În cursul zilei de duminică, 25 noiembrie 2018, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a avut loc o prelevare de organe. Detalii primim de la dr. Andrei Mureșan, medic primar anestezie – terapie intensivă, de asemenea Key Donation Person (KDP), în cadrul spitalului de urgenţă din Baia Mare.
„Este vorba despre un tânăr, victima unui accident, în urma căruia a suferit un traumatism cranio-cerebral foarte grav, care l-a dus în stare de moarte cerebrală, declarată în dimineaţa zilei de 24.11.2018. Familia a fost de acord să doneze inima, rinichii, plămânii şi ficatul. În acest sens, în cadrul unităţii medicale au fost prezente echipe de specialişti din Bucureşti, Cluj Napoca şi Olanda”, declară medicul
Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate şi profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).
Este important de precizat că, activitatea de prelevare şi transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. „Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică şansă la viaţă este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieţi. Astfel că, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activităţi”, a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unităţii medicale.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unităţii medicale, conform legislaţiei, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic şef secţie ATI şi un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureşan Andrei, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Bărbuş Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Şerban Felicia-medic primar ATI.