Medicul Elena Cardaș acuză sistemul: „Sunt pusă să fac 7 sau 8 gărzi pe lună, deși sunt bolnavă”

Medicul Elena Cardaș, care abia a depășit un moment crucial în lupta cu cancerul, acuză sistemul: e obligată  să facă 7-8 gărzi pe lună, deși este epuizată!

„Ce pot să fac dacă sunt pusă să fac 7 sau 8 gărzi pe lună iar eu simt că nu le pot face? Simt un abuz din partea sistemului de a munci forţat, ca un sclav fără nicio putere de a spune nu. Sănătatea îmi permite să ajut cu 3 maxim 4 gărzi. Atât. După fiecare gardă zac în pat la propriu fără nici o putere”, scrie pe pagina proprie de facebook medicul Elena Cardaș.

Doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, medicul Elena Cardaș a fost diagnosticată cu cancer de sân pe 6 februarie 2017, în urma unor analize de rutină. Cu toate că nu simţea nicio durere şi niciun disconfort, diagnosticul a fost cumplit: cancer mamar în stadiul III. Curajoasă, trecut prin patru intervenţii chirurgicale: o dublă mastectomie, o reconstrucţie a sânului pierdut iniţial şi o reintervenţie pentru scoaterea implantului respins de organism.

Scriitor apreciat, medicul Elena Cardaș scria, în luna februarie, acest text prin care celebra viața:

Un an, o zi, o viaţă. Doctorul pacient Elena Cardaş sărbătoreşte

- Articolul continua mai jos-masca medicala

La aproape 10 luni mai târziu, criza medicilor din spital o aduce în situația de a face gărzi epuizante. Altfel, spitalul s-ar închide. Este vorba de Unitatea de Primiri Urgențe din Săveni, unde în toată unitatea cu o capacitate de 60 de paturi mai lucrează patru medici, unul dintre ei fiind medicul Elena Cardaș.

De aceea s-a ajuns în situația în care se fac și opt gărzi pe lună, deşi legea prevede cel mult 18 ore.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani, Ștefan Bercea, a explicat că, din păcate, nu există soluții pentru a rezolva lipsa de personal medical și, în consecință, programul de gărzi încărcat al medicilor din sistem.

Rămâne însă strigătul disperat al dr. Elena Cardaș:

„Lupta mea zilnica este cu cancerul. Nu am putere sa ma lupt cu sistemul. Astept comentarii la obiect. Mulțumesc.”

 

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...

Tulburarea de personalitate histrionică – dramă, seducție sau dorință de atenție?

Ce înseamnă tulburarea de personalitate histrionică? Tulburarea de personalitate histrionică poate fi descrisă într-un cuvânt ca teatralitate. Aparține grupului de afecțiuni numite „Cluster B”...