Sfatul medicului OSTEOPOROZA – ce trebuie să știi

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – Înainte de a afla care sunt simptomele osteporozei și care e abordarea terapeutică a acesteia, se cuvine să o definim.

Pentru a detalia acest subiect, am apelat la dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică.

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – cum o definim?

dr paul nastaseOsteoporoza, supranumită și „boala silențioasă”, este o afecțiune a sistemului osos, caracterizată prin fragilitatea oaselor, datorată scăderii densității osoase și porozității excesive. Oasele devin fragile, încât, în fazele avansate de osteoporoză, nici măcar nu este nevoie de o căzătură pentru a se produce o fractură, sunt situații în care un simplu acces de tuse violentă este suficientă pentru fisurarea și/sau fracturarea osului. Cel mai frecvent, deteriorarea osului se petrece la șold, încheietura mâinii și coloana vertebrală.

Osteoporoza este o afecțiune metabolică la nivelul scheletului, scăderea masei osoase şi degradarea microarhitecturii ţesutului osos, crescând fragilitatea osului şi astfel susceptibilitatea la fracturi. „Deși afectează în special femeile, osteoporoza apare inclusiv la bărbați”, spune medicul specialist. O treime dintre cazurile de osteoporoză, la nivel planetar, au fost identificate, de altfel, la bărbați. Totuși, un risc mai mare de dezvolta boala îl au femeile albe și cele asiatice, ajunse la vârsta menopauzei.

- Articolul continua mai jos-

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – factori de risc

Din enunțul legat de preponderența bolii – femei ajunse la menopauză – aflăm și care sunt principalele condiții de risc pentru apariția osteoporozei. Dar să facem o scurtă enumerare a lor:
sexul – femeile au mai mari riscuri de a dezvolta osteoporoza decât bărbații
vârsta – riscul creste o dată cu înaintarea în vârstă
rasa – femeile caucaziene sau de origine asiatică au cel mai mare risc de a dezvoltat osteoporoza
ereditatea – persoanele care au cazuri de osteoporoză în familie, prezintă risc mai mare
constituția fizică – persoanele de statura mică au un risc mai mare
nivelul hormonal – osteoporoza este mai frecventă la persoanele care au un nivel prea mare sau prea mic de anumiți hormoni – sexuali,  tiroidieni, ai glandelor suprarenale

dieta – riscul este mai mare la persoanele cu un aport scăzut de calciu și tulburări de alimentație
consumul de steroizi și anumite medicamente – utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor interferează cu procesul de reconstrucție osoasa. De asemenea, osteoporoza a fost asociată cu medicamente pentru: convulsii, reflux gastric, cancer, respingerea transplantului
unele afecțiuni – precum: boala celiacăa, boala inflamatorie intestinală, boli renale sau hepatice, lupus, cancer, mielom multiplu, artrita reumatoidă
lipsa mișcării
• consumul excesiv de alcool
• fumatul

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – cum o tratăm?

„Ortopedul se implică în tratamentul osteoporozei, mai ales prin tratarea complicațiilor legate de această boală. Respectiv, această complicație poate fi o fractură, care e favorizată de existența osteoporozei. Și noi aici intrăm în imaginea care este destul de largă a tratamentului acestei boli, care este destul de mult ignorată. Altfel, osteoporoza nu doare, și aici atrag foarte mult atenția – au venit mulți pacienți care mi-au spus: eu sufăr de osteoporoză și mă doare ceva. Osteoporoza nu doare decât atunci când apare o fractură”, spune dr. Paul Năstase.

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – cum o combatem?

„Pentru că osteoporoza nu doare, nu vorbește, putem să identificăm evoluția ei, cât încă e în stadiul incipiend, doar trecând mai des pe la medic, după 50-55 de ani”, spune dr. Paul Năstase. E obligatoriu să ne facem analizele!

Citește și Fractura de șold – ce trebuie să știm despre ea 

„Din câte știu există și un program național de combatere a osteoporozei – și aici ar trebui să fie redirecționați pacienții de către medicii de familie, mai ales doamnele care au trecut de perioada menopauzei, și cam la 5 ani de zile întotdeauna se recomandă un test DXA. Endocrinologul este primul medic care va indica un tratament, în funcție de rezultatele testului DXA, și va începe monitorizarea pacientului”.

Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari