Acasă Ştiri Medicale Aplicație prin care se face apel la donare de sânge

Aplicație prin care se face apel la donare de sânge

O aplicaţie pentru smartphone-uri, prin care centrele de transfuzie sanguină de la Arad, Bacău, Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti vor putea lansa în timp real un apel la donare, a fost lansată luni, având în vedere numărul mic de donatori.

“Aplicaţia poate fi găsită atât pentru iPhone cât şi pentru Android. Aplicaţia are ca element principal apel la donare. Centrele de transfuzii vor putea lansa în timp real apel la donare prin intermediul aplicaţiei. Donatorii vor primi o notificare, vor vedea dacă grupa lor corespunde cu grupa apelului şi se vor putea programa la donare. În momentul în care se lansează apelul, primesc notificare pe telefon, vor putea vedea valabilitatea apelului, până când este nevoie de sânge şi care este numărul de donatori“, a explicat cofondatorul Asociaţiei Smart Society, Dragoş Mutaşcu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că, în versiunea actuală a aplicaţiei, intitulată Donorium, nu vor fi cazuri particulare.

“Vom vorbi despre nevoile centrelor şi vom explica de ce este nevoie de sânge. De exemplu: poate fi nevoie de sânge pentru că este perioada iernii sau perioada sărbătorilor sau perioadă de vară în care toată lumea este în concediu”, a adăugat acesta.

Mutaşcu a arătat că persoanele programate la donare vor primi cu aproximativ trei zile înainte o notificare pentru a reciti ghidul donatorilor, astfel încât să fie informaţi.

“Se va putea seta un reminder în aplicaţie şi vor fi notificaţi cu o oră, o zi înainte sau cât timp aleg ei pentru a merge la donare. În momentul în care deschid aplicaţia pot vedea locaţia exactă a centrului de transfuzie şi nu vor fi nevoiţi să caute pe internet adresa centrului, doar deschid aplicaţia care îi direcţionează spre centru de transfuzie”, a menţionat cofondatorul Asociaţiei Smart Society.

În proiect sunt implicate cinci centre naţionale de transfuzie – Arad, Bacău, Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti.

Dragoş Mutaşcu precizat că au lucrat la aplicaţie opt oamenii, în total au fost peste 25 de voluntari care au fost recrutaţi din toată ţară.

Prezentă la lansarea aplicaţiei, dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a susţinut că centrul va fi un beneficiar direct al aplicaţiei Donorium, pentru apel la donare de sânge.

“Aplicaţia Donorium prin programările donatorilor de sânge ne ajută să înlăturăm cozile din centrele de transfuzie. (…) Una dintre problemele centrului (…) – faptul că donatorii de sânge sunt nemulţumiţi pentru că aşteaptă la donare, pentru că sunt cozi în centre. (…) Sunt multe etape, dar aceste etape pe care trebuie să le parcurgă donatorul atunci când donează sunt foarte importante, pentru că ele fac parte din selecţia donatorului de sânge. Donatorul trebuie să fie perfect sănătos”, a spus Goşa.

Ea a reamintit că zilnic vin la Centru în jur de 200 de donatori, însă aceştia sunt triaţi, iar 150 de pungi de sânge pe zi la cele 60 de spitale din Bucureşti nu sunt suficiente.

“Zilele acestea am avut puţini donatori în centru. Numărul donatorilor care se adresează Centrului este în scădere şi am fost nevoiţi să creştem colecta mobilă. Luna decembrie este o lună grea pentru noi, pentru că sunt multe zile libere, pentru că oamenii pleacă în vacanţă şi nevoia de sânge este constantă. (…) Dacă am avea în jur de 400 de pungi de sânge recoltate zilnic cred că am sta confortabil”, a afirmat Goşa.

Citește și:

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

12,231FaniÎmi place
106AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI - Dr. Laura Tribus – Steatoza hepatica si tratamentul medicamentos natural – ghid pentru pacienti

Abonare

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Epilarea definitivă cu laser, avantaje și dezavantaje

A fi frumoasă și mereu în tendințe cu moda este primordial la majoritatea femeilor....

Salpingita și complicațiile ei – tot ce trebuie să știi

Salpingita este cunoscută, în mod obișnuit, drept inflamația trompelor uterine și este diagnosticată, într-un...

Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție

Litiaza renală ( sau pietrele la rinichi ) apare prin precipitarea unor săruri și...

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Albirea prematură a părului este un semn de longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că albirea prematură a părului este un semn de longevitate....

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...