Luna noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, devenit o povară socială și economică. Numărul de cazuri sunt în continuă creștere și costurile foarte mari pe care le generează în sistemele de sănătate. Printre cele mai grave complicații se referă la sănătatea picioarelor.
Sănătatea picioarelor – Lupta împotriva diabetului și a complicațiilor grave pe care le poate produce, așa cum este piciorul diabetic, este o luptă de zi cu zi.
Pe lângă prevenție, screening și îngrijire completă, din partea unei echipe multidisciplinare, rolul persoanei cu diabet și al apropiaților sunt foarte importante.
„Diabetul poate fi o boală extrem de periculoasă prin complicațiile pe care le cauzează. Dacă ne referim la sănătatea picioarelor, consecințele pot fi foarte severe. Este nevoie de o monitorizare atentă, în principal din partea persoanei cu diabet. Atunci când apare deteriorarea sensibilității nervoase, auto-examinarea picioarelor este obligatorie. Orice rană cât de mică, dacă nu este observată și nu este tratată corespunzător înseamnă un risc crescut pentru sănătatea picioarelor. Apare riscul de ulcerație și, prin urmare, de amputații. De aceea, dacă avem în familie avem cazuri de diabet, trebuie să urmărim ca diabetul să nu fie neglijat, iar recomandările medicului să fie respectate întocmai”, a declarat Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic diabetolog și președinte al Asociației de Podiatrie.
Diabetul zaharat afectează 1 din 11 persoane, la nivel global. În țara noastra prevalența este chiar mai ridicată.
Mai mult de 1 din 10 persoane suferă de diabet în România. 11.6% dintre adulții cu vârste între 20 și 79 ani au această afecțiune.
Îngrijorător este că doar aproximativ jumătate dintre ei știu că au diabet. Din această cauză sunt expuși riscului unor complicații severe. Nivelul crescut al glucozei din sânge pe perioade îndelungate poate produceleziuni vasculare generalizate. Poate efecat inclusiv sănătatea picioarelor. În pericol sunt toate persoanele cu diabet, dacă nu este realizată o îngrijire adecvată, care să asigure un control glicemic eficient.
Incidența piciorului diabetic, în creștere
Complicațiile la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet sunt printre cele mai grave și costisitoare probleme cauzate de diabetul zaharat. Datele globale arată că peste 6 din 100 de persoane cu diabet au obstrucții ale arterelor periferice. O complicație cronică la nivel macrovascular, care este principala cauză de amputații non-traumatice în lume. Incidența acestei complicații ce afectează sănătatea picioarelor este în creștere, potrivit Federației Internaționale de Diabet, în contextul în care prevalența diabetului este și ea în creștere. Speranța de viață a persoanelor cu diabet este mai mare.
„Toate persoanele care au diabet se află la risc de a dezvolta complicații în ceea ce privește sănătatea picioarelor, o cauză importantă de dizabilitate. La fiecare 30 de secunde, în lume, are loc o amputație a unui membru inferior, în urma diabetului. În țara noastră se fac 14 astfel de amputații pe zi. O mare parte dintre aceste amputații ar putea fi prevenite printr-un screening sistematic. Prin evaluarea riscului de picior diabetic, educație și o îngrijire completă și eficientă. Aceasta trebuie să includă asistență și din partea unui podiatru, specialistul în îngrijirea picioarelor”, a mai adăugat președintele Asociației de Podiatrie.
Costurile cu îngrijirea persoanelor cu picior diabetic, de 5 ori mai mari, decât la persoanele fără ulcerații
Dincolo de consecințele severe din punct de vedere medical și al calității vieții, piciorul diabetic este totodată o povară financiară. În jur de o treime din costurile asociate diabetului sunt generate de îngrijirea persoanelor cu ulcerații la nivelul picioarelor. De exemplu, costurile pentru îngrijirea unei persoane care are o ulcerație la picior sunt de până la 5.4 ori mai mari decât costurile necesare îngrijirii unei persoane cu diabet fără această problemă.
Ulcerațiile apar în urma rănilor, loviturilor, care trec neobservate. Din cauza deteriorării sensibilității nervoase în urma expunerii prelungite la valori ridicate ale glicemiei și la alți factori de risc (ex: fumatul, tulburările lipidelor, hipertensiunea arterială). Acestea, la rândul lor fac ca vindecarea să fie mult mai dificilă decât în mod normal. Este esențial să fie tratate de către un specialist în podiatrie. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, ulcerațiile pot avea o evoluție nefavorabilă și pot conduce la amputații.
Cel mai mare risc de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor îl au persoanele din categoriile cu vârsta mai ridicată. Care au diabet de mult timp, au hipertensiune, retinopatie diabetică și au fost sau sunt fumători.
Citește și: