Prevenirea trichinelozei la om. Atenție la carnea de porc!

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne de porc contaminată.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

Cum se îmbolnăveşte omul?

Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei „boala capetelor umflate”.

- Articolul continua mai jos-

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

CUM SE MANIFESTA TRICHINELOZA?

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de:
– cantitatea de carne ingerată,
– masivitatea contaminării ei şi de
– rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:
– tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminată,
– febră,
– edeme ale pleoapelor şi faciale, însoţite de
– conjunctivită,
– dureri musculare şi
– adinamie.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.
– Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate
– Tăierea clandestină a animalelor.

- Articolul continua mai jos-

În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat contaminată, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.

Măsurile de prevenire cele mai eficiente sunt :

controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic;

achiziţionarea cărnii de porc numai din abatoare, hale, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila);

carnea proaspătă destinată comercializării în unităţile autorizate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, să fie marcată (ştampilată) şi însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine care atestă salubritatea şi calitatea acesteia;

carnea provenită de la porcii crescuţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare care funcţionează în municipiile, oraşele şi comunele judeţului, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar;

pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muşchiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

-Articolul continua mai jos-

în cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

carnea rezultată în urma sacrificării să fie păstrată în cogelator, sau în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius, sau în mod tradiţional, sărată, afumată, sau prăjită şi conservată în recipiente cu untură;

folosirea la prepararea produselor din carne numai a apei potabile, a ustensilelor (cuţite, blaturi de lemn, vase, etc) şi echipamente curate şi dezinfectate;

Pentru prevenirea contaminării porcilor, dar şi a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare următoarele acţiuni:

reducerea numerică prin limitarea înmulţirii şi a răspândirii vectorilor care transmit boala prin deratizarea şi igienizarea adăposturilor, a altor spaţii din gospodărie şi vecinătăţi, urmată de strângerea şi distrugerea cadavrelor de rozătoare;

menţinerea condiţiilor de igienă în gospodăriile populaţiei;

salubrizarea locurilor menajere;

excluderea din hrana porcilor a deşeurilor de abator;

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se intervenii operativ şi eficient.

Atenţie ! Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ.

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Recomandări pentru populaţie:

– să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora;
– să achiziţioneze carne doar din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

NU CUMPĂRAŢI CARNE DE PORC NEAUTORIZATĂ SANITAR-VETERINAR,
NU CUMPĂRAŢI CARNE DE PORC DE LA COMERCIANŢII CARE VÂND „PE MARGINEA DRUMULUI”!

Recomandări privind sacrificarea porcilor şi consumul cărnii de porc

Creşterea porcinelor este o activitate de tradiţie importantă. Românii sunt mari consumatori de carne de porc, fapt ce o defineşte ca o afacere rentabilă. Porcul furnizează 47 – 48% din totalul producţiei de carne.Pprecum şi alte produse care sunt foarte valoroase cum ar fi grăsimea, pielea, părul, gunoiul de grajd.

În acest context, dar şi conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, sau achiziţionat de la alţi crescători, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, având în vedere situaţia epizootologică din unele localităţi din ţară unde au fost diagnosticate cazuri de pestă porcină africană la porci domestici sau mistreţi, atenţionăm crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislaţia U. E. implementată în legislaţia naţională, cu referire la această activitate.

Astfel, legislaţia în vigoare stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni, operaţiune care include şi respectarea normelor de protecţie a animalelor pe timpul transportului, a contenţiei şi a asomării înainte de înjunghiere.

Respectând tradiţia poporului român, autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale. dar numai pentru consumul propriu, în gospodărie, sub supravegherea medicului veterinar şi cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi a înjungherii.

Asomarea, care la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonţ captiv, care este în dotarea medicilor veterinari. Este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjunghierii. Se practică la cerere în gospodăriile individuale cu porcine. Majoritatea oamenilor sunt conştienţi că animalul nu trebuie să fie stresat şi să sufere în timpul înjungherii.

Menţionăm că operaţiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradiţională a porcului de Crăciun. După asomare urmează înjunghierea cu cuţitul pentru sângerarea animalului.

Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau de vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar:

verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun;

consultanţă privind prelevarea probelor după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru protejarea sănătăţii;

examinarea clinică a cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari