fbpx
Acasă Ştiri Medicale SORINA PINTEA la Bruxelles: 580 de proiecte, 1.694 milioane de Euro

SORINA PINTEA la Bruxelles: 580 de proiecte, 1.694 milioane de Euro

Sorina Pintea, la Bruxelles, despre proiectele derulate de România în domeniul sănătății: Țara noastră beneficiază de circa 580 de proiecte, în diferite stadii de evoluție, cu o valoare de aproximativ 1 694 milioane de Euro

SORINA PINTEA la Bruxelles – Zilele acestea, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, se află la Bruxelles, pentru pregătirea preluării Președinției Consiliului UE pe domeniul Sănătății.

Joi, 5 decembrie, în cadrul unei întâlniri cu Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru Sănătate și Securitate Alimentară, s-a discutat despre prioritățile României pe Sănătate în timpul deținerii Președenției, precum și despre stadiul pregătirilor pentru preluarea Președenției CE.

SORINA PINTEA la Bruxelles – Ministrul român a precizat că în domeniul Sănătății vor exista cinci teme prioritare care se referă la rezistența anti – microbiană, vaccinare, acces egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și E-Health.

Articolul continua mai jos

SORINA PINTEA la Bruxelles – Tot joi, 5 decembrie, Ministrul Sănătății a participat și la Conferința pentru Fonduri Structurale și Investiții ESI organizată sub patronajul Comisarului European pentru Sănătate. Sorina Pintea a subliniat importanta rolului pe care îl au Fondurile Structurale ca investiții  pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare și a serviciilor de sanatate.  De asemenea, ministrul a mai precizat ca România beneficiază de circa 580 de proiecte cu o valoare de aproximativ 1 694 milioane de Euro pe domeniul Sănătate în diferite stadii de evoluție. Proiectele aparțin atât MS, cât și instituțiilor aflate în subordinea, coordonarea MS sau a autorităților publice locale.

Vezi și Sorina Pintea: România nu poate trata pacienți cu arsuri mari

SORINA PINTEA la Bruxelles – Astfel, Ministerul Sănătății va implementa 10 proiecte în valoare de 32 mil. Euro pentru întărirea capacității administrative în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) unde se are în vedere îmbunătățirea legislației în domeniul calității și performanței spitalicești și în domeniul transplantului, elaborarea politicilor integrate de combatere și control al cancerului în România, de la prevenție, la paleație, etc.

SORIN PINTEA la Bruxelles – Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), domeniul Sănătății are un număr de 59 proiecte – 50 sunt deja în implementare în valoare de 461 mil euro. Este pentru prima dată când se finanțează servicii medicale. Sunt demarate 7 proiecte de screening, diagnostic și tratament precoce pentru diverse patologii – cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, boli hepatice, HIV/SIDA etc. Specialiștii MS și MCSI lucrează la dezvoltarea cererilor de finanțare pentru un număr de 21 proiecte in valoare de 98 milioane euro prin Programul Operațional Competitivitate (POC).

SORINA PINTEA la Bruxelles – Ministerul Sănătății este în curs de implementare sau semnare a 58 de contracte de finanțare cu valoare de 260 milioane euro prin care se solicită la rambursare investițiile efectuate în ambulatorii sau în infrastructura de urgență începând cu anul 2014 și până în prezent în cadrul POR-Programul Operațional Regional – Apeluri proiecte nefinalizate.

SORINA PINTEA la Bruxelles – Tot în cadrul POR, spitalele beneficiază de importante fonduri dedicate eficienței energetice a clădirilor, un număr de 100 de ambulatorii, 180 Centre comunitare integrate și 44 UPU se vor reabilita, extinde și dota. Vom beneficia și de înnoirea parcului de ambulanțe prin noi achiziții. Proiectele au o valoare de peste 370 mil euro.

SORINA PINTEA la Bruxelles – Dar cel mai important proiect al MS pe POR este reprezentat de construcția a 3 spitale regionale de urgență pentru care finanțarea europeană este de 300 mil euro, restul contribuție națională.

SORINA PINTEA la Bruxelles – Un alt program important pentru țara noastră este Programul de Cooperare Transfrontalieră. În acest program avem 20 proiecte în valoare de 60 mil. euro, din care 8 în implementare, restul în evaluare sau contractare.

SORINA PINTEA la Bruxelles – România participă și la Programele de acțiune comunitară în domeniul sănătății. Instituții sanitare din România au fost sau sunt parteneri în aproximativ 27 proiecte Joint Actions  finanțate prin CHAFEA, al treilea program Comunitar de Sănătate al Comisiei Europene.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....

Boala Addison – Cauze, simptome, tratament

Ce este boala Addison? Boala (lui) Addison, cunoscută și sub denumirea de insuficiență suprarenală...

Meningita – de la cauză la tratament

Probabil cu toții am auzit câte ceva despre meningită, întrucât știrile pot ajunge oriunde...

Obstrucția intestinală – semnele care trebuie să te alerteze

Obstrucția intestinală nu este o problemă pe care s-o iei ușor, deoarece cauzează dureri...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează Helicobacter pylori? Helicobacter pylori este o...