Medicina hiperbară – tehnologia viitorului (VIDEO)

Medicina hiperbară – tehnologia și terapeutica viitorului. Prezent la Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, organizat la Cluj Napoca de publicația Ziar Medical, medicul Cătălin Tîlvescu – Centrul Medical Nova Vita din Târgu Mureș – a supus atenție celor prezenți o tehnologie inovativă, care conturează o parte din ceea ce numim: medicina viitorului. În interviul care urmează, am reluat împreună cu domnia sa o serie de subiecte dezbătute și am cerut detalii asupra unora dintre ele.

Medicina hiperbară sau oxigenoterapia

Ziar Medical – Vorbim despre o terapie care folosește o tehnologie inovativă – medicina hiperbară. Ne înscriem, astfel, într-una dintre temele de discuție generate de Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale. Ce este, de fapt, medicina hiperbară?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Medicina hiperbară se ocupă cu gazele la presiune înaltă – în cazul de față este oxigenul. Este o ramură a medicinii care se preocupă în mod special de tot ce înseamnă activitatea scafandrilor: scafandri comerciali, militari, și tot ce înseamnă dinamica gazelor la nivel subacvatic. Din această medicină hiperbară de bază a apărut medicina hiperbară aplicată în rândul patologiilor medicale, deci nelegată de partea de scufundări. Iar oxigenoterapia hiperbară este cel mai modern mod prin care se aplică această terapie.

Ziar Medical – Oxigenul este acel element esențial care face arderile în organism. Cineva spunea că oxigenul este, la om, la fel de important ca pentru motorul unui automobil…

- Articolul continua mai jos-

Dr. Cătălin Tîlvescu – Dacă facem și acceptăm această analogie între mașini și oameni, am putea să spunem că oxigenoterapia hiperbară este, practic, un fel de sistem turbo pentru celule, pentru că se asigură o cantitate mult mai mare de oxigen către celule, astfel se stimulează metabolismul celular și se provoacă o vindecare accelerată. În linii mari, oxigenoterapia hiperbară ajută organismul să se vindece mult mai bine și mai repede.

Ziar Medical – Puteți descrie o cameră hiperbară și felul în care lucrează ea?

Dr. Cătălin Tîlvescu – O cameră hiperbară, cum este camera noastră PERRY SIGMA 37, este, practic, un cilindru acrilic în care oxigenul este introdus la o presiune mare, iar pacientul stă în acea cameră și respiră oxigenul ambiental. Caracteristica acestui tip de cameră este că e presurizată cu oxigen 100% din start și pacientul nu are nevoie de mască de oxigen, este mult mai comod pentru el. Și face terapia, tratamentul. Camera are o parte în care presiunea crește și se ajunge la ceea ce numim noi ”presiunea de lucru” , este partea de tratament în care pacientul stă efectiv la acea presiune și respiră oxigenul 100 la sută, și după aceea este partea în care presiunea oxigenului scade și pacientul este scos din cameră.

Medicina hiperbară – recomandări și riscuri

Ziar Medical – Există riscuri și limitări ale acestei terapii?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Există riscuri date de variațiile de presiune sau o presiune prea mare, precum și cele date de oxigenul în sine. Problemele legate de presiune sunt leziunile la nivelul timpanului – baro-traumele – și la nivel pulmonar, în cea mai gravă situație putând să se ajungă la un pneumotorax sufocant spontan. Dar, de obicei, tuturor pacienților care fac acest tip de terapie le facem un screening, sunt evaluați ORL și radiologic, astfel încât când pacientul face această terapie știm că nu va avea probleme sau că acestea sunt foarte mici, la nivel de disconfort. Cele legate de oxigen, în sine, în cantități foarte mari pentru perioade foarte lungi de timp poate apărea ceea ce se numește „criza de toxicitate de oxigen”, care se manifestă sub forma unor crize epileptice, dar care nu lasă niciun fel de urmări și care, pe baza protocoalelor stabilite de noi și care la presiunile la care lucrăm noi și la duratele la care pacienții fac această terapie, de obicei sunt evitate și nu ajungem în zona în care riscul să fie chiar moderat.

Ziar Medical – Există categorii de vârstă de risc?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Cătălin Tîlvescu – De obicei, bătrânii sunt categoria de risc, pentru că e important ca pacientul să comunice cu noi în perioada efectuării tratamentului iar pacienții vârstnici prezntă mute alte pobleme, de obicei afecțiuni pulmonare, precum emfizem pulmonar și alte patologii care nu-i permit să facă această terapie.

Ziar Medical – E o diferență între ventilația cu oxigen, care se face la nașterea unui copil cu o problemă pulmonară, de exemplu, și oxigenoterapia hiperbarică?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Da. În cazul al doilea, avem oxigenoterepie hiperbară, adică oxigen pur 100 % la presiune de obicei, nu mai mică de 2 atmosfere. Pentru a beneficia de aceasta, pacientul trebuie instalat într-o cameră specială.

Medicina hiperbară presupune și un protocol de colaborare între diferiți medici specialiști

Ziar Medical – Aveți de câteva luni aceasta cameră, la Tg. Mureș. Ne puteți prezenta o primă statistică a activității ei?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Avem, până acum, 200 de ședințe făcute la cca 35 de pacienți care au avut afecțiuni diferte; sunt pacienți care au facut mai puține ședințe fiindcă au întrerupt tratamentul – așa au dorit dânșii- și sunt și pacienți care au avut peste 20 de ședințe.

Ziar Medical – Cum ați observat că lucrează camera hiperbarică ?

-Articolul continua mai jos-

Dr. Cătălin Tîlvescu – Atunci când e folosită conform indicațiilor, și sunt luate toate măsurile de siguranță pentru pacient, beneficiile pentru pacient sunt foarte mari iar riscurile sunt foarte mici.

Ziar Medical – Aveți o altă specializare la bază. V-ați perfecționat și aveți un atestat în medicina hiperbară. Cât de important este să cunoști și o altă formă de terapie, atunci când decizi terapia hiperbară?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Este foarte important să gândești un pic altfel – ”think outside the box”, cum se spune -, dar, în același timp, este important să cunoști limitările. Adică trebuie să știi câte ceva despre o mulțime de alte patologii care nu țin de specialitatea ta de bază, dar să nu mergi atât de departe încât să te crezi mai bun ca un specialist în alt domeniu.

Ziar Medical – Susțineți ideea colaborării cu alți medici specialiști…

Dr. Cătălin Tîlvescu – Desigur. Noi ne dorim să avem o colaborare cu cât mai mulți medici din cât mai multe specialități tocmai pentru că nu credem că este OK ca noi să tratăm patologii care nu țin de noi, deoarece doar în felul acesta pacientul nu are de suferit.

Medicina hiperbară – o șansă pentru vindecare

Ziar Medical – Ce trebuie să știe pacientul atunci când vine la camera hiperbară?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Orice pacient care este interesat poate să apeleze la noi pentru ceea ce numim ”consultație informativă”. Li se spune, în linii mari, ce înseamnă oxigenoterapia hiperbară, la ce ar trebui să se aștepte. Această consultație este gratuită. Dacă e interesat să continue, urmează să facă acele proceduri de screening pentru a preveni apariția complicațiilor și, dacă e OK și poate să facă tratamentul, i se face planul de tratament și se fac programările.

Ziar Medical – Cât de important e sa fim la curent cu tehnologia medicală?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Este foarte important pentru că aceste tehnologii medicale de ultimă oră ne permit să împingem un pic mai mult calitatea serviciului medical. Cu fiecare tehnologie nouă, cu fiecare tip de tehnologie nouă care este introdusă în arsenalul terapeutic creștem puțin câte puțin calitatea actului medical și, până la urma, pacienții sunt cei care beneficiază cel mai mult.

Vezi și Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari