Boala de reflux și riscul de cancer de esofag. Cum o combați

Când acidul clorhidric și sucurile gastrice urcă din stomac în esofag și apare senzația de arsură în capul pieptului, cel mai probabil vorbim despre boala de reflux. Dacă apare și senzația de balonare după ce mâncați, nu mai există aproape nicio îndoială că aveți reflux gatroesofagian.

Boala de reflux și riscul de cancer de esofag

“Refluxul gastroesofagian este un proces fiziologic care consta în deplasarea conținutului gastric către esofag. El poate apărea și de câteva ori pe zi, în special dacă ați mâncat mai mult, fără a leza mucoasa esofagului. Vorbim despre boala de reflux gastroesofagian atunci când refulează în esofag o cantitate mare de conținut gastric și apare, de exemplu, esofagita. Când sfincterul esofagian funcționează deficitar, conținutul din stomac refulează în esofag și îl inflamează. De aici și senzația de arsură. Studiile arată că circa 40% dintre persoanele adulte au reflux gastroesofagian. Ideal este ca boala să fie rapid diagnosticată, prin endoscopie, pentru că, în cazul în care neglijați acest lucru iar simptomele de întind pe o perioadă mai lungă de timp, apare riscul de a dezvolta cancer de esofag, ca urmare a erodării”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Cine are risc crescut de reflux gastroesofagian

Boala de reflux. “Persoanele care mănâncă, la o singură masă, cantități mari de alimente au risc sporit de refluxul gastroesofagian. De asemenea, dacă faceți mișcare îmediat după ce ați mâncat poate apărea refluxul. De regulă, refluxul gastroesofagian apare la obezi, fumători, persoanele care consumă alcool, la gravide sau la persoanele cu hernie hiatală. Mai mult, dacă aveți în familie cazuri, există riscul să moșteniți această boală. De asemenea, evitați să purtați haine foarte strâmte pentru că va crește presiunea abdominală, fapt ce favorizează apariţia refluxului gastroesofagian. 40 de ani este, în general, vârsta la care apare boala de reflux gastro-esofagian şi este mai frecventă la bărbaţi”, explică dr. Iordan.

Boala de reflux – remedii

“Consumați alimente alcaline deoarece acestea pot echilibra pH-ul. De asemenea, dimineața, înainte de micul dejun, beți un pahar cu apă, la temperatura camerei sau călduță, în care stoarceți o jumătate de lămâie. Acest remediu are, de asemenea, proprietatea de aechilibra nivelul acidului din stomac. Mai mult, după mese mai copioase, pentru a evita crizele de arsuri trebuie să luaţi o lingură de bicarbonat de sodiu, dizolvat într-o jumătate de cană cu apă. Puteți urma și o cură, pe perioadă îndelungată, de 10 zile pe lună, cu cărbune medicinal, administrat câte o tabletă după fiecare masă. Ajută și dacă beți, după mese, ceaiuri de sunătoare sau mușețel”, recomandă dr. Iordan.

- Articolul continua mai jos-

Alimente interzise în refluxul gastroesofagian

  • fast-food
  • prăjeli
  • tocătură
  • afumături
  • roşii
  • citrice
  • cafea
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari