fbpx

Deficit de medici de familie, în Mureș

Deficit de medici de familie – ce-i de făcut? Numărul medicilor de familie a scăzut de la un an la altul, în toată țara. CJAS Mureș anunță că are acum contracte cu mai puțin de 300 de medici de familie.

De ce s-a ajuns la un deficit de medici de familie

Problema este că tinerii nu doresc să devină medici de familie, iar modificările de la rezidențiat dezavantajează și mai mult această specialitate, scrie Antena Satelor, care citează RADOR.

Portalul online preia declarația președintelui Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș:

“În județul Mureș avem acum un deficit de 78 de medici de familie în condițiile în care sunt 290 de contracte în desfășurare și ne gândim că în 2018 au terminat în Centrul Universitar Mureș 4 medici de familie dintre care 1 se regăsește în sistem și 3 nu. Este foarte atractivă medicina de familie dar să nu fie profesată în România. E birocrație multă și remunerație, vorba lui Caragiale, se știe, după buget, mică. De asta nu e atractiv să profesezi în România. Rezidențiatul pe medicină de familie de la 3 ani a devenit 4 ani, ca să corespundă normelor europene, va face ca în 2019 să nu avem absolvenți ai acestei specialități”.

Deficit de medici de familie – chiar și seniorii pleacă din țară

Zeci de localități din județul Mureș au rămas fără medic de familie, situație întâlnită inclusiv în orașe, iar medicii activi au mai mulți pacienți decât ar trebui. În plus, au început să plece în străinătate nu numai medici tineri, ci și seniori, precizează tot dr. Remus Șipoș:

- Articolul continua mai jos-

“Eu, anul acesta, știu de cel puțin un senior plecat și care deja profesează în Franța și mai știu de doi seniori care sunt încă în perioada de tatonare, dar unul dintre ei este deja acolo. Vorbim de județul Mureș. Sunt 32 de localități care nu au medic de familie în județul Mureș care este centru universitar. Nu sunt localități rurale doar ci și 3 urbane, dar nu Tîrgu-Mureș. Este vorba de…..

Citește și Medicii de familie își vor putea deschide cabinet privat

Află mai mult despre localitățile care au deficit de medici de familie. Ce soluții există?

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână