini, iar romanii arată o scădere evidentă a încrederii în această activitate. Nu caut vinovați, cert este că cifrele au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor. Înțeleg că acum este o preocupare națională pentru a crește încrederea în aceste proceduri și pentru a reorganiza această agenție care se ocupă de toți pacienții transplantați.
În spitalul nostru, o problemă reală este infrastructura. E un spital care împlinește 60 de ani, cu construcții vechi, cu o infrastructură veche și cu toate strădaniile mele de a face lucrurile să funcționeze foarte bine, trebuie să iau în calcul ceea ce am; deci, cu ceea ce am, nu pot face modificări de infrastructură corecte. E ca și cum v-aș pune pe dvs să faceți o ciorbă bună numai cu apă și cu sare.
Deci, nu e suficientă resursa umană și partea financiară, pentru că mai trebuie niște lucruri, precum donatorii și infrastructură modernizată.
CARMEN ORBAN – „Am încercat să obținem pentru pacienții noștri tehnologii de top”
Ziar Medical – În ciuda oricăror piedici existente – inerente, unele dinte ele – Institutul Clinic Fundeni a rămas, cum spuneam, dna Carmen Orban, nu doar un bastion al medicinei, ci și unul al cercetării medicale, al învățământului medical…
Conf. Univ. Dr. Carmen Orban – E, într-adevăr, așa cum spuneți. Medicina, la Institutul Clinic Fundeni este una de vârf. Ne axăm, deopotrivă, pe partea științifică, didactică, de cercetare. Majoritatea medicilor din spital sunt ultra-informați și își doresc să se autodepășească. Tot ce au învățat și au văzut avansat în altă parte au dorit să aplice și în spitalul nostru. Le sunt recunoscătoare pentru eforturile pe care le fac să se autodepășească. Ei întotdeauna au găsit în mine un partener de dialog, și întotdeauna au avut la mine ușa deschisă și am fost partener de echipa cu ei pentru a face lucruri noi, moderne.
Pot să vă dau exemplu o tehnică minim invazivă pentru rezecția metastazelor hepatice și de altă natură, cu laser-terapie – metodă pe care în Occident o folosesc medici nu neapărat chirurgi – gen radiologi intervenționali sau gastroenterologi. Sub un ghidaj ecografic, se folosesc niște ace speciale și toate metastazele multiple care depășesc indicația chirurgicală pot fi topite cu această procedură. Noi am chemat echipele din străinătate și am implementat în mod demonstrativ aceste proceduri. Am încercat să ne școlim un personal nou, care să poată practica un astfel de tip de intervenție.
Nu există zi să nu facem ceva nou. Probabil și pe patologii de boală, și la nefrologie copii au fost perioade în care mass-media au vorbit despre cazuri de copii cu anumite boli rare, unde terapia costa peste 300 de mii de euro, care au fost realizate prima dată aici. Da, este adevărat, toate aceste tipuri noi le-am implementat și încercăm să le facem. Chiar dacă, de exemplu, există medicație care nu se găsește în România, noi am încercat, pe programe pentru persoane cu nevoi speciale sau prin sponsorizări de la firmele respective, să obținem pentru pacienții noștri tehnologii de top.
Sunt foarte multe terapii pe care noi le-am adus primii în România. La terapia intensivă, de exemplu, nu există procedură într-o secție civilizată din Europa care să nu se facă și la noi. E adevărat, în ultima vreme nu am știut să ne promovăm realizările și poate nici timpul nu ne-a permis. Ne-am mulțumit că ne descurcăm, că facem lucruri bune, și nu ne-am preocupat îndeajuns și de comunicarea lor.
CARMEN ORBAN: „Avem mulți bolnavi care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie”
Ziar Medical – Dna Carmen Orban, a fi manager într-un spital uriaș cum este IC Fundeni nu înseamnă doar să știi ce se întâmplă în interiorul instituției tale, dar și să știi unde te situezi, în domeniu. Iar medicina, în România, nu se mai face demult doar în spitale de stat. Simțiți concurența cu spitalele private?
Conf. univ. dr. Carmen Orban – Această concurență există, dar eu o simt o simt ca pe un lucru pozitiv. Concurența creează progress și sistemul concurențial nu poate duce decât la ceva bun. Dacă privații se axează pe nișe unde pot să facă business, noi ne axăm pe pacienți și pe posibilitatea de a trata cât mai mulți pacienți și cât mai bine. Nu mi s-ar părea corect să privim critic activitatea spitalelor private, să credem că ne iau pacienții sau să le negăm activitatea…
Adevărul este că uneori apar situații în care și noi avem nevoie de privați. Sunt tehnici medicale care nu se fac în spitalele de stat și atunci apelăm la privați. Mi se pare corect ca privatul să existe și să investească acolo unde statul român nu a investit. În cazul nostru, am un singur protocol de backup cu un spital privat, în caz că toată radiologia și imagistica noastră ar suferi în urma unei nedorite calamități. N-am apelat vreodată, dar e bine să pui răul înainte.
Avem, apoi, colaborări la modul real, pe o procedură care se cheamă iradiere corporală, pe care nu există niciun spital de stat să o facă. Dacă vorbim de privat, vorbim de radioterapie și apreciez faptul că au existat privați care au investit mulți bani în clinici de radioterapie, pentru că adresabilitatea pe acest segment este atât de mare. Avem mulți bolnavi care mor cu zile pentru că n-au apucat să-și facă radioterapie.
Ziar Medical – Credeți că este mai ușor, „la privat”, să manageriezi implementarea de tehnici și tehnologii noi, revoluționare?
Conf. univ. dr. Carmen Orban – Comparativ cu cel de la privat, managementul la stat este… mers pe sârmă. Nu suportă comparație. Managementul la privat îți dă posibilitatea de a da tot ce ai mai bun din tine și de a face lucruri extraordinare pentru că nu ești îngrădit de anumite forme de licitații publice care, din punct de vedere al cheltuirii decente a banului, reprezintă un lucru extraordinar. Cu toate acestea, privații se duc și negociază corect și la sânge cu anumiți furnizori și obțin prețuri mai mici decât prețurile noastre.
Noi nu putem avea o discuție cu furnizorii noștri, pentru că ar contraveni legii în vigoare. Privații își pot selecta inclusiv personalul medical, materialele sanitare, aparatura cu care lucrează, pentru că au aceste pârghii; își pot stimula medicii și pot acorda salarii diferite medicilor, lucru care nu se poate întâmpla la stat. Noi suntem îngrădiți. De exemplu, am, de un an și jumătate, licitații în desfășurare care nu se finalizează, pentru că se bat firmele între ele, se contestă.. Și eu nu am o posibilitate de a face ceva urgent, pentru că trebuie să respect legislația în vigoare; ca atare, sunt extrem de vulnerabilă.
Dacă am o firmă de catering care aduce mâncare în spital și mâncarea nu este bună, eu o contest, dar dacă pleacă, mă lasă descoperită o perioadă de timp, până la următoarea licitație. Lucrurile nu sunt confortabile pentru un spital de stat și suntem de multe ori la mâna unor furnizori. Nu vorbim doar de institutul nostru, dar sunt spitale mari de stat performante, în toată țara, care primesc pacienți din toată țara și, cu siguranță și în Cluj, Tg Mureș, Iași, sunt centre universitare mari care tratează mult mai mulți pacienți decât sunt contractați cu Casa Națională. Pentru că și Casa are o sumă de bani limitată pe care o împarte la spitalele de stat. Evident că finanțarea este mică și că suntem îngrădiți.
De multe ori noi am admis pacienți veniți din privat la noi. Eu n-am simțit nicio secundă că aș avea o concurență periculoasă cu privatul. Privatul are condiții hoteliere mult mai bune, adaptate bugetului pacientului privat, dar nu comentez acest lucru. Pot să va spun cu certitudine că în România încă pacientul vine la medic. În Occident, pacientul se adresează spitalului. Niciodată nu caută un medic anume. Este recunoscută competența spitalului. În România, pacienții vin după medici dar, deja, lucrurile încep să se schimbe și la noi. Suntem promotori ai acestei mentalități. ICF este printre primle spitale în care pacienții vin la spital și nu la medic. Auzim des: Unde te duci? Păi, nu mai am unde. Trebuie să mă duc la Fundeni. Ceea ce ne duce din start într-o poziție apropiată de cea a spitalelor occidentale.