Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic – ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală vorbim astăzi cu dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă de la Clinica Masaya din București.

„Este o metodă de tratament nechirurgical al diferite afecțiuni ale articulațiilor. Cele mai multe dintre cazurile pe care le tratează sunt cele de sunt artroza, respectiv gonartroza (la nivelul articulațiilor genunchiului) și coxartroza (la nivelul articulațiilor șoldulului). De asemenea, tratează afecțiuni la nivelul tendonului – precum tendinita – sau alte afecțiuni la nivelul articulației, cum ar fi grad I de menisc, unde asigurăm o lubrifiere”.

Infiltrații intraarticulare – Ce este acidul hialuronic și ce rol are?

dr Tarek NazerAcidul hialuronic „este o substanță care se găsește în mod normal în articulație, o substanță vâsco-elastică, asemănătoare cu un gel. Pentru tratament, ea se găsește în diferite doze – mai mici, care se fac de 3 ori sau de 5 ori, sau doze mai mari, care se fac ca doză unică. Eu recomand dozele mai mici, fiindcă nu sunt așa vâscoase și asigură o lubrifiere mai bună, dar există și metode cu o singură doză, pe care pacienții o preferă pentru că sunt înțepați o singură dată și nu vin la mai multe ședințe”, spune medicul.

Dr. Tarek Nazer ne explică mai departe cum se injectează în articulație acidul hialuronic și la ce articulație o putem folosi. „Prima articulație este cea a genunchiului. Aici se pot face infiltrații intraarticulare cu o înțepătură mică, în general pe partea exterioară, lângă rotulă. Se introduce folosind un ac fin în interiorul articulației și se injectează substanța. Putem uneori să folosim o anestezie locală ca să reducem disconfortul rezultat de la înțepătură. Cea mai folosită este anestezia la nivelul pielii, apoi: introduc acul și fac infiltrația cu acidul hialuronic. Dacă folosim doza unică, atunci facem o singură injecție”.

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic – ce rezultate au

În general, atunci când apelăm la tratamentul cu infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic, trebuie să ne așteptăm la rezultate între 6 luni și un an, spune medicul: „Depinde de cât de afectată este articulația, de greutatea pe care o avem, de activitatea pe care o facem, și de răspunsul la tratament al fiecărui organism în parte”.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

„La persoanele cu un grad mai mare de afecțiune”, spune dr. Tarek Nazer, „de exemplu gonartroză grad III sau IV, din păcate rezultatele nu sunt la fel de bune cum sunt la leziunile de gradul I și II, unde rezultatul și persistă mut mai mult. Mai există și alte tratamente pe care le folosim pentru aceste afecțiuni, dar acesta este unul dntre tratamentele la care organismul răspunde și dă un rezultat foarte bun, dacă are indicația corectă. E important să știm indicația corectă”, atenționează medicul.

Citește și Infiltrații cu acid hialuronic – pro și contra. Sfatul medicului

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic – indicații și contraindicații

Medicul specialist ne atrage atenția că nu există tratamente general valabile nici în acest domeniu al medicinei. „Am mulți pacienți care vin și îmi cer o infiltrație cu acid hialuronic cum ați făcut la o vecină a mea. Din păcate, nu funcționează așa, ci trebuie studiat fiecare caz în parte, sunt de făcut investigații, pentru a vedea ce diagnostic are, ce indicații și contraindicații și abia în funcție de acestea, în cazurile respective se face sau nu procedura de infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic”.

Specialistul remarcă și faptul că nu există panacee: „Nu pot să am un tratament care să funcționeze la toată lumea la fel sau să trateze absolut toate afecțiunile”.

Chiar dacă o terapie este indicată pentru o afecțiune, ea poate să genereze rezultate potrivite numai la un anumit procent din pacienți. „Atunci când un pacient nu răspunde la o terapie probată în alte cazuri pentru eficiența ei, înseamnă că sunt, sigur, alte probleme asociate care contraindică acest tratament. Cum ar fi reacția antialergică la acidul hialuronic. Dacă a mai făcut înainte acest tratament și a avut o reacție alergică – automat nu trebuie să mai facem încă o dată infiltrații intraarticulare și să ne gândim la alte variante”.

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic – riscuri

Ce substanțe medicamentoase nu pot fi asociate cu acest tratamen? „Atunci când ne hotărâm să facem infiltrații intraarticulare trebuie să ținem cont dacă persoana respectivă ia anticoagulante, caz în care trebuie oprit anticoagulantul cu câteva zie înainte, pentru a scădea riscul de a avea hematoame intraarticulare”, precizează dr. Tarek Nazer. „Dacă persoana respectivă ia anticoagulant, noi suprapunem acidul hialuronic, care e vâscos, și riscăm sa avem un hematom. Aceste situații trebuie studiate individual pentru fiecare caz în parte pentru a aplica tratamentul corect cu rezultatele cele mai bune.”

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...