700 de oameni, diagnosticați cu HIV în fiecare an în România

Numărul oamenilor diagnosticați cu HIV /SIDA creşte, anual, cu aproape 700 de pacienţi, anunţă secretarul de stat Cristian Grasu. Ministerul Sănătăţii îşi propune să achiziţioneze teste rapide şi să le repartizeze unităţilor sanitare. Testările vor fi utilizate de gravide şi persoanele cu risc.

“Bugetul pentru tratarea şi prevenţia acestei boli în ultimii opt ani a crescut de mai mult de două ori. De la 32 de milioane la 70 de milioane. 32 de milioane în anul 2010 şi 70 de milioane acum. În fiecare an 700 de oameni sunt diagnosticați cu HIV. Statul face eforturi să trateze toţi pacienţii într-un mod cât mai apropiat de ultimele cuceriri ale ştiinţei. Dar ceea ce nu facem foarte bine este prevenţia”, a spus, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Grasu, potrivit MEDIAFAX.

Pentru a combate HIV/SIDA a fost stabilit un program naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV. Un plan naţional strategic pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor pentru următorii trei ani.

“Pentru prevenţie, ministerul îşi propune să achiziţioneze teste HIV rapide şi să le repartizeze către unităţile sanitare care implementează programul. Să realizeze aceste testări şi la gravide şi persoanele la risc. Să finanţeze îtru-un mod cât mai apropiat de nevoi investigarea”, a mai spus Cristian Grasu.

- Articolul continua mai jos-

În acest moment, în România sunt aproape 15.000 de bolnavi  diagnosticați cu HIV /SIDA, iar pentru tratamentul acestor pacienţi, statul va aloca bani.

“Ministerul Sănătăţii va aloca în continuare fonduri necesare derulării programului (n.r.- de finanţare a tratamentului). De asemenea, Ministerul îşi propune să organizeze proceduri de achiziţie centralizată. Acestea aduc o cheltuire mai eficientă a banilor repartizaţi. Accesul la medicamente mai bune şi mai ieftine pentru toţi pacienţii bolnavi de HIV/SIDA”, a mai spus Cristian Grasu.

Totodată, Ministerul Sănătăţii va asigura şi în spitale medicamentele necesare pentru tratamentul bolnavilor seropozitivi.

De cealaltă parte, managerul Institutului Național de Boli Infecţioase “Prof. Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, anunţă că speranţa de viaţă a pacienților diagnosticați cu HIV /SIDA a crescut în ultimii ani.

“Astăzi avem instrumente şi para-instrumente astfel încât în câteva săptămâni persoana respectivă devine nedetectabilă şi nu mai transmite. Ceea ce propun eu este ca alocaţia bugetară pentru programe naţionale să fie cap-coadă de la începutul anului şi până la sfârşit. Să nu să aştepte rectificarea bugetară. Un program naţional pentru probleme majore de sănătate publică nu are de ce să aştepte rectificări bugetare”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Cercel spune că medicul de familie este persoana care trebuie să ofere posibilitate pacienţilor să se testeze.

“Anul acesta s-a reuşit şi în contractul cadru s-a introdus posibilitatea medicului de familie să testeze pentru hepatită B şi hepatită C. Gata, s-a terminat cu screeningul. Avem instrumentul care se cheamă terapie? Testăm pe toată lumea, tratăm pe toată lumea”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) au spus în cadrul dezbaterii că mai mulţi pacienţi seropozitivi nu au primit tratament în anul 2018. Astfel, conform acestora, în nouă judeţe din ţară, în a doua parte a anului, în perioade de la câteva zile la trei săptămâni unii pacienţi nu au primit tratament antiretrovital.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit UNOPA, cauzele principale au fost: buget insuficient alocat, întârzierea rectificării bugetare, distribuitori care nu au onorat comenzile sau procedurile de achiziţii biocratice şi pe durată foarte lungă.

“Stresul pacienţilor aflaţi în situaţia de a întrerupe tratamentul sau a merge din trei în trei zile la spital pentru tratament a fost unul groaznic. Situaţia asta nu mai poate continua. Cerem autorităţilor implicare şi responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor de tratament pentru pacienţii cu HIV. E nevoie de buget încă de la începutul anului, de stocuri permanente de medicamente pentru ca astfel de situaţii să nu mai fie în anii următori”, a spus Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari