Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice din Cluj, la vârsta majoratului

Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice, secție a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, a împlinit 18 ani de activitate.

În momentul înființării, finanțarea necesară în vederea deschiderii unei secții noi de urgență a fost asigurată prin programul Remssy. Aceasta a presupun pe lângă spațiul asigurat de spital, și dotarea cu aparatură specifică.

Activitatea acestei structuri a început într-un spațiu de 90 m2, cu cinci tărgi de consultații și cinci medici angajați, câte unu sau doi medici pe tură, care asigurau asistență medicală unui număr de 3.000 de pacienți pe an.

După 18 ani, Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice își desfășoară activitatea într-un spațiu de 500 de m2. Este dotat cu aparatură și echipamente necesare pacienților critici. Un număr de 15 medici, câte trei sau patru medici pe tură, asigură asistența medicală a 30.000 de pacienți pe an. Acest număr este aproximativ constant în ultimii trei ani.

- Articolul continua mai jos-

În cei 18 ani de existență a Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice, numărul pacienților a crescut de 10 ori. Numărul cadrelor medicale a crescut de circa trei ori.

 Mai puțin de 10% dintre copiii care se adresează UPU sunt grav bolnavi. Se impune a fi reamintit părinților că Unitatea de Primire a Urgențelor este destinată urgențelor medicale. Timpul de așteptare și ordinea în care se acordă asistența medicală este în concordanță cu Protocolul Național de Triaj. Se prioritizează consultațiile în funcție de gravitatea stării pacienților, nu de ordinea sosirii lor.

În ceea ce privește clădirea nouă destinată activității UPU, aceasta a fost construită în anul 2008. A fost o finanțare primită de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Cluj și Primăria municipiului Cluj-Napoca. Spațiul este destinat îngrijirii copiilor bolnavi, cu ajutorul celor 10 tărgi de consultație și cinci paturi pentru îngrijirea pe termen scurt a copiilor aflați în stare critică. Dar și pregătirii medicale continue a cadrelor medicale. De asemenea, pentru ca Unitatea de Primire a Urgențelor Pediatrice să poată asigura asistență medicală de urgență copiilor grav bolnavi, spațiul a fost dotat cu aparatură și echipamente de înaltă performanță achiziționate de Ministerul Sănătății și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca în anii 2000, 2007 și 2017.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari