fbpx
Acasă Diete şi Nutriţie Bolnavii și postul - tu știi în ce boli e permis și...

Bolnavii și postul – tu știi în ce boli e permis și în care nu?

Bolnavii și postul – câteva reguli de respectat. Postul este benefic, atât pentru trup, cât și pentru suflet, însă dacă ai probleme de sănătate nu trebuie să te supui unui asemenea efort, pentru că dieta specifică îți poate agrava starea.

Dacă sunteți perfect sănătos, perioada de post constituie chiar o binefacere pentru organism. Mai mult, medicii susțin că cine nu are nicio interdicție în privinţa postului va deveni, cu ajutorul acestuia, mai rezisnt în fața bolilor pentru că scapă de toxine și își sporește imunitatea. Însă există unele categorii de persoane cărora le este interzis postul.

Bolnavii și postul – ce e de știut. „Este de la sine înțeles că gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post pentru că alimentația lor trebuie să fie complexă, să nu fie privată de nutrienți, altfel laptele pe care îl dau bebelușului va fi unul slab calitativ. De asemenea, sunt diagnostice, precum TBC, de exemplu, unde dieta bazată, în special, pe proteine, contribuie semnificativ la vindecare. Nici copii sau adolescenți nu trebuie să țină post pentru că organismul lor este în creștere și pentru o dezvoltare armonioasă este nevoie de o alimentație complexă și echilibrată. Chir și în bolile psihice este contraindicat postul pentru că poate agrava simptomele și generează senzația de frustrare”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Vezi și Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului și ce reguli trebuie să respecți

Bolnavii și postul. Diabeticului îi este interzis postul

“În diabet, pacienții au o dietă specială, cu ore fixe de masă și cantități bine stabilite. Cine nu respectă dieta recomandată de medic și ține post, deși suferă de diabet, își pune nu doar sănătatea, ci chiar și viața în pericol. La diabetici, de exemplu, dacă se modifică valorile zahărului din sânge ei pot intra chiar în comă diabetică”, explică dr. Iordan.

Bolnavii și postul. În ce situație postul poate deregla metabolismul

“În afecțiunile tiroidiene sau în bolile metabolice este interzis postul pentru că poate genera o dereglare a metabolismului, ceea ce ar genera probleme noi. Și dacă suferiţi de afecţiuni digestive sau intestinale, în special în forme cronice, postul este dăunător. În special aportul mare de vegetale poate genera probleme de tranzit intestinal, ameţeli şi stări de oboseală”, susţine medicul.

De asemenea, oamenii care suferă de anemie şi au deja carenţe de vitamine şi minerale în organism nu trebuie să se priveze de proteine şi, în general, de alimente hrănitoare.

Bolnavii și postul. 3 zile, durata maximă a postului la copii

„Sunt situații în care oamenii vor, cu orice chip, să țină post. Dacă toată familia ține post, trebuie să știți că în cazul copiilor, durata maximă este de trei zile. Perioadele mai îndelungate de privațiuni alimentare pot produce dereglă într-un organism aflat în creștere. Hormonii de creştere depind de aminoacizi esenţiali care există doar în carne. Șase zile este durata maximă a perioadei de post pentru adolescenţi pentru că organismul lor se află în transformări neuro-hormonale. Nici persoanele în vârstă nu trebuie să ţină post mai mult de cinci zile. În plus, după perioada de privaţiuni alimentare ei trebuie să se hrănească bine, echilibrat, şi să consume alimente acre pentru că ele stimulează secreţia de aminoacizi esenţiali”, susţine medicul.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,821FaniÎmi place
360AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...

Tratamentul intervențional al AVC. Care este protocolul trombolizei intravenoase

Programul de sănătate Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC este derulat la nivel...

Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie...

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...