Un test de sânge pentru a detecta celulele tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament în anumite tipuri de cancer de sân şi, astfel, să îmbunătăţească supravieţuirea pacientelor, potrivit unui studiu clinic prezentat la un congres din Statele Unite.
Test de sânge care ajută la alegerea tratamentului pentru cancerul mamar – „Acesta este primul studiu care arată că, folosind aceste informaţii, putem îmbunătăţi supravieţuirea pacientelor”, a declarat profesor Jean-Yves Pierga, şeful departamentului de oncologie medicală la Institutul Curie, unde s-a realizat studiul. Femeile afectate de un cancer de sân cu metastaze numit „sensibil la hormoni” (cel mai frecvent) sunt tratate adesea cu terapie hormonală, chimioterapie, care produce efecte secundare grave, fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme, scrie Antena Satelor, care citează RADOR. Însă, în prezent, „criteriile care le permit medicilor să evalueze această gravitate și deci alegerea tratamentului rămân vagi”, subliniază Institutul Curie și Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines, într-un comunicat.
În cursul unui studiu clinic care a inclus 778 de paciente din aproximativ 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcție de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate pe baza numărului celulelor tumorale circulante (CTC). Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de dozarea celulelor tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales. Și, potrivit cercetătorilor, „femeile care au fost tratate cu terapie hormonală la recomadarea medicului, dar care au primit în cele din urmă o chimioterapie din cauza ratei crescute de CTC din sânge şi-au crescut şansele de supraviețuire”. Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul asupra cancerului mamar din San Antonio, Texas, de către profesorul François-Clément Bidard, oncolog la Institut Curie, invită „la combinarea celor două abordări pentru a ghida alegerile terapeutice: perspectiva clinică și dozarea CTC””, a spus cercetătorul.
Citește și Testările moleculare și genetice, șansa pacientelor bolnave de cancer