Testare genetică pentru pacienții cu cancer la sân

Un proiect de testare genetică pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân se află în vederea Primăriei Generale a Capitalei.

„Derulăm un proiect inedit, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, prin care femeile tinere care sunt depistate cu cancer la sân pot să beneficieze de decontarea unei analize”, spune primarul general Gabriela Firea. Este vorba despre o analiză „care costă destul de mult, 350 de euro, şi nu oricine şi-o permite, o testare genetică care nu se realizează în România în acest moment şi practic în urma acestei analize genetice se poate stabili de către medicii din România care este tratamentul cel mai corect, tratamentul adecvat, durata acestuia, intensitatea acestuia, gradual, în funcţie de rezultatul testului genetic. Pentru acest proiect am alocat 3,7 milioane de euro”, a adăugat Gabriela Firea.

Primarul general reamintește faptul că CGMB a adoptat pe 14 iunie un proiect de hotărâre conform căruia aproximativ 130 de femei şi 170 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer vor putea beneficia gratuit de congelare de ovocite şi respectiv spermă, pentru o perioadă de cinci ani.

Tot în şedinţa din 14 iunie a CGMB a fost adoptat şi proiectul de hotărâre privind testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente.

- Articolul continua mai jos-

Sursa: Agerpres

Vezi și 9000 de cazuri de cancer la sân, anual în România

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari