ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă produc pete roşii pe faţă şi mâini? În acest caz, specialiştii susţin că suferiţi de alergie la frig.

Dacă astfel de episoade se repetă de fiecare dată când ieşiţi în ger iar roşeaţa de pe faţă şi mâini vă dispare în maximum două ore după ce nu v-aţi mai expus la frig, cu siguranţă suferiţi de o formă de alergie.

Alergia la frig – cum o recunoști

“Medicina nu a putut stabili, încă, ce generează alergia la frig. Cauzele ei sunt necunoscute în 90% din cazuri, iar boala îi afectează în special pe tineri. Și mai ciudat este că, potrivit studiilor, cercetătorii au stabilit că, în circa 10 ani, alergia la frig dispare, de la sine, la fel de misterios cum a și apărut”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Alergia la frig – testul cu gheață, cel mai elocvent

“Există și forme grave ale alergiei la frig. Sunt situații în care această boală constituie o urgență medicală, pentru că simptomele sunt vizibile şi greu de suportat. Faţa, buzele şi limba se umflă şi pot apărea probleme respiratorii. Uneori apar şi dureri abdominale, senzaţie de vomă şi scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate favoriza șocul hipotermic. Aceste umflături nedureroase sunt acumulări de lichid seros şi dispar cu tratament”, spune dr. Iordan.

- Articolul continua mai jos-

Testul pentru diagnosticarea bolii este simplu: se aplică un cub de gheaţă pe antebraţ şi după câteva minute, dacă este alergie la frig, pielea nu doar se va înroşi, ci se va şi umfla.

„De asemenea, apar mâncărimi pe zona pe care a fost aplicată gheaţa. Alergia la frig poate fi semnul unor boli grave, cum ar fi hepatita. În acest caz, pentru diagnosticare se măsoară nivelul crioglobulinelor din sânge, ele fiind responsabile de apariţia urticariei la frig”, explică medicul.

Citește și 600.000 de români suferă de afecțiuni reumatice

Alergia la frig – ce trebuie să faci

  • evită alimentele reci
  • nu consuma băuturi reci
  • poartă haine adecvate temperaturii de afară
  • nu practica sporturi de iarnă
  • pe zonele afectate pune comprese calde cu infuzie de muşeţel
  • bea trei căni de ceai de urzici pe zi

Alergia la frig, tratată cu antihistaminice

“Alergia la frig este, practic, o urticarie cu caracter sezonier, apare de obicei primăvara și iarna și poate recidiva în anii următori. Se manifestă prin apariția pe zonele neprotejate de îmbrăcăminte – fața, urechile, gâtul, mâinile și picioarele – a unor pete roșii urticariene inestetice și supărătoare prin mâncărimea pe care o produc. De regulă, ele apar la reîncălzirea zonei respective și dispar fără urmă în 1-2 ore”.

De asemenea, spune medicul, „chiar și consumul băuturilor reci sau a înghețatei, dușurile reci sau o baie în mare dimineața devreme pot determina, la persoanele predispuse, urticarii severe însoțite de prăbușirea tensiunii arteriale, sufocare, leșin și, inclusiv, risc de deces”.

„Profilaxia include vestimentație adecvată sezonului rece și expunere treptată la temperaturile joase sau la contactul cu apa rece. Pe lângă tratamentul antihistaminic prescris de medic este utilă efectuarea unui set de investigații care să excludă eventualele infecții, boli tiroidiene, dezordini imunologice sau prezenta unor proteine anormale în sânge”, spune dr. Iordan.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari