fbpx
Acasă Ştiri Medicale Medicii nu respectă programul din spitalele publice înainte să meargă în privat

Medicii nu respectă programul din spitalele publice înainte să meargă în privat

Sorina Pintea susţine că majorarea salariilor medicilor a redat demnitatea acestora, însă efectul scontat până în acest moment nu a apărut. Medicii tot nu respectă programul din spitalele publice înainte să meargă în privat.

“Sunt foarte multe solicitări să revină medici în ţară. Pe de altă parte, paradoxal, s-a întâmplat un lucru. Sunt spitale clinice, spitale mari care au greutăţi în a asigura linia de gardă. De ce? Pentru că sunt medici care au ajuns, de exemplu, să facă 12 gărzi pe lună. Colegii mai tineri merg în spitale cu pacienţi mai puţini, unde nu sunt deranjaţi atât de mult. Când am auzit acest lucru, m-a mâhnit. Pe de altă parte, odată cu aceste majorări salariale am crezut că se va delimita foarte clar sistemul public de sistemul privat. Adică medicul de la public îşi va respecta programul de lucru şi va merge apoi la privat, dacă doreşte. Deci, asta cu fişa postului, cu programul de lucru nu s-a întâmplat”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat duminică seara că şi în spitalele publice şi în cele private sunt raportări false. MS a început un control comun cu Ministerul Finanţelor.

“Am început un control comun cu Ministerul Finanţelor, pentru că sunt şi în spitalele publice şi în spitalele private raportări false, sunt decontări duble la spitalele private. Vă daţi seama că nu începeam acest control sau nu propuneam MF să facem un control dacă nu aveam nişte date certe. Nu am vrut să fac public acest lucru, pentru că mi se pare normal să verific nişte lucruri care pot să afecteze financiar sistemul”, a declarat Pintea la B1TV, potrivit AGERPRES.

Articolul continua mai jos

Întrebată cât la sută se fură în sistemul de sănătate, Pintea a răspuns: “Destul de mult pe palierul pe care îl verificăm”.

Potrivit Sorinei Pintea, în sistemul de sănătate s-au făcut progrese foarte mari în ultimii ani, dar ceea ce se întâmplă în anumite zone “ne afectează şi ne pune pe gânduri”.

“În România sunt 17 milioane de asiguraţi şi doar 5 milioane plătesc, contribuie la sistemul de sănătate. Statul garantează dreptul la sănătate şi finanţează, chiar dacă nu la nivelul pe care îl dorim cu toţii. Dar trebuie să înţelegem că sumele sunt limitate. Că instituţia programării funcţionează nu doar în România, ci şi în Anglia, şi în Germania. Deci, sunt lucruri şi sunt progrese. Sunt paşi înainte care s-au făcut şi ar trebui să recunoaştem acest lucru”, a spus ea.

Întrebată dacă “demnitatea cu plicul mai există”, ministrul Sănătăţii a afirmat că se pare că mai există în unele zone, ceea ce este “foarte supărător”, însă lucrurile trebuie taxate de către pacienţi, pentru că statul a făcut un efort foarte mare majorând aceste salarii la nivelul anului 2022.

“Pe de altă parte, este şi personal medical, sunt şi medici dedicaţi întru totul. Dar ei au fost dedicaţi şi înainte, pe bani mai puţini. Eu aştept acum de la tânara generaţie să fie un model pentru noi ceilalţi. Să ne înveţe ei ce înseamnă de fapt a fi medic în România. Şi nu spun asta cu ironie, pentru că aştept acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,190AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Ce este foliculita? Tipuri, simptome, tratament

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune dermatologică care apare atât în cazul femeilor,...

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm....

Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament VIDEO

Diagnosticul rapid și, în consecință instituirea unui tratament eficient rapid, poate preveni progresia bolii....

Fibroza chistică – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Ce este fibroza chistică? Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce...