fbpx
Acasă Info Pacient Ficatul - cum îl protejăm? „Unele plante medicinale sunt foarte bine tolerate...

Ficatul – cum îl protejăm? „Unele plante medicinale sunt foarte bine tolerate de către organism și chiar ajută”

Ficatul este un organ, parte a aparatului digestiv, ce are peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Prof. dr. Mircea Beuran ne vorbește astăzi despre rolul pe care îl are acest organ în detoxifierea organismului, ca și despre felul în care putem să-l protejăm, pentru a-i asigura o funcționare corectă.

Mircea Beuran este profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și şeful Clinicii de Chirurgie II a Spitalului de Urgență Floreasca. În perioada 2003-2006 a fost ministru al Sănătății.

„Alegerile devin tot mai greu de făcut pentru că există chimicale peste tot”

Ziar Medical: Domnule profesor Mircea Beuran, s-a vorbit adeseori despre ficat ca despre „a doua inimă” a omului, în bună măsură și datorită rolului uriaș pe care îl are în funcționarea corectă a organismului… Se mai spune și: ai grijă de ficatul tău, pentru ca el să poată avea grijă de tine…

Prof. dr. Mircea Beuran: Funcțiile lui sunt foarte complexe. Este ca o uzină care contribuie la detoxifierea organismului, cu funcții de sinteză a colesterolului, lipidelor etc. De asemenea, tot în ficat se face metabolizarea glucidelor și proteinelor. Tot el secretă și bila, sintetizează anumiți hormoni și albumine, globuline etc. De aceea, trebuie să avem grijă de el și să-l protejăm, pentru a-i menține funcționarea în parametri optimi. Și când spun să avem grijă, nu mă refer doar la odihnă suficientă, renunțare la tutun și alcool și o dietă echilibrată ci, efectiv, să știm sigur ce anume mâncăm..

Ziar Medical: Concret, ce presupune o alimentație corectă, care să ne protejeze ficatul?

Prof. dr. Mircea Beuran: În primul rând să optăm pentru mâncare gătită, iar aceasta să fie cât mai proaspătă. Tot ce există în comerț ca semipreparat conține conservanți, iar aceștia au un anumit grad de toxicitate. Evoluția biologică a omului, sub acest tip de alimentație, a dus, în ultimii ani, la o creștere a numărului de îmbolnăviri ale tubului digestiv și glandelor sale anexe, respectiv ficat și pancreas.

Ziar Medical: Ce înseamnă alimentație sănătoasă? Concret, ce ar trebui să alegem?

Prof.dr. Mircea Beuran: Alegerile devin tot mai greu de făcut pentru că există chimicale peste tot. Culturile sunt tratate cu pesticide, insecticide, tot felul de substanțe bacteriene etc, animalele primesc antibiotice și hormoni, sunt vaccinate. Greu găsești ceva ecologic, cu devărat natural. Asta trebuie să căutăm: legume, fructe, carne, din surse cât mai lipsite de chimicale și să mâncăm alimente proaspete.

„Teoria că «și bunica bea ceai și o ajuta» se dovedește, deseori, valabilă”

Ziar Medical: Credeți că suplimentele alimentare ne pot ajuta să ne menținem ficatul sănătos?

Prof. dr. Mircea Beuran: Suplimentele ajută, dar nu știm, întotdeauna, dacă sunt bine controlate. Ideal ar fi să fie bine controlate, eventual să se facă și studii clinice, să se știe foarte precis cum se folosesc și ce efecte secundare există.

Ziar Medical: Credeți că anumite ceaiuri ajută ficatul?

Prof. dr. Mircea Beuran: Ceaiurile tradiționale, autohtone, din plante care cresc la noi, sunt eficiente. Unele plante medicinale sunt foarte bine tolerate de către organism și chiar ajută. Însă, tot așa, nu există studii, se merge mult pe folclor. Oamenii, acasă, își fac ceaiuri de mii de ani. Teoria că „și bunica bea ceai și o ajuta” se dovedește, deseori, valabilă. Practic, în organism apare o serie de reacții chimice pe care o produc substanțele din ceai. Însă, întotdeauna, orice persoană care urmează un anumit tratament, trebuie să nu ezite să-și întrebe medicul dacă suplimentele sau ceaiurile la care apelează interacționează cu medicația prescrisă. Ideal ar fi ca și fitoterapia să meargă în pas cu știința și să existe studii pe termen lung asupra efectelor, așa cum există pentru medicamente.

Vezi și Prof dr Irinel Popescu – Transplantul de ficat, ca metodă terapeutică VIDEO

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,913FaniÎmi place
418AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Atacul de panică – simptome, diagnostic și tratament

Atacul de panică şi tulburarea de panică fac parte din grupul tulburărilor anxioase. Atacul...

AVC trebuie abordat complex, de la prevenţie până la neurorecuperare

Accidentul Vascular Cerebral ( AVC ) trebuie abordat într-o manieră complexă, încă de la...

Scleroza multiplă – cauze, simptome, tratament

Scleroza multiplă (SM) afectează nervii din creier şi măduva spinării (cunoscută, de asemenea, ca...

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Cea mai bună definiţie pentru scleroza multiplă spune multe despre impactul acestei afecţiuni aspura...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...