fbpx
Acasă Info Pacient Lipsa de fier în organism - ce boli provoacă și ce alimente...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot soiul de simptome ce generează disconfort, ca urmare a scăderii numărului globulelor roșii. Pentru că acestea au rolul de a transporta substanțele nutritive și oxigenul către țesuturi și organele vitale, reducerea lor numerică face ca funcțiile organismului să aibă de suferit și să se instaleze anemia, iar nivelul hemoglobinei să scadă.

Carența de fier afectează inima

”Inima anemicilor face eforturi suplimentare pentru a reuși să pompeze sângele şi oxigenul către organele vitale. Dacă anemia nu este tratată la timp, cordul va avea de suferit. Potrivit statisticilor, 48% dintre persoanele cu insuficienţă cardiacă sunt anemice. O simplă analiză de sânge – hemoleucograma – poate stabili cu certitudine dacă aveți anemie. Există mai multe tipuri de anemie, dar cea prin carență de fier este cea mai frecventă. Pentru a echilibra nivelul de fier din organism trebuie adoptată o dietă bogată în acest mineral și administrate suplimente nutritive”, a declarat pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Lipsa de fier în organism – Simptomele anemiei feriprive

  • stări de oboseală nejustificată
  • unghii casante
  • dureri de cap
  • amețeli
  • stări depresive
  • paloare
  • nervozitate
  • dificultăți de concentrare
  • palpitații
  • căderea părului

Lipsa de fier în organism – Cauzele anemiei feriprive

  • Diete drastice
  • Sarcină
  • Menstruație
  • Boală inflamatorie intestinală
  • hemoragii

Şi carența de cupru poate declanşa anemia

”Lipsa fierului din organism este cel mai des incriminat factor declanşator al anemiei, însă şi deficitul de cupru poate genera boala. La gravide, de exemplu, lipsa lui dă o dezvoltare deficitară a fătului, boli cardiovasculare, anormalităţi ale creierului şi afectarea creşterii. Cuprul se numără printre nutrienţii recomandaţi de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a fi administrat gravidelor şi copiilor cu vârste între 6 şi 59 de luni. Ficatul, peştele, creierul, nucile, legumele verzi şi crustaceele sunt alimente bogate în cupru, așa că trebuie să se țină seamă de acest lucru în alcătuirea unui meniu echilibrat. De asemenea, la bebeluşi trebuie ţinut seamă de faptul că laptele de vacă este mai sărac în cupru decât laptele uman sau decât formulele de lapte praf”, susţine medicul.

Alimente care previn anemia și care te ajută să o combați

Articolul continua mai jos

Lăptuci, spanac, soia, vinete, migdale, miere de albine, banane, struguri negri, prune, căpşune, stafide, ceapă, morcovi, ridichi, ţelină, roşii, nuci, alune, seminţe de floarea soarelui, carne, mere, grepfrut, kiwi.

50% dintre copiii preşcolari şi 25% dintre cei de vârstă şcolară suferă de anemie feriprivă, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

25 noiembrie – Ziua Internațională a Carenței de Fier, marcată din 2015, atrage atenția asupra importanței recunoașterii multiplelor simptome asociate carenței de fier care afectează 30% din populația lumii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

In cele ce urmeaza, aflati mai multe detalii despre acest deficit :

1. Introducere

Lipsa acestuia in organism reprezinta un motiv de ingrijorare pentru foarte multi dintre noi deoarece poate genera numeroase afectiuni pe termen mediu si lung.

Atunci cand nivelul de fier nu este unul optim, inseamna ca sangele nu are suficiente celule sanatoase si, prin urmare, corpul nu poate sa produca hemoglobina din celulele rosii, aceasta ajutand la transportarea oxigenului in tot organismul.

· Rolul fierului in organism

Acesta se regaseste din belsug in natura, dar si in corpul uman. Rolul acestui metal in organismul nostru este multiplu, avand numeroase functii.

Procesul prin care corpul asimileaza fierul si il distribuie in organism este urmatorul:

o Este asimilat de organism din mancare;
o Ajunge in sange, iar transferina, o proteina transportor, conduce fierul in ficat;
o Ramane stocat in ficat pana cand organismul produce globulele rosii in maduva osoasa, iar acesta este eliberat in sange pentru a fi distribuit in tot corpul;
o Imediat ce globulele rosii isi finalizeaza ciclul de viata, adica in aproximativ 120 de zile, acestea sunt aspirate de splina, iar fierul din globulele rosii ajunge sa fie reciclat in organism.

Astfel, procesul este reluat de la inceput, ajutand corpul uman sa functioneze in parametri optimi.

Acesta indeplineste numeroase functii importante in organism:

o ajuta in producerea hemoglobinei;
o ajuta la transportarea oxigenului in corp;
o regleaza si optimizeaza sistemul imunitar;
o mentine sanatatea cardiovasculara;
o ajuta in dezvoltarea cognitiva;
o mentine sanatatea pielii, parului si unghiilor;

· Ce se intampla atunci cand avem in organism o carenta de fier?

Atunci cand o persoana are un deficit inseamna ca nivelul acestuia din organism a devenit insuficient.

Carenta de fier conduce la diminuarea hemoglobinei in corp, astfel organismul si organele acestuia se oxigeneaza mai putin, fapt care afecteaza in mod negativ functionarea intregului corp uman. Deficitul acut conduce la anemie feripriva.

· Aportul optim de fier pentru organsim

Aportul optim de fier pentru organism difera in functie de sex si de varsta, iar procentajele sunt acestea:

o Copiii de pana la 6 luni au nevoie de aproximativ 0,27 mg zilnic.
o Copiii intre 7 si 12 luni au nevoie de aproximativ 11 mg zilnic.
o Copiii intre 1 an si 3 ani au nevoie de aproximativ 7 mg zilnic.
o Copiii intre 4 si 8 ani au nevoie de aproximativ 10 mg zilnic.
o Copiii intre 9 si 13 ani au nevoie de aproximativ 8 mg zilnic.
o Baietii adolescentii intre 14 si 18 ani au nevoie de aproximativ 11 mg zilnic.
o Fetele adolescentele intre 14 si 18 ani au nevoie de aproximativ 15 mg zilnic.
o Barbatii adultii intre 19 si 50 de ani au nevoie de aproximativ 8 mg zilnic.
o Femeile adulte intre 19 si 50 de ani au nevoie de aproximativ 18 mg zilnic.
o In timpul sarcinii o femeie are nevoie de aproximativ 27 mg zilnic.
o In timp ce alapteaza o femeie are nevoie de aproximativ 9 mg zilnic.
o Dupa 51 de ani, oamenii au nevoie de 8 mg zilnic.

Asa cum se poate vedea, necesarul de fier zilnic de care o femeie are nevoie scade dupa ce intra la menopauza.

2. Tipuri de fier

· Fierul hemic, fierul non-hemic si fierul bisgilicinat

Exista mai multe tipuri, iar categorisirea lor este efectuata de modul in care sunt absorbite in organism.

Fierul hemic este absorbit de organism usor, pe cand fierul non-hemic este absorbit de organism mai greu, iar asimilarea se efectueaza mai rapid cu ajutorul Vitaminei C.

Mai exista o a treia categorie de fier, regasita in special in suplimentele alimentare care contin fier, numita fier bisgilicinat, in care o particula este combinata cu doua molecule de glicina. Fierul bisgilicinat ajuta foarte mult in ameliorarea carentei din organism.

3. Simptome

Deficitul de fier in organism cauzeaza anemie.

Simptomele anemiei si a carentei de fier se manifesta astfel:

o senzatie de oboseala acuta;
o senzatie de slabiciune in tot corpul;
o aspect palid;
o dificultati in respiratie;
o dureri in piept;
o dureri de cap;
o ameteala;
o halucinatii – in forme avansate ale anemiei;
o picioare si maini reci;
o limba inflamata sau dureroasa;
o unghii usor deteriorabile;
o parul tern;
o caderea parului;
o vedere incetosata;
o apetit alimentar scazut;
o putere de concentrare diminuata;
o rezistenta deosebit de scazuta la efort;
o agitatie;
o palpitatii / batai rapide ale inimii;
o insomnie;
o posibile ulceratii bucale;
o nod in gat;
o cearcane;
o depresie;
o transpiratie;
o senzatie de somnolenta;

De multe ori absenta acestui metal in organsim indica prezenta unei hemoragii sau a unei boli grave , care inca nu au fost diagnosticate .

4. Cauze

Majoritatea cauzelor sunt strans legate cu stilul nostru de viata, cu alimentatia noastra, dar si cu prezenta altor afectiuni de care putem suferi.

Iata care sunt cele mai des intalnite cauze :

o alimentatia saraca in fier / malnutritie;
o alimentatia vegetariana;
o sangerari in urma unor interventii chirurgicale in care a fost pierdut mult sange , hemoragii, menstruatie
o asimilarea deficitara a fierului in organism;
o sarcina;
o afectiuni inflamatorii intestinale;
o alte boli pot cauza de asemenea anemia si carenta de fier.

5. Factori de risc

Deoarece simptomele lipsei de fier sunt nespecifice si pot fi asociate si altor cauze sau afectiuni, rareori carentele sunt luate in considerate.

Cu toate acestea, carenta de fier ne afecteaza sanatatea in mod direct, dar si calitatea vietii. Cu cat deficitul este mai sever, cu atat starea generala a persoanei se inrautateste.

Este bine de stiut ca unele persoane sunt mai predispuse la anemie decat altele, factorii de risc fiind multipli, deficienta de fier avand mai multe stadii de manifestare si agravare.

· Persoanele cu risc mai mare de deficit sunt:

o femeile sunt mai predispuse la deficitul de fier din cauza menstruatiei, dar si din cauza sarcinii;
o sugarii si copiii sunt sensibili si au nevoie in perioada de crestere de o alimentatie bogata in fier;
o persoanele vegetariene si vegane pot avea o scadere a nivelului deoarece carnea este alimentul cel mai bogat in fier, iar eliminarea produselor pe baza de carne din alimentatie poate contribui la instalarea carentei de fier;
o persoanele care doneaza sange in mod constant / frecvent pot suferi de anemie din cauza pierderii unei cantitati mari de sange. Dupa fiecare donare de sange este bine sa adoptam o alimentatie bogata in fier sau sa luam suplimente alimentare pentru a ajuta organismul sa isi recapete nivelul optim .

· Riscurile deficitului de fier la copii

Copiii se nasc cu un nivel de fier redus, iar cei mai afectati sunt bebelusii nascuti prematur. Acest fapt determina nou-nascutii sa fie predispusi la aparitia deficitului de fier in organism.

Sugarii isi iau doza zilnica din laptele matern, in cazul in care mamele nu pot alapta nou-nascutii, atunci acestia trebuie sa primeasca formule de fapte fortificate, adica bogate in acest metal.

De retinut este faptul ca laptele de vaca NU are suficient fier si nu asigura necesarul zilnic de fier pentru bebelusi. Asadar, laptele de vaca nu este recomandat pentru copiii mai mici de un an.

Formulele de lapte fortificat, sunt ideale pentru bebelusi, iar la implinirea varstei de un an pediatrii recomanda testarea copiilor pentru a descoperi eventuala carenta in organism.

6. Preventie

Putem preveni carenta de fier?

Aceasta poate fi prevenita sau ameliorata daca adoptam o alimentatie bogata in fier si daca integram in regimul nostru alimentar obisnuit acele produse care ajuta la absorbtia rapida in organism.

Devenind constienti de importanta fierului in organism si adoptand o alimentatie echilibrata si bogata in fier vom reusi sa prevenim carenta, cea care la randu-i cauzeaza numeroase alte afectiuni.

7. Analize pentru diagnosticarea lipsei de fier in organism

Daca resimtim simptomele carentei de fier este bine sa ne adresam unui medic specialist pentru efectuarea analizelor medicale.

Iata care sunt analizele care stabilesc prezenta deficitului de fier si gradul de severitate:

o Analizele de sange stabilesc daca avem un deficit, iar parametrii sunt indicati de valoarea hemoglobinei, valoarea de feritina, valoarea de transferina si de alte valori din sange pe care medicul le interpreteaza pentru a stabili cauza .

Daca aceste valori nu sunt in parametri optimi, indicand prezenta unor afectiuni cauzate de acest deficit, atunci medicul specialist poate recomanda si alte metode de diagnosticare cum ar fi:

o endoscopia – pentru a verifica prezenta sangerarilor in stomac;
o colonoscopia – pentru a verifica prezenta sangerarilor in intestinul gros;
o ecografia – pentru a stabili cauzele sangerarilor abundente in timpul ciclului menstrual.

8. Tratament

Administrarea de suplimente pe baza de fier pot trata carenta, insa doar daca in spatele acestei probleme nu se afla o afectiune grava care o cauzeaza.

Alimentele ajuta, de asemenea, la restabilirea nivelului optim in organism.

Medicamentele se administreaza doar pe baza de recomandare medicala, in functie de cat de grav este deficitul, de varsta pacientului si de sexul acestuia, iar acestea pot fi:

o Floradix;
o Blutquick;
o Liquid Iron;
o Gentle Iron;
o Fier Coloidal;
o Vitamina C;
o Tamarix;
o Lactoferina;
o Spirulina;

Daca suplimentele nu restabilesc nivelul optim de fier in organism, inseamna ca ne confruntam cu prezenta unei afectiuni mai grave sau a unei hemoragii.

Daca suplimentele nu asigura rezultatele dorite, dar si in situatiile mai grave, transfuziile de sange restabilesc nivelul de fier si de hemoglobina din organism.

In niciun caz nu este recomandat sa luam acest tip de suplimente dupa ureche, chiar daca acestea, in mod obisnuit, nu necesita o reteta pentru a fi achizitionate de la farmacie.

Suplimentele pot cauza constipatie, iar scaunul va avea o culoare inchisa – acesta nefiind un motiv de ingrijorare.

Excesul poate fi deosebit de toxic, provocand urmatoarele complicatii:

o greata;
o varsaturi;
o dureri stomacale;
o diaree;

Toxicitatea excesului de FE in sange poate fi coroziva sau celulara.

Excesul mai este cunoscut si sub denumirea de hipersideremie si se manifesta in special la persoanele care sufera de hemocromatoza, o boala ereditara care determina organismul sa absoarba cantitati mari de FE , in mod absolut necontrolat, fiind incapabil sa il elimine rapid.

9. Complicatii

Absenta fierului in faza deosebit de avansata degenereaza in anemie feripriva. Anemia feripriva are simptome mai puternice si trebuie tratata imediat.

Daca lasam anemia feripriva netratata, atunci putem dezvolta alte afectiuni, mai mult sau mai putin complicate.

Riscuri si complicatiile anemiei netratate sunt:

o aparitia de boli cardiovasculare – aritmia cardiaca, de exemplu, conduce la marirea inimii si chiar la stop cardiac.
o boala cronica de rinichi.
o sindrom de intestin iritabil.
o anemie acuta sau cronica – care ne afecteaza calitatea vietii si ne transforma in persoane mai putin rezistente, mai obosite, mai slabite, mai incapabile sa efectuam eforturi constante si /sau sustinute, mai putin agere la minte, mai putin vigilente si asa mai departe.
o oboseala cronica – care se poate menifesta sub forma unei gripe, dar care conduce la insomnii si chiar depresie.
o afecteaza semnificativ dezvoltarea cognitiva si motorie a copiilor.

10. Alimente

Suplimentele alimentare ajuta in restabilirea nivelului optim din organism, insa dieta alimentara adecvata si bogata in FE este si ea deosebit de importanta.

Alimente cu un continut ridicat de FE sunt:

o ficatul – cel de gasca trebuie consumat intr-o cantitate redusa deoarece are un continut deosebit de bogat al acestui metal: 28 de mg la 100 grame de ficat consumat.
o carnea: de porc, de vita, de pasare;
o carnea de peste – pestele cu carne rosie contine mai mult FE decat pestele cu carne alba;
o fructele de mare;
o tofu – insa nu este la fel de eficient asa cum este carnea;
o cerealele ;
o alimentele de origine vegetala precum: fasole, sfecla rosie, spanac, mazare, pastai, linte, urzici si stevie;
o fructele confiate / uscate: stafide, prune sau caise;
o nuci, fistic, migdale sau seminte de quinoa;

Alimentele care imbunatatesc absorbtia fierului in organism sunt cele pe baza de vitamina C, cum ar fi sucurile de:

– portocale;
– lamaie;
– mandarine;
– grapefruit;
– kiwi;
– pepene;
– capsuni,
– broccoli;
– rosii.

De exemplu, si ardeiul iute, boiaua de ardei iute, piperul, patrunjelul si fructele de padure sunt bogate in vitamina C si ajuta la absorbtia acestuia in organism.

Factori care diminueaza absorbtia

Calciul este, de asemenea, important pentru functionarea corecta a organismului uman, insa atunci cand dorim sa optimizam nivelul fierului din sange, este bine sa evitam alimentele si produsele care contin calciul sau cele care contin acid oxalic deoarece reduc cantitatea absorbita de corpul uman.

Specialistii recomanda evitarea produselor lactate deoarece sunt bogate in calciu si evitarea urmatoarelor produse bogate in acid oxalic:

o rubarba;
o cartofii dulci;
o arahidele;
o susanul;
o cacao / ciocolata;
o si altele.

Fierul in dieta vegetariana sau vegana

Pentru ca persoana vegetariana sau vegana sa isi mentina nivelul optim al acestui metal in organism este indicat sa consume produse alimentare de origine vegetala, pe care sa nu le combine cu cele bogate in calciu sau acid oxalic.

Specialistii recomanda consumul de produse pe baza de calciu sau acid oxalic la 3 ore inainte sau dupa masa cu un continut bogat de FE.

Alimentele vegetariene cu un continut bogat de calciu sunt:

o soia si produsele pe baza de soia;
o smochinele uscate si nucile.

Acestea sunt consumate de vegetarieni si vegani pentru a substitui produsele lactate.

Produsele vegane cu un continut mare de FE sunt:

o taratele de grau;
o semintele de dovleac;
o semintele de pin;
o meiul;
o germenii de grau;
o anumite ciuperci proaspete sau uscate;
o cerealele integrale de ovaz;
o cerealele fortificate cu FE;
o alimentele de origine vegetala precum: fasolea, sfecla rosie, spanacul, mazarea, pastaile, lintea;
o fructele confiate / uscate: stafide, prune sau caise;
o nuci, fistic, migdale sau seminte de quinoa;

11. Tratamente naturiste

Anumite tratamente naturiste, precum infuzia de stevie, urzica, menta si patrunjel ajuta la restabilirea nivelului optim al acestui metal din sange.

Ceaiul de sunatoare si ceaiul rooibos ajuta in tratarea acestei carente deoarece sunt bogate in vitamina C.

12. Alte informatii utile pentru pacienti

In urma unui studiu, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca aproximativ 30% din populatia lumii sufera de anemie dintre care mai mult de jumatate din cazuri sunt asociate cu deficit al acestui metal in organism.

Toate aceste persoane sunt diagnosticate cand deficitul este intr-o stare avansata, iar afectele asupra sanatatii sunt deja marcante.

Ziua Mondiala a Carentei Fierului se sarbatoreste in fiecare an, pe 26 noiembrie, si are ca scop constientizarea efectelor negative datorate deficitului si a anemiei feriprive, precum si a impactului semnificativ asupra vietii persoanelor afectate in mod direct de lipsa lui din organism.

Din pacate, absenta acestuia din organism contribuie la cresterea ratei de mortalitate in lume, tocmai de aceea trebuie sa avem grija de noi si sa ne supunem unor analize medicale in fiecare an pentru a ne verifica sanatatea si starea generala a organismului.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Cauzele emoționale ale afecțiunilor

Cauzele emoționale ale afecțiunilor. Durerea a fost dintotdeauna un indicator că ceva nu este...

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor

Bolile cardiovasculare - 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor. Un studiu american a...

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează

Ce este infecția cu Helicobacter pylori și cum acționează Helicobacter pylori? Helicobacter pylori este o...

Tulburările alimentare – Simptome, cauze, factori de risc, prevenție

Având o complexitate ce depășește cu mult preocuparea de "a mânca", tulburările alimentare sunt...