Tuberculoza în România – ce drepturi noi vor avea bolnavii

Tuberculoza în România – Persoanele diagnosticate cu tuberculoză urmează să beneficieze de acum încolo de concediu şi de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţi de stagiu de cotizare, până la vindecare, potrivit unei propuneri legislative adoptate astăzi de Camera Deputaţilor. Proiectul a primit 262 de voturi ‘pentru’ şi un vot împotrivă.

Tuberculoza în România – drept la tratament gratuit

Potrivit documentului, care merge acum la promulgare, persoanele diagnosticate cu tuberculoză au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate, fără discriminare. Totodată, tratamentul tuberculozei se acordă în mod gratuit pentru toţi beneficiarii, în funcţie de forma de boală, iar pacienţii au dreptul la consiliere psihologică, dar şi la o indemnizaţie lunară de hrană.

Tuberculoza în România: suntem principalul „furnizor” al bolii, în Europa

Documentul mai prevede obligativitatea realizării de examene de screening pentru grupurile de persoane considerate cu risc. Preşedintele comisiei de sănătate, social democratul Corneliu Buicu, a precizat că România continuă să fie principalul furnizor de tuberculoză din Europa:

Încidenţa tuberculozei variază pe teritoriul ţării şi este relativ influenţată de statutul socio-economic, dar nu este doar o boală a sărăciei. Au fost cazuri deosebite ale unor oameni, chiar persoane publice care şi-au asumat acest lucru. Aş vrea, în numele PSD să mulţumesc tuturor grupurolor parlamentare şi organizaţiilor de pacienţi care au fost alături în redactarea acestei legi.

Preşedintele comisiei de sănătate, Corneliu Buicu

Tuberculoza în România – Adoptarea legii a fost salutată de toate grupurile parlamentare.

Este într-adevăr un proiect ultranecesar de care sănătatea românilor are nevoie ca de aer. Avem un singur regret, că a durat atât de mult acest proces de adoptarea şi de scriere a legii. În comisii mai avem un proiect de sănătate, un proiect blocat, un proiect care este foarte important pentru sănătatea românilor: legea vaccinării. Sper să găsim împreună înţelepciunea şi consensul politic de a lucra şi de a trece această lege.

- Articolul continua mai jos-

Tudor Pop, deputat USR

Sursa: Rador

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari