În Germania, ministrul sănătăţii ar vrea ca fiecare pacient să fie considerat de la bun început donator de organe, dacă acesta sau rudele sale nu au făcut anterior o cerere prin care să refuze în mod expres acest statut.
Propunerea a fost dezbătută în Bundestag, camera inferioară a legislativului, scrie Antena Satelor, care citează RADOR.
Ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, a afirmat în Bundestag că scopul propunerii sale este creşterea numărului de donatori de organe în Germania, unde peste 10.000 de persoane se află pe lista de aşteptare.
Anul acesta, până la mijlocul lunii noiembrie, Fundaţia germană pentru Transplant avea în registru doar 832 de donatori. Potrivit creştin-democratului, orice german ar trebui să devină automat donator după ce moare, cu excepţia cazului în care a refuzat explicit acest lucru în timpul vieţii.
În prezent, donator de organe este numai cel care îşi dă acordul în acest sens.
Spahn propune o aşa-numită soluţie dublă: dacă nu există nicio obiecţie scrisă faţă de donarea de organe înainte de prelevare, trebuie să fie întrebate şi rudele pacientului. Partidele de opoziţie susţin la unison că iniţiativa permite statului să intervină în dreptul de autodeterminare al fiecărui individ şi să decidă ce se întâmplă după deces cu trupul acestuia.
Consiliul german de etică afirmă că demersul reprezintă „o schimbare gravă de paradigmă. Cine nu spune nimic, nu ar trebui pur şi simplu să fie declarat donator”.
Potrivit deputatului creştin-social Stephan Pilsinger, el este co-iniţiator al unei propuneri care prevede că subiectul donării de organe trebuie adus în atenţia oamenilor la reînnoirea buletinului de identitate sau atunci când solicită permisul auto, cu posibilitatea să amâne răspunsul.
Citește și Legea transplantului a fost finalizată. Urmează dezbaterea publică