Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – Problemele alimentare sunt tot mai frecvente, iar tentațiile sunt la tot pasul, așa că, pentru mulți, pare aproape imposibil să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fost manager al Institutului de Cercetări Alimentare, a explicat, pentru Ziar Medical, de ce nu funcționează, în mod miraculos dietele, ce boli poate semnala pofta de anumit aliment dar și ce trebuie să mâncăm pentru a ne induce o stare de bine.

Ketogenica te slăbește pentru că ține insulina scăzută

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – “Când vine vorba despre diete, toată lumea se pricepe, începând de la colega de birou și până la doamna care îți face manichiura. Mai mult, acum există pseudo-specialiști și pe rețelele de socializare, unii care au vlog-uri și îți explică ei exact cum poți slăbi când, de fapt, ei nu au niciun fel de pregătire în domeniu, nu sunt medici sau nutriționiști, și nu realizează că există persoane care s-ar putea alege cu grave probleme de sănătate urmându-le sfaturile. În principiu, orice dietă care exclude anumite alimente și se întinde pe o durată destul de mare produce dezechilibre în corp. Măsura este dieta ideală. Ketogenica, de exemplu, a fost folosită, inițial, cu rezultate foarte bune, pentru tratarea copiilor cu epilepsie. Urmată de oricine, mai ales pe termen mai lung, nu este benefică. Practic, ea vizează înlocuire glucozei cu ketone – compuşi rezultaţi în urma descopunerii grăsimilor. Ajută la slăbit pentru că menţine insulina scăzută, deci nu este tocmai indicată, mai ales ținută foarte strict, fără aport de legume sau cereale integrale. Persoanele care au probleme renale, de exemplu, nici nu ar trebuie să se gândească la o dietă ketogenică pentru că își pot agrava starea”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Disociata autointoxică organismul

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – „Nicio dietă care exclude unele tipuri de alimente nu face bine organismului. Nici cea bazată doar pe fructe și legume nu este indicată pentru că oamenii au tendința de a include, de exemplu, cartofii sau orezul în categoria legume, ori ele sunt amidonoase, nu zarzavaturi. La fel, fasolea sau mazărea sunt proteaginoase, un fel de carne vegetală. Însă dietele disociate sunt cele mai periculoase. Când mănânci zile în șir doar carne sau doar proteine, organismul se autointoxică, digestia se blochează. Fibrele au și ele olul lor în alimentație și nu trebuie excluse. Omul este omnivor iar pentru funcționarea optimă a organismului are nevoie de o alimentație echilibrată, care să includă puțin din toate grupele de alimente”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Pofta de dulce arată că insulina nu își mai face treaba

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – “Unele persoane se îngrașă pentru că mănâncă mult, haotic, în timp ce altele se îngrașă pentru că au anumite dependențe, cum este cea de dulciuri, Există persoane care, pur și simplu, spun că nu se pot abține de la dulciuri, că simt, continuu, o poftă de nestăpânit. Inițial poate însemna doar că au o deficiență de crom și magneziu pe care organismul încearcă astfel să o semnaleze. Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranţă la glucoză (GTF), care este absolut necesar pentru funcţionarea normală a hormonului hipoglicemiant – insulina. Dar când insulina ajunge să nu își mai poate ăndeplini rolul șu nu mai transportă glucoxa din sânge în celule, pentru a ne da energie, atunci celulele simt acest lucru și îl semnalează prin pofta de nestăvilit de a mânca dulce. Practic, e ca un cerc vicios: cu cât mănânci mai mult dulce, cu atât ai mai mânca”, spune profesorul.

- Articolul continua mai jos-

Citește și Donator de organe potențial: fiecare pacient!

Hipertensiunea, semnalată prin pofta de alimente sărate

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – “Așa cum sunt dependenții de dulciuri, există și persoane care ar mânca, în continuu, alimente sărate. Aici vorbim despre hipertensivi. Lor le cere organismul alimente sărate. De asemenea, carența de potasiu și calciu se mai poate manifesta prin pofta de gust sărat. Dacă hipertensiunea o poate trata doar medicul, carențele le mai putem rezolva și din alimentație, dacă nu sunt foarte grave. Fructele și legumele, de exemplu, sunt aproape toate bogate în potasiu, iar lactatele, în special iaurtul, sana și kefirul, sunt surse de calciu”, ne sfătuiește prof. dr. Mencinicopschi.

Fructele oleaginoase ne fac fericiți și sunt anticancerigene

Dietele nu sunt indicate! Dr. Menci explică de ce – Surse naturale de calciu sunt și fasolea, alunele, nucile, sardinele, pătrunjelul frunze, brânzeturile etc. “Fructele oleaginoase nu sunt doar sursă de calciu, ci ne fac fericiți și ne feresc de cancer. Ar trebuie să mâncăm, în fiecare zi, o mână de fructe oleaginoase pentru că aduc organismului minerale importante, precum magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier și calciu. De asemenea, ele conțin și proteine și fibre, dar și acid folic și vitaminele A, E, B1 şi C. În plus, toate aceste fructe au proprietăţi antioxidante. Cine consumă zilnic aceste fructe oleaginoase îşi scade nivelul colesterolului, menţine sănătatea inimii, apariţia unor forme de cancer şi a diabetului. De asemenea, consumul de nuci, alune şi migdale este responsabil pentru cresterea nivelului de serotonină – hormonul fericirii. Pentru această proprietate a lor, oleaginoasele nu trebuie să lipsească din nicio cură de slăbire, pentru că substituie nevoia de a mânca și nu dă voie să se instaleze depresia, pe fondul frustrării”, susţine prof. Mencinicopschi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari