Acasă Nutriţie Masa de Crăciun - ce și cât trebuie să mănânci, ca să...

Masa de Crăciun – ce și cât trebuie să mănânci, ca să nu ți se facă rău

Sărbătorile de Iarnă înseamnă:, familie, brad, cadouri dar mai înseamnă și masa de Crăciun, cu un meniu foarte bogat, axat, în principal, pe preparate nu tocmai ușoare. De aceea, excesele, indiferent dacă sunt de alcool sau alimentare, nu rămân fără urmări.

Mâncărurile tradiționale care, de regulă, nu lipsesc de pe masa de Crăciun, nu sunt tocmai ușor de digerat: sarmale, cârnați, tobă, piftie, cozonac etc. “Dacă un astfel de meniu, din care s-a mai și consumat abuziv, este asociat cu mult alcool, digestia va fi mult îngreunată, iar tensiunea arterială va crește”, a declarat, pentru Ziar Medical, conf.dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.

Preparatele de Crăciun afectează mucoasa gastrică

Conf.dr. Lygia Alexandrescu

Mâncărurile tradiționale de sărbători sunt, în general, din carne de porc, condimentate destul de mult și, mai ales, prăjite. Toate acestea le fac să nu fie tocmai benefice pentru stomac, mai ales dacă sunt consumate cantități mari într-un interval de timp scurt, cum se întâmplă la masa de Crăciun.

„În special grăsimea se descompune la prăjit și devine iritantă pentru stomac, iar 15% dintre români sunt diagnosticați cu ulcer, așa că mai ales ei ar trebuie să fie mai precauți”, explică nutriționistul.

Trucuri pentru masa de Crăciun

„Cine nu se poate abține de la tradționalele sarmale sau nu se poate rezuma doar la două-trei, o face pe propria răspundere. Însă, există câteva lucruri care v-ar putea ajuta să evitați eventuale stări de rău, după masa de Crăciun. Cum ar fi, de exemplu, să mâncați sarmalele cu tot cu varza în care sunt învelite. Mulți evită varza și mănâncă doar umplutura, ceea ce este greșit, pentru că tocmai varza aceea ajută digestia. În general, digestia alimentelor preparate din carne grasă, tocături, durează în jur de patru ore. Carnea de porc, mai ales tocată, afectează globulele albe din sânge, așa că nu o consumați în exces. De asemenea, nu vă începeți ziua cu preparate din carne, cu tocături. Un astfel de mic dejun este dăunător, pentru că, dimineața, lipidele sunt toxice pentru organism”, ne sfătuiește conf. Dr. Lygia Alexandrescu.

Dacă vrei să te simți bine de Crăciun, nu mânca afumături

Chiar dacă sunteți perfect sănăoși, nu veți scăpa de efectele acestor adevărați inamici ai stomacului. Așa pot fi considerate afumăturile, alcoolul, tutunul, murăturile şi condimentele. Abundența lor, la masa de Crăciun, nu e neapărat de bun augur.

Citește și Postul Crăciunului – cum te alimentezi corect. Sfatul nutriționistului (video)

Masa de Crăciun – interdicții. „În ceea ce privește persoanele care suferă de ulcer sau gastrită, aceste alimente sunt contraindicate. Hipertensivilor nu le sunt recomandate mâncărurile foarte sărate. Nici afumătura, pentru că, de obicei, ce este afumat este și sărat. Și nici abuzurile nu sunt de dorit pentru că nu rămân fără urmări. De exemplu, prea mult cozonac ne poate da stări de greață, regurgitații acide sau arsuri stomacale”, explică nutriționistul.

Regulile unei mese de Crăciun reușite

„Dacă respectați câteva reguli, mai mult de bun simț, veți avea un Crăciun fără incidente, din punct de vedere al sănătății. Nu trebuie să faceți abuzuri, nici de alcool, nici de mâncare. La masa de Crăciun, Nu mâncați porții mari și nici nu înghesuiți preparatele, unul după altul, ci lăsați să treacă măcar 30 de minute-o oră între ele. De asemenea, nu uitați de fructe, legume și fibre, dacă vreți ca digestia să nu aibă de suferit. Și, mai ales, nu beți suc de portocale sau de roșii pentru că acestea favorizează indigestia. La sfârșitul mesei festive de Crăciun ar fi ideal să faceți o plimbare, chiar și scurtă, în aer liber, pentru a stimula digestia”, recomandă nutriționistul.

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,914FaniÎmi place
54AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

relocarea

Relocarea Maternității Giulești – când și cum?

Relocarea Maternității Giulești - când și cum? Autorităţile sanitare vor lua o decizie cu privire la activitatea Maternităţii Giuleşti din Capitală, eventual, reluarea internărilor, spre sfârşitul acestei săptămâni, joi sau vineri. Sorina Pintea a precizat că se aşteaptă rezultatele analizelor...
dr. Carmen Orban

Carmen Orban: „La Institutul Clinic Fundeni, concurența înseamnă progres”

În pragul iernii ne reîntoarcem la Institutul Clinic Fundeni pentru un dialog despre performanță și progres, cu dna conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul prestigioasei instituții medicale bucureștene. CARMEN ORBAN: „Cifrele de transplant au scăzut dramatic din cauza lipsei donatorilor” Ziar...
platformă de aterizare smurd

Platformă de aterizare SMURD, la Botoșani

Platformă de aterizare SMURD - Proiectul privind extinderea și modernizarea infrastructurii de operare a serviciilor de urgență pentru salvare aeriană și comunicații prevede și construirea unei platforme de aterizare a elicopterelor, în Botoșani. În cazul unei urgente pe timp de...

Cele mai citite