Colica biliară – ce o generează și cum o putem trata – Un episod de colică biliară înseamnă o criză atât de dureroasă încât este greu de uitat. Evident, că astfel de crize nu apar din senin, ci dintr-un motiv sau altul. Dr. Magdalena Iordan, medic de familie, a explicat, pentru Ziar Medical, ce generează colica biliară și cum o putem calma.
“De regulă, colica biliară debutează seara sau chiar noaptea, ca urmare a exceselor alimentare din cursul zilei sau a faptului că ați mîncat ceva care le-a favorizat, cum ar fi, de exemplu, carnea tocată, prăjelile etc. sau ați băut mai mult alcool. Se manifestă prin dureri în partea dreaptă a abdomenului, în hipocondrul drept (regiunea ficatului), cu iradieri în umărul drept sau în vârful omoplatului. Uneori apare şi senzaţia de greaţă zona ficatului. Colica biliară reprezintă o inflamaţie și se manifestă, în special, la persoanele care suferă deja de dischinezie sau litiază biliară. Crizele sunt foarte dureroase, ating un vârf al durerii la circa o jumătate de oră de la debut și, nu de puține ori, pot dura toată noaptea. În afară de pastilele recomandate de medic, ajută să beți și o infuzie de coada șoricelului, mentă, muşeţel, sunătoare sau tei”, explică dr. Dr. Magdalena Iordan.
Colica biliară – factori declanșatori
“Pentru a preveni apariţia colicilor biliare trebuie să evitați să mâncați grăsimi, sosuri, rântaşuri, smântână și unt și să nu faceți exces de băuturi alcoolice. În general, ouăle şi ciocolata sunt alimentele care declanşează o astfel de criză. Dacă o astfel de criză nu cedează, cu pastile sau ceaiuri, sau aveți crize repetate se recomandă investigații medicale și tratamentul afecţiunilor biliare care generează colicile”, afirmă medicul.
Citește și Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă
Colica biliară – ce formează pietrele
Vezica biliară (colecistul sau „fierea”) este un sac mic, poziţionat sub ficat, cu rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor, iar calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi pot avea dimensiunea unui bob de orez sau a unei mingii de golf. „Multe persoane au calculi biliari, poate chiar fără să știe, pentru că aceștia nu generează probleme decât în momentul în care ajung să blocheze canalul excretor. Dacă tratamentul chirurgical este necesar, în majoritatea cazurilor cea mai bună decizie este îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) şi poate fi făcută laparoscopic sau cu bisturiul”, explică Dr. Magdalena Iordan.
Colica biliară – Cum poți preveni crizele și cum le ameliorezi dacă s-au declanșat
– menţinerea greutăţii corporale normalet
– evitarea scăderilor sau creşterilor bruşte în greutate
– repaus la orizontală în timpul crizelor dureroase
– din trei în trei ore, pe durata unei zile, se bea infuzie de rostopască (o jumătate de linguriţă de plantă la o cană cu apă); rostopasca are efect antispastic şi sedativ
– Se bea, în cursul unei zile, infuzie de coada şoricelului (două linguri la o jumătate de litru de apă)
– Se recomandă şi infuzii reci din mentă, muşeţel, sunătoare şi tei
– Dacă aveţi şi senzaţie de greaţă, adăugaţi în ceai şi zeamă de lămâie
Pentru mai multe informatii despre aceasta afectiune, parcurgeti informatiile de mai jos:
1. Generalitati
Aceasta afectiune ne poate cauza numeroase neplaceri pe termen lung, punandu-ne in pericol sanatatea si calitatea vietii.
Deoarece sedimentele de nisip biliar se depun treptat, cand incep sa apara simptomele, situatia tinde sa fie deja scapata de sub control, fapt pentru care specialistii ne recomanda sa fim atenti la alimentele pe care le consumam si sa adoptam un stil de viata sanatos.
Deoarece cel putin 10% din populatia lumii sufera din cauza pietrelor din vezica biliara, primul pas in prevenirea crizelor este INFORMAREA.
Cu cat ne informam mai bine despre aceasta afectiune, cu atat vom avea mai multa grija de noi si de sanatatea noastra.
• Ce este?
Aceasta reprezinta o durere profunda si deosebit de puternica in zona vezicii biliare.
Colica inseamna durere acuta si intensa, iar vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, sub forma unui saculet, pozitionat imediat sub ficat. Vezica biliara mai este cunoscuta, in termeni populari, si sub numele de fiere.
Ne putem imagina vezica biliara ca fiind un mic depozit in care ficatul secreta lichid biliar, cu rol in digestia grasimilor. Acest lichid biliar, verzui la culoare, este format din saruri biliare si acizi biliari.
Deoarece lichidul biliar contine colosterol pentru ca intra in contact cu metabolismul lipidic al organismului, in timp si din cauza mai multor factori, se vor forma calculii de colesterol, acestia conducand la afectiunea numita: litiaza biliara.
Sedimentele de nisip biliar formeaza, ulterior, pietrele renale care pot cauza probleme grave de sanatate.
De cele mai multe ori criza apare spontan, in urma consumului de mancaruri grase si/sau a bauturilor alcoolice, si dispare rapid fara a fi necesara administrarea vreunui tratament.
Cu toate acestea, cand episoadele de criza de bila se repeta, iar durerea este din ce in ce mai intensa, sunt semne clare ca vizica biliara este puternic afectata de sedimentele de nisip biliar si trebuie sa luam masuri in consecinta.
• Cat dureaza un episod de criza de bila?
In functie de gradul de sedimentare a nisipului biliar si de cat de avansata este litiaza biliara, un episod poate sa dureze doar o ora, insa exista riscul ca durerile sa se prelungeasca pe durata unei intregi nopti.
• Ce rol are bila?
Lichidul biliar, secretat de ficat si depozitat cu precizie in vezica biliara, este evacuat in timpul procesului de digestie in duoden, iar unicul sau scop este de a digera lipidele, adica a grasimilor.
Asa cum este amintit mai sus, lichidul biliar este verzui, are un gust deosebit de amar si are un caracter alcalin.
• Ce formeaza pietrele din vezica biliara?
Sunt numeroase cauze ale litiazei biliare, insa calculii biliari sunt mai des intalniti la anumite categorii de persoane, cum ar fi:
– la femei – din cauza tratamentelor contraceptive sau din cauza sarcinii;
– la persoanele in varsta – din cauza inaintarii in varsta si a disfunctiilor organismului ce pot aparea pe fondul imbatranirii;
– la persoanele obeze sau, din contra, persoanele care au slabit mult intr-un timp foarte scurt;
– la persoanele cu diabet zaharat si/sau alte afectiuni;
– la persoanele sedentare – sedentarismul incetineste activitatea intregului sistem digestiv.
Alimentatia are un rol important in formarea calculilor biliari. Astfel, oamenii care nu se hranesc coresct, ba chiar au un regim alimentar dezechilibrat, pot suferi de litiaza biliara.
Produsele alimentare cu un continut caloric ridicat si alimentele bogate in lipide si/sau in carbohidrati rafinati si sarac in fibre pot forma pietrele biliare.
Specialistii ne recomanda sa alternam consumul de carne rosie cu cel de carne alba deoarece consumul in exces de carne rosie poate cauza litiaza biliara.
In plus, este recomandabil sa evitam carnea grasa, precum si alimentele de tip fast food, preparatele prajite, alimentele pe baza de carne tocata, sosurile, mezelurile, dulciurile in exces, painea alba, lactatele bogate in grasimi, sucurile acidulate sau cele foarte dulci, deoarece toate cresc riscul formarii nisipului in vezica biliara.
Exista, totodata, si diversi factori biologici care pot conduce la formarea calculilor biliari, cum ar fi:
– dischinezie biliara, adica bila lenesa;
– infectiile bacteriene;
– infectiile parazitare;
– tumorile din vecinatatea vezicii biliare – atat timorile benigne, cat si cele maligne pot cauza blocaje care afecteaza in mod direct functiile bilei;
Calculii biliari / pietrele se pot localiza atat in vezica biliara, cat si la nivelul ductului cistic, la nivelul ductului hepatic sau la nivelul canalului coledoc. Aceste blocaje din cauza calculilor creeaza disfunctii biliare, dar pot cauza si disfunctii hepatice.
2. Simptome
Unele persoane sunt asimptomatice, calculii biliari fiind descoperiti in urma unui examen ecografic sau radiologic, insa cele mai multe persoane pot avea urmatoarele simptome:
– colica, adica dureri acute in zona stomacului sau in zona ficatului, care se pot propaga pana in spate, chiar spre varful omoplatului drept;
– dureri de cap;
– febra;
– transpiratii;
– icter – atunci cand litiaza biliara este deosebit de avansata;
– balonare;
– greata;
– varsaturi;
– pierderea poftei de mancare;
– senzatie de amar in gura
Atunci cand un episod reflecta mai multe simptome din cele mentionate mai sus, exista posibilitatea ca pacientul sa sufere si de alte afectiuni precum pancreatita, colangita, apendicita si/sau altele.
• Prevenire Crize
Pentru a preveni crizele, este bine sa evitam alimentele care cauzeaza si intensifica afectiunile vezicii biliare, adica sa evitam alimentele grase si/sau bogate in carbohidrati rafinati.
Totusi, in urma unei mese copioase si/sau a consumului unui anumit tip de aliment, ne putem confrunta cu o criza puternica.
Remediul rapid este tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist, insa pe termen lung, pentru a preveni complet crizele datorate de prezenta calculilor biliari, interventiile chirurgicale sunt cele care asigura cele mai bune rezultate.
Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni si a crizelor aferente, medicii specialisti ne recomanda sa adoptam un stil de viata santos si activ si un regim alimentar echilibrat si variat, bazat pe:
– legume;
– fructe;
– carne alba;
– carne slaba;
– lactate cu un continut redus de grasimi;
– cereale integrale;
– produse din fibre;
Daca sunt evitate alimentele bogate in lipide si carbohidrati rafinati, atunci si aceasta afectiune ne va ocoli.
De asemenea, este recomandat sa mancam in liniste, sa mestecam foarte bine mancarea, sa evitam alimentele care ne fac rau si care stim ca provoaca crizele biliare, dar si sa renuntam la alcool si tutun.
• Ce o genereaza ?
Afectiunea este generata, in special, de o alimentatie haotica si nesanatoasa, insa trebuie sa luam in calcul si factorii genetici si pe cei biologici. Unii oameni se nasc cu o fiere lenesa, altii ajung sa sufere de litiaza biliara ca urmare a altor afectiuni sau infectii.
Totusi, ceea ce o genereaza cel mai frecvent este EXCESUL. Putem sa nu toleram un anumit aliment, chiar daca acesta ne place la gust.
Asadar, este posibil ca dupa o masa copioasa de sarbatori sa avem niste crize de bila absolut cumplite, care sa ne aduca din ce in ce mai aproape de o interventie chirurgicala clasica sau laparoscopica.
• Ameliorare Crize
Crizele biliare pot fi ameliorate rapid cu medicamente, insa daca nu adoptam un regim alimentar adecvat, atunci crizele si durerile pot fi din ce in ce mai frecvente, afectandu-ne calitatea vietii.
In functie de natura crizei biliare, tratamentul poate fi:
– antialgic;
– antispastic;
– antiinflamator;
– antiemetic;
– antibiotic.
Timp de 24 de ore de la debutul crizei este recomandat doar consumul de apa sau ceai, fara zahar.
3. Factori de risc
Factorii de risc care provoaca litiaza biliara sunt:
– sexul feminin – femeile fiind mai predispuse decat barbatii;
– inaintarea in varsta – calculi biliari dezvolta, de obicei, persoanele de peste 40 de ani;
– sedetarirmul – deoarece sedentarismul incetineste activitatea intregului sistem digestiv;
– sarcina – femeile insarcinate sunt predispuse sa formeze calculi biliari;
– obezitatea;
– pierderea masiva si rapida in greutate;
– alimentele bogate in grasimi animale;
– alimentele sarace in fibre;
– alimentele bogate in colesterol;
– istoric de litiaza biliara in familie;
– diabetul zaharat;
– anumite boli hepatice;
– ingerarea de medicamente pe baza de estrogen: anticonceptionale, tratamente hormonale, etc.
• Factori declansatori
De fiecare data factorii declansatori sunt reprezentati de exesul alimentar si de mesele bogate in grasimi. Odata debutata litiaza biliara, crizele biliare vor deveni din ce in ce mai frecvente.
4. Metode de diagnostic
Disfunctiile vezicii biliare pot fi diagnosticate astfel:
– consult medical;
– analize de sange;
– ecografia abdominala poate indica prezenta calculilor biliari de pana la 2 mm;
– radiografia abdominala pe gol indica prezenta calculilor biliari care contin calciu in compozitia lor;
– tomografia computerizata a abdomenului;
– colecistografia orala – folosita si ca tratament nechirurgical in cazul litiazei biliare.
Litiaza biliara nu este si nu trebuie diagnosticata doar in baza simptomelor ei deoarece simptomele pot coincide si cu alte afectiuni.
De aceea in cazul aparitiei colicii biliare, specialistii ne recomanda sa mergem la medic pentru efectuarea unor analize si examene medicale amanuntite.
5. Cauze
Nu este cunoscuta, inca, o cauza exacta a aparitiei calculilor biliari, insa unele dintre acestea pot fi:
– vezica biliara functioneaza incorect, fapt care conduce la formarea calculilor biliari;
– in bila se formeaza colesterol in exces, fapt care conduce la formarea cristalelor si a calculilor de colesteror;
– in bila se formeaza bilirubina in exces, fapt care conduce la formarea calculilor biliari de bilirubina, cel mai adesea pe fondul altor afectiuni grave, cum ar fi: ciroza hepatica, infectii, boli de sange si asa mai departe.
• Cum apar calculii biliari
Calculii biliari se formeaza, de obicei, din cauza colesterolului care este insolubil in apa, dar care este solubil in sarurile biliare.
Cand bila este invadata de mai mult colesterol decat poate procesa aceasta, atunci se pot forma cristalele de monohidrat de colesterol pe care, ulterior, se vor depune sarurile biliare si calciul, formand sedimentele de nisip din vezica biliara.
6. Tratament (simptomatic – asimptomatic)
Atat in cazul pacientilor simptomatici, cat si in cazul celor asimptomatic, primul pas este adoptarea unui regim alimentar adecvat, variat si sanatos si a unui stil de viata activ.
In cazul pacientilor asimptomatici eliminarea nisipului se efectueaza cu ajutorul tratamentului medicamentos, insa daca acesta nu ofera rezultatele asteptate, calculii biliari nu sunt dizolvati si sunt puse in pericol functiile altor organe, atunci se poate recomanda colecistectectomia – adica extirparea vezicii biliare pe cale chirurgicala.
Pentru dizolvarea completa calculilor biliari sunt necesare tratamente pe baza de medicamente care se pot intinde pe luni sau ani de zile, iar dupa incetarea tratamentului exista riscul reaparitiei calculilor biliari.
In cazul pacientilor simptomatici, care pot suferi complicatii din cauza acestei afectiuni si a simptomelor acesteia, se recomanda colecistectomia – adica extirparea vezicii biliare pe cale chirurgicala.
Pot aparea diverse efecte secundare dupa scoaterea pe cale chirurgicala a vezicii biliare si acestea pot fi:
– grata;
– dureri fantoma;
– jena abdominala dupa hranire;
– diaree.
• Tratament (laser/chirurgical)
Tratamentul medical poate sa prevada distrugerea litiazei si poate fi efectuat prin ghidaj cu laser.
Un alt tratament poate sa prevada extragerea pietrei biliare pe cale chirurgicala, prin operatie clasica, prin operatie laparoscopica sau prin operatie cu ghidaj endoscopic.
Ultimul tratament si cel mai drastic este cel in care vezica biliara este indepartata prin interventie chirurgicala laparoscopica.
Astfel, odata extirpata vezica biliara, lichidul biliar trece din ficat direct in intestinul subtire, fapt care nu afecteaza in mod negativ digestia sau sistemul digestiv.
• Ce medicamente sunt administrate in cazul colicii biliare?
Pentru a preveni crizele sunt recomandate, de obicei, urmatoarele medicamente: Colebil, Fiobilin sau Hepatobil.
Atunci cand s-au declansat crizele sunt recomandate, de obicei, urmatoarele medicamente: Scobutil, No Spa, Piafen, Lizadon sau Foladon.
Pentru ameliorarea durerilor in cazul crizelor, sunt recomandate, de obicei, urmatoarele medicamente: Piafen, Algocalmin sau Ketonal.
• Presopunctura ajuta in cazul colicii biliare?
Presopunctura poate fi utilizata ca metoda de tratament alternativ pentru evacuarea bilei prin combaterea spasmului.
Daca in cazul acupuncturii sunt folosite ace subtiri pentru restabilirea starii de sanatate, in cazul presopuncturii sunt masate puternic puncte existente la nivelul piciorului, pe meridianele energetice ale corpului uman, avand ca scop evacuarea bilei.
Cu toate acestea, presopunctura nu este eficienta si nu se recomanda in cazul litiazei biliare sau daca exista o infectie la nivelul vezicii biliare.
Dupa sedintele de presopunctura starea generala a pacientului devine mai buna, iar durerile sunt inlaturate partial sau total.
7. Complicatii
Cele mai des intalnite complicatii in cazul formarii calculilor biliari sunt:
– icterul mecanic, ca urmare a blocarii functiilor hepatice, care poate degenera in insuficienta hepatica si in alte patologii grave si foarte grave;
– peritonita acuta ca urmare a producerii in exces a lichidului biliar care perforeaza vezica biliara, arde si infecteaza tesuturile din jur, provocand peritonita acuta.
– pancreatita – deoarece calculii biliari pot migra catre pancreas.
8. Alimente
• Regim
Daca vezica biliara se imbolnaveste, este recomandat un regim alimentar sarac in lipide si carbohidrati rafinati.
Pentru mai multe detalii, este indicat sa consultam un nutritionist care sa ne realizeze un grafic alimentar adecvat si personalizat.
• Alimente Permise
Alimentele permise in cazul afectiunilor vezicii biliare sunt:
– carnea alba si slaba de pui sau de curcan, insa fara piele;
– peste si fructe de mare;
– lactate cu un continut mic de grasimi, cum ar fi: branza dulce de vaca, urda, iaurtul, laptele batut sau chefirul;
– branzeturile fermentate in cantitati reduse si neaparat sa fie semidegresate;
– legumele crude, fierte, preparate la cuptor sau la gratar;
– fructele crude sau sub forma de compoturi cu un continut redus de zahar;
– painea integrala;
– cerealele integrale;
– orezul, insa preferabil cel brun;
– pastele integrale;
– uleiurile vegetale, dar presate la rece;
– nucile, semintele, diverse tipuri de alune, etc.
Pentru adoptarea unui regim alimentar adecvat este recomandat consultarea unui medic nutritionist.
• Alimente interzise
Alimentele interzise in cazul afectiunilor vezicii biliare sunt:
– carnea rosie in exces;
– carnea grasa;
– alimentele de tip fast-food;
– snacksurile;
– dulciurile;
– produsele de patiserie cu un continut bogat de grasimi;
– mezelurile;
– slanina;
– produsele alimentare afumate;
– preparatele prajite;
– sosurile cu rantas;
– lactatele grase;
– sucurile acidulate;
– sucurile foarte dulci;
– alcoolul in exces;
– tutunul.
• Alimente recomandate pentru prevenirea aparitiei calculilor biliari:
Alimentele recomandate pentru prevenirea afectiunilor vezicii biliare si a colicii biliare sunt exact alimentele indicate ca fiind permise, mentionate mai sus.
Pentru prevenirea formarii calculilor biliari specialistii ne mai recomanda urmatoarele:
– sa luam 3 mese pe zi si 2 gustari sanatoase;
– daca dorim sa slabim, sa slabim treptat si nu brusc;
– sa ne mentinem greutatea corporala in parametri normali si optimi;
– sa renuntam la fumat;
– sa consumam alcool doar ocazional si in cantitati moderate.
9. Tratament Naturist
Tratamentele naturiste, cu rol detoxifiant, sunt adjuvante in prevenirea sau ameliorarea afectiunilor biliare.
Dintre acestea putem aminti:
– consumul de anghinare sub forma de pulbere, tinctura sau ceai ajuta in detoxifierea ficatului;
– ceaiul de cicoare si papadie stimuleaza digestia si secretia de bila;
– ceaiul sau pulberea de armurariu au rol hepatoprotector;
– ceaiul sau tinctura de rostopasca au rol antiseptic si antialgic;
– ceaiul de sunatoare relaxeaza sistemul digestiv;
– ceaiul de lavanda are efect antistres si stimuleaza secretia de bila;
– sucul de coacaze rosii stimuleaza secretia de bila;
– rozmarinul stimuleaza secretia de bila.
Riscul de a reaparea calculii biliari exista.
Dupa un an de la tratament 10%-20% dintre pacienti sufera din nou de litiaza biliara, iar dupa 5 ani de la tratament 50% dintre pacienti sufera din nou de afectiunile vezicii biliare.
Asadar, pentru prevenirea reaparitiei calculilor biliari, principalul si cel mai eficient tratament reprezinta extirparea vezicii biliare prin interventie chirurgicala minim-invaziva laparoscopica!