Masa de Crăciun – ce și cât trebuie să mănânci, ca să nu ți se facă rău

Sărbătorile de Iarnă înseamnă:, familie, brad, cadouri dar mai înseamnă și masa de Crăciun, cu un meniu foarte bogat, axat, în principal, pe preparate nu tocmai ușoare. De aceea, excesele, indiferent dacă sunt de alcool sau alimentare, nu rămân fără urmări.

Mâncărurile tradiționale care, de regulă, nu lipsesc de pe masa de Crăciun, nu sunt tocmai ușor de digerat: sarmale, cârnați, tobă, piftie, cozonac etc. “Dacă un astfel de meniu, din care s-a mai și consumat abuziv, este asociat cu mult alcool, digestia va fi mult îngreunată, iar tensiunea arterială va crește”, a declarat, pentru Ziar Medical, conf.dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.

Preparatele de Crăciun afectează mucoasa gastrică

Conf.dr. Lygia Alexandrescu

Mâncărurile tradiționale de sărbători sunt, în general, din carne de porc, condimentate destul de mult și, mai ales, prăjite. Toate acestea le fac să nu fie tocmai benefice pentru stomac, mai ales dacă sunt consumate cantități mari într-un interval de timp scurt, cum se întâmplă la masa de Crăciun.

„În special grăsimea se descompune la prăjit și devine iritantă pentru stomac, iar 15% dintre români sunt diagnosticați cu ulcer, așa că mai ales ei ar trebuie să fie mai precauți”, explică nutriționistul.

Trucuri pentru masa de Crăciun

„Cine nu se poate abține de la tradționalele sarmale sau nu se poate rezuma doar la două-trei, o face pe propria răspundere. Însă, există câteva lucruri care v-ar putea ajuta să evitați eventuale stări de rău, după masa de Crăciun. Cum ar fi, de exemplu, să mâncați sarmalele cu tot cu varza în care sunt învelite. Mulți evită varza și mănâncă doar umplutura, ceea ce este greșit, pentru că tocmai varza aceea ajută digestia. În general, digestia alimentelor preparate din carne grasă, tocături, durează în jur de patru ore. Carnea de porc, mai ales tocată, afectează globulele albe din sânge, așa că nu o consumați în exces. De asemenea, nu vă începeți ziua cu preparate din carne, cu tocături. Un astfel de mic dejun este dăunător, pentru că, dimineața, lipidele sunt toxice pentru organism”, ne sfătuiește conf. Dr. Lygia Alexandrescu.

- Articolul continua mai jos-

Dacă vrei să te simți bine de Crăciun, nu mânca afumături

Chiar dacă sunteți perfect sănăoși, nu veți scăpa de efectele acestor adevărați inamici ai stomacului. Așa pot fi considerate afumăturile, alcoolul, tutunul, murăturile şi condimentele. Abundența lor, la masa de Crăciun, nu e neapărat de bun augur.

Citește și Postul Crăciunului – cum te alimentezi corect. Sfatul nutriționistului (video)

Masa de Crăciun – interdicții. „În ceea ce privește persoanele care suferă de ulcer sau gastrită, aceste alimente sunt contraindicate. Hipertensivilor nu le sunt recomandate mâncărurile foarte sărate. Nici afumătura, pentru că, de obicei, ce este afumat este și sărat. Și nici abuzurile nu sunt de dorit pentru că nu rămân fără urmări. De exemplu, prea mult cozonac ne poate da stări de greață, regurgitații acide sau arsuri stomacale”, explică nutriționistul.

Regulile unei mese de Crăciun reușite

„Dacă respectați câteva reguli, mai mult de bun simț, veți avea un Crăciun fără incidente, din punct de vedere al sănătății. Nu trebuie să faceți abuzuri, nici de alcool, nici de mâncare. La masa de Crăciun, Nu mâncați porții mari și nici nu înghesuiți preparatele, unul după altul, ci lăsați să treacă măcar 30 de minute-o oră între ele. De asemenea, nu uitați de fructe, legume și fibre, dacă vreți ca digestia să nu aibă de suferit. Și, mai ales, nu beți suc de portocale sau de roșii pentru că acestea favorizează indigestia. La sfârșitul mesei festive de Crăciun ar fi ideal să faceți o plimbare, chiar și scurtă, în aer liber, pentru a stimula digestia”, recomandă nutriționistul.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari