Automedicația în cazul gripei sezoniere. Ce riscăm

Automedicația nu este recomandată în cazul niciunui tip de afecțiune medicală. În gripele sezoniere, cu atât mai puțin – atrag atenția medicii.

3 din 4 români preferă… automedicația. Indiferent de boală

Statisticile arată că din 3 din 4 români aleg să se trateze… singuri. Se diagnostichează și își „recomandă” tratamentul, ghidându-se după instinct, sfaturile cunoștințelor, lecturile de pe internet, emisiunile tematice din audio-vizual sau, cel mult, cer sfatul farmacistului, atunci când se duc să-și achiziționeze medicamentele sau citesc indicațiile terapeutice din prospect.

Vezi și DURERI ARTICULARE – 4 întrebări și răspunsuri

Indiferent despre ce afecțiune medicală este vorba, automedicația e periculoasă, pentru că, dincolo de indicațiile pe care le pot afla, eventual, chiar în prospectul medicamentului, există o serie de restricții și contraindicații, care țin, între altele, de interacțiunea cu alte medicamente prescrise sau care provoacă efecte adverse și complicații, în relația de alte boli de care suferă pacientul.

- Articolul continua mai jos-

Automedicația, în cazul gripelor sezoniere. Cât de periculoasă e

Răcirea bruscă a vremii a dus la creșterea numărului virozelor de sezon, cei mai vulnerabili fiind copiii şi vârstnicii – atrag atenția medicii de familie, care recomandă evitarea automedicației şi respectarea normelor de igienă. Vaccinarea anti-gripală este, de asemenea, recomandată, fiind cea mai bună protecție în cazul declanșării gripei sezoniere.

„Automedicaţia poate fi extrem de periculoasă, iar consumul de antibiotice după ureche ne poate pune viața în pericol”, spune medicul Nicolae Mocuța, doctor în biologie medicală.

„Automedicația capătă din ce în ce mai mare răspândire și a căpătat o dată cu introducerea internetului, intri pe internet și citești despre semnalmentele bolii și tratamentele care trebuiesc aplicate. Or, unul din principiile de bază ale medicinei este aplicarea unui tratament specific pentru fiecare bolnav, pentru că reacția organismului uman diferă de la individ la individ. Nu se poate vorbi și nu se poate spune că toată lumea reacționează la fel. Ce să mai vorbim de antibiorezistență”.

Potrivit medicilor, nu automedicația este soluția. Afecțiunile de sezon pot fi evitate prin autovaccinare, dar şi printr-un stil de viață sănătos. „Și aici trebuie să fim atenți, să nu fim foarte înfofoliți, că transpirăm, mai ales dacă avem de făcut eforturi fizice. Deci, îmbrăcămintea şi hidratarea și alimentația și odihna, toate cumulate participă la menținerea imunității organismului”, mai spune medicul. Cei mai expuși îmbolnăvirilor de copii sunt copiii, dar şi persoanele vârstnice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari