Două studente din Timișoara și-au propus să aducă zâmbete pe fețele copiilor internați în secțiile de pediatrie. Astfel, ele au demarat proiectul Citești, crești și te însănătoșești prin care sunt amenajate biblioteci pentru micii pacienți. În acest fel, șederea lor în spital este un pic mai frumoasă. Inițiatoarele acestui proiect au prezentat într-un interviu pentru ZiarMedical proiectul lor.
Ziar Medical – Cine este in spatele proiectului Citești, crești, te insanatosesti?
În spatele proiectului “Citești, crești și te însănătoșești” suntem noi, două studente cu drumuri diferite, dar același vis: să oferim cât mai multe zâmbete copiilor internati în secțiile de pediatrie din toată țara. Alături de noi este și Patricia Lidia Popescu Cevei, președintele Asociației Bastionul ArtLitTim din Timișoara care, cu experiența necesară, ne-a îndrumat spre acțiuni de calitate. Împreună am reușit să punem bazele proiectului, să coordonăm fiecare etapă astfel încât rezultatele sa fie pe masura.
ZM – Ce presupune proiectul Citești, crești și te însănătoșești?
Proiectul are ca scop principal amplasarea unui număr cât mai mare de biblioteci în secțiile de pediatrie din țară. Cititul în România nu este promovat atât cât ar trebui, iar noi mergem pe ideea ca obiceiurile insuflate la vârste fragede devin pasiuni. Suntem convinse că nu există un loc mai potrivit pentru a lăsa câteva cărți, fiind un real ajutor pentru părinții care trebuie sa își țină ocupați copiii pe toată perioada internării
ZM – Cum îi ajută pe copiii din spitale proiectul vostru?
Spitalul nu este un mediu tocmai plăcut pentru cei mici, iar patru pereți albi sigur nu aduc prea multă bucurie. Dar o carte frumos ilustrată? Cu siguranță este o distragere de la suferință. Avem doua direcții bine stabilite: pe de o parte încurajam lectura de la o vârstă fragedă, iar pe de altă parte colorăm zilele copiilor internați.
ZM – Cate biblioteci ați realizat până acum în secțiile de pediatrie acum și cate mai aveți în plan?
Am amplasat momentan trei biblioteci intraspitalicești în secțiile de pediatrie: două în Timișoara, în Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu, Secția Hemato-Oncologie și Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă și una la Severin în Secția de Pediatrie din Spitalul de Urgenta Drobeta-Turnu Severin. Nu avem un număr stabilit, dar ne pregătim pentru alte opriri în secțiile de pediatrie din țară. Ne dorim să investim cât mai mult timp în proiectul nostru, să ajungem cât de departe cu putință. Chiar acum suntem la nivelul de discuție cu două spitale, în orașe noi. Anunțăm toți pașii noștri și sponsorii pe pagina de Facebook a proiectului „Citești, crești și te însănătoșești”
ZM – Cum a fost primit acest proiect de comunitatea locala? cat de greu a fost sa găsiți donatori?
Spre surprinderea noastră foarte mulți oameni au încurajat proiectul nostru chiar dacă a fost la început de drum. Susținerea lor este continuă și, pe zi ce trece, primim ajutor de pretudindeni, nu doar din comunitatea locală. Doar cu o pagină de Facebook în care am prezentat proiectul am primit sprijin și încredere nemărginită, pentru care suntem acum recunoscătoare. Foarte multe cărti am strâns din donațiile oamenilor, care au oferit din puținul lor, dar și diverse firme unde angajații s-au mobilizat și ne-au făcut surprize de proporții. Nu în ultimul rând, scriitorii și editurile susțin constant inițiativa noastră.
ZM – Ați găsit deschidere din partea spitalelor?
Conducerea spitalelor a răspuns pozitiv solicitărilor noastre, pana acum nu am dat de uși închise. Intrând în contact cu personalul medical încrederea în noi a crescut, susținerea lor sinceră a fost suficientă. Ei au manifestat deschidere în a implementa proiectul, au apreciat foarte mult dorința nostră de a promova lectura în rândul copiilor și, cât a stat în putere, ni s-a oferit ajutorul.
ZM – Cum poate fii susținut proiectul vostru de cei care vor sa va ajute?
Ne puteți găsi pe pagina de Facebook Citești, crești și te însănătoșești sau la adresa de e-mail cititulvindecă@gmail.com. De-a lungul timpului un mesaj de încurajare a însemnat mult, un share ne-a făcut auzite și o carte donată ne-a dat speranță.
Citește și: