fbpx
Acasă Ştiri Medicale Program de depistare activă a tuberculozei din România

Program de depistare activă a tuberculozei din România

A fost lansată prima campanie de depistare activă a tuberculozei (TB) în țara noastră, realizată prin intermediul unei caravane mobile.

E-DETECT TB este implementat este coordonat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Scopul de a asigura depistarea precoce, activă, a pacienților cu TB.

Tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică în România, unde se înregistrează cea mai mare incidență a bolii dintre toate țările Uniunii Europene.

Populațiile vulnerabile, în centrul proiectului de depistare activă a tuberculozei

Articolul continua mai jos

E-DETECT TB urmărește depistarea activă a tuberculozei, în grupurile de populație vulnerabilă. Acestea includ: deținuți, persoane fără adăpost, Rroma, utilizatori de droguri, populații foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală.

În aceste categorii, incidența TB este de până la 7.5 ori mai mare decât media înregistrată în populație, per total.

  • Populațiile sărace la care accesul la asistență medicală este limitat, sunt o categorie vulnerabilă în fața tuberculozei. Acestea sunt aflate la depărtare față de unități medicale specializate.
  • Persoanele fără adăpost, care trăiesc într-o sărăcie extremă, în condiții de trai insalubre, fără măsuri de igienă și fără acces la servicii medicale și sociale, reprezintă o grupă neinvestigată în ceea ce privește riscul de dezvoltare a tuberculozei.
  • La populația Rroma, potrivit datelor Departamentului de supraveghere epidemiologică, incidența tuberculozei este de aproximativ 2.5 ori mai mare decât în populația generală.
  • În 2017, în rețeaua penitenciarelor au fost raportate 105 cazuri noi și recidive de tuberculoză, ceea ce reprezintă o incidență de aproximativ 7.5 ori mai mare față de populația generală.

„Prin demararea acestui proiect, intensificăm lupta împotriva tuberculozei, mergem noi către grupurile de populație vulnerabilă. Demarăm prima campanie de depistare activă a tuberculozei realizată în România. Problematica TB este una complexă, care privește personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritățile, dar și comunitatea în ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afecțiune cu un puternic impact în sănătatea publică. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” dispune de o resursă umană bine pregătită în managementul pacientului cu tuberculoză și tuberculoză multidrog-rezistentă.”, a declarat dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Aproximativ 20.000 de persoane vor fi examinate în cadrul proiectului de depistare activă a tuberculozei

Campania de screening activ urmează să acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc. Cu posibilitatea de extindere până la 25.000 de beneficiari.

Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unități medicale mobile, dotate cu echipament imagistic și de diagnostic molecular. Examinările sunt realizare de către specialiști din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Testările includ examene radiologice și examene de spută în rândul populațiilor vizate, astfel:

  • Primul pas îl reprezintă completarea unui chestionar medical. La intrarea persoanei care va fi examinate în unitatea medicală mobilă. îÎnregistrarea datelor medicale și socio-demografice.
  • Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic; în paralel se va face o altă interpretare de către un medic din partea partenerului din Olanda – KNCV Tuberculosis Foundation.
  • La suspecții de TB identificați în urma anamnezei, la care rezultatul radiografiei este anormal, urmează recoltarea sputei pentru efectuarea investigației bacteriologice. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) și rezistența la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TB.

Pacienții depistați cu TB vor intra ulterior într-un program de tratament complet și de monitorizare.

„Implementarea strategiilor de control al TB necesită, pe lângă o infrastructură de diagnostic și tratament modernă, specialiști foarte bine pregătiți. La acest capitol, Societatea Română de Pneumologie a dezvoltat și continuă să dezvolte programe de educație medicală axate pe promovarea aplicării în România a celor mai moderne mijloace de diagnostic și tratament din practica medicală a tuberculozei și pe îmbunătățirea managementului tuberculozei, cu beneficii asupra calității vieții persoanelor afectate.”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Tuberculoza, prioritate de sănătate publică în România

În țara noastră, în fiecare an, aproximativ 1.000 de oameni mor din cauza TB și alți în jur de 16.000 se îmbolnăvesc de TB. Cei mai mulți din rândul populației tinere și active. La nivelul anului 2016, incidența tuberculozei în România era de cinci ori mai mare decât media UE. 20% din totalul cazurilor raportate în UE sunt atribuite României, în condițiile în care deține doar 4% din populația UE.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește controlul acestei boli. Tuberculoza rămâne însă una dintre problemele prioritare de sănătate publică la noi în țară. În acest sens, Strategia Națională de Control al Tuberculozei 2015-2020 este concentrată pe oprirea cât mai rapidă a răspândirii bolii în rândul populației. Prin depistare activă a tuberculozei la pacienții care prezintă simptome și prin tratarea afecțiunii până la vindecare.

Citește și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Necroza aseptică de cap femural – Cauze, simptome, tratament

Necroza aseptică de cap femural apare în momentul în care șoldul nu mai primește...

Boala Crohn – Cauze, factori de risc, tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care afectează în special adolescenții și adulții...

Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

Tromboflebita reprezintă o afecțiune specifică circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare. În cadrul...

Comunicarea între medic şi pacient. Ce este expectorația?

În momentul când mergi la medic, mai ales pentru o problemă respiratorie, apar urmatoarele...

Colica biliară – Cauze, simptome, complicatii, tratament

Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente...

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...