Acreditarea excesivă, scutită pentru medici de familie, stomatologi și medici de policlinică

Vești bune cu privire la acreditarea excesivă. Medicii de familie, stomatologii și medicii din policlinici, aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu mai sunt obligați să treacă printr-un proces excesiv de acreditare, prevăzut de Legea privind asigurarea calității în sistemul de sănătate în urma unei inițiative legislative adoptată joi și susținută de un grup de parlamentari, printre care și deputatul PNL de Brăila Antoaneta Ioniță.

Acreditarea excesivă, scutită pentru medici de familie, stomatologi și medici de policlinică. Potrivit actului normativ, cabinetele medicale menționate, chiar dacă funcționau deja, ar fi urmat să treacă, din 2019, printr-o nouă acreditare obligatorie, realizată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), organism recent înființat, prevedere la care s-a renunțat.

Vezi și Medicina românească – 800 de cuvinte despre viitor (VIDEO)

„Sistemul era oricum unul excesiv, Pentru a-și deschide un cabinet, un medic de familie trece prin trei structuri de control, iar toate au ca scop asigurarea unor servicii de calitate. Pe de o parte, Colegiul Medicilor dă primul aviz, după ce medicul dovedește că îndeplinește condițiile legale să practice meseria, că deține un spațiu adecvat și că are dotările necesare funcționării cabinetului. Vine apoi Direcția de Sănătate Publică, care eliberează Autorizația Sanitară de Funcționare și certificatul de înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor medicale. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate face apoi o nouă evaluare a cabinetului medical. Toate acestea se întâmplă la fiecare doi ani și îl costă pe fiecare medic, peste 1.000 de lei. Acum se dorea ca procesul de acreditare, chiar și pentru cabinetele care funcționează de ani buni, să fie reluat și de ANMCS, o instituție nouă și inutilă, înființată doar cu scopul de a împovăra cu birocrație excesivă cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriul de specialitate și pe medicii stomatologi”, a explicat deputatul și medicul Antoaneta Ioniță, potrivit unui comunicat dat publicității vineri.

- Articolul continua mai jos-

De ce s-a renunțat la acreditarea excesivă

Potrivit deputatului PNL, medicii de familie au reclamat faptul că această nouă reacreditare, care ar fi impus și costuri excesive, ar fi putut însemna falimentarea medicinei de familie și așa împovărată din punct de vedere financiar.

De renunțarea la această prevedere vor beneficia peste 11.500 de medici de familie, medicii din ambulatoriile de specialitate, medicii stomatologi, precum și laboratoarele de analize medicale și de anatomie patologică.
AGERPRES

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari