Leacuri din plante și ceaiuri – „toate acestea ajută”, spune acad. Irinel Popescu

„Ani de zile, bolile de ficat au fost tratate doar cu ceaiuri și leacuri din plante. După părerea mea, toate astea ajută”

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, șeful Centrului de Chirurgie Generală  și Transplant Hepatic Fundeni, fondatorul transplantului hepatic în România, a acceptat să dezvăluie, pentru Ziar Medical, opinia sa cu privire la modul în care ne putem proteja ficatul și cât de mult ne ajută suplimentele sau ceaiurile.

acad. Irinel Popescu

Pe 19 iunie 1997, acad. Prof. dr. Irinel Popescu a deschis un drum nou în medicina românească, reușind să realizeze primul transplant hepatic din țara noastră. Practic, el a introdus transplantul hepatic ca metodă terapeutică și, în timp, și-a format o echipă de specialiști, alături de care a transformat o intervenție de pionierat într-una de rutină.

Vezi și Leacuri din plante pentru imunitate

Ficatul, un organ cu o anatomie complexă

Ziar Medical: Transplantul hepatic este mai dificil decât alte tipuri de transplanturi?

- Articolul continua mai jos-

Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Nu pot să mă pronunț cu privire la alte transplanturi, dar vă pot spune, cu certitudine, că transplantul hepatic este foarte dificil. Începând de la etapa recoltării. Extirparea este dificilă pentru că anatomia zonei este foarte complexă. De asemenea, ficatul pacientului care primește unul nou trebuie detașat de toate organele din jur. Există o sumedenie de riscuri, iar intervenția presupune o tehnică operatorie desăvârșită. În plus, de exemplu, mare parte dintre transplanturile hepatice se realizează la pacienți diagnosticați cu ciroză iar aceștia, au, de cele mai multe ori, și afecțiuni asociate, așa că ne confruntăm și cu hipertensiune sau probleme de coagulare, ceea ce se poate finaliza dramatic. De aceea cred că prevenția este binevenită, pentru a evita, pe cât posibil, astfel de situații extreme.

Vezi și Leacuri din plante pentru tensiunea arterială

Cum îl putem proteja

Ziar Medical: Concret, ce putem face pentru a ne proteja ficatul?

Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Ficatul are funcții foarte complexe și toate sunt indispensabile vieții. Unii spun că este ca o mică uzină, pentru că totul se metabolizează în ficat. Are circa 500 de funcții. Prin urmare, multe lucruri îi pot influența starea de sănătate. Începând de la stres, și nu neapărat un șoc, un stres major, ci și cel cotidian, constant, îl afectează. La fel și poluarea. Lipsa de odihnă, programul haotic, își pune și el amprenta asupra ficatului. De asemenea, alimentația dezechilibrată, foarte procesată sau foarte grasă, afectează ficatul. O dietă care să includă fructe și legume proaspete și, dacă este posibil, netratate cu pesticide, este benefică. Și, nu în ultimul rând, fără abuz de alcool, pentru că acesta dăunează foarte mult ficatului.

Vezi și Leacuri din plante în tratarea cancerului

Ziar Medical: Care ar fi semnalele pe care le dă o suferință hepatică? În afară de analizele medicale, bineînțeles.

- Articolul continua mai jos-

Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Multiple și unele, aparent, nici nu te duc cu gândul că totul ar putea porni de la o problemă hepatică. Alergiile, pofta crescută de dulciuri, astmul, respiratia urât mirositoare, sindromul oboselii cronice, hipertensiunea, depresia, migrenele, obezitatea, stări de greață, colita ulceroasă etc., toate pot fi semne de suferință a ficatului. Doar analizele medicale pot stabili dacă este așa sau nu.

Vezi și Leacuri din plante pentru a preveni căderea părului

Suplimentele, ceaiurile și alte leacuri din plante ajută în multe feluri

Ziar Medical: Credeți că suplimentele și/sau ceaiurile ajută ficatul?

Acad. Prof. dr. Irinel Popescu: Categoric. În primul rând, cine bea ceai, nu bea vin. Și asta contează enorm, este un câștig pentru sănătatea oricui să evite consumul de alcool. Suplimentele și ceaiurile ajută în multe feluri, pe care noi, din păcate, încă, nu le știm. Dincolo de noțiunile de biochimie și biologie celulară și moleculară, există și lucruri în plus, pe care medicina nu a reușit, încă, să le cuantifice. Ani de zile, tratamentul bolilor de ficat a fost făcut cu ceaiuri și leacuri din plante. Din păcate, încă nu știm, clar, mecanismul care să demonstreze eficiența lor, dar, cu certitudine, după părerea mea, ajută în niște moduri care urmează să fie demonstrate. Și eu beau ceaiuri. Le beau fiindcă îmi plac. Poate cea mai impresionantă funcție a ficatului este aceea de a se regenera. Printr-o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat, acest miracol se întâmplă.

Vezi și Leacuri din plante pentru anemie

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari