fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Virusul gripal A și cel B „circulă” împreună, iarna asta

Virusul gripal A și cel B „circulă” împreună, iarna asta

Campania de vaccinare antigripală este în plină desfășurare. Nu mai puțin de 717.000 de doze au fost distribuite pentru virusul gripal A și cel B. Cu toate acestea, conform datelor publicate de autoritățile sanitare, numărul infecţiilor respiratorii a crescut în cursul săptămânii trecute cu peste nouă procente faţă de intervalul similar din 2017 şi a fost cu 1,4% mai mare decât în săptămâna anterioară.

Virusul gripal A și virusul B – campania de vaccinare 2018. Specialiştii au confirmat şi un nou caz de gripă, al cincilea din actualul sezon rece. Evoluţia acestor afecţiuni este cea prognozată de Institutul de Sănătate Publică.

Numărul de îmbolnăviri este în creştere.

„Prognoza este nefastă, întrucât anul acesta se pare că virusurile A şi B, virusurile gripale, vor circula împreună. De altfel, recomandarea OMS este să se vaccineze pacienţii cu risc, respectiv bătrânii, pacienţii cu boli cronice, pacienţii instituţionalizaţi. Recomandarea este foarte clară să se vaccineze, iar vaccinul de anul acesta cuprinde atât tulpini pentru virusul A, cât şi pentru virusul B”, este de părere medicul giurgiuvean Bogdan Vîlsan-Bietu.

Articolul continua mai jos

Virusul gripal A și virusul B – campania de vaccinare 2018. Conform statisticilor Ministerului Sănătății, în campania de vaccinare antigripală care se află în curs, aproape 717 mii de persoane din grupele de risc au fost imunizate până acum cu doze de vaccin furnizate de MS.

“Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord – Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina PINTEA, la începutul toamnei.

Citește și Vaccinarea antigripală e o necesitate. Vin virozele!

Ce trebuie să știm despre virusul gripal? De câte feluri este?

Există patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Virusul gripal A și virusul gripal B provoacă epidemii sezoniere în fiecare an. Virusul gripal C nu provoacă epidemii, ci o formă ușoară de boală. Virusul gripal D nu afectează omul, ci bovinele.

Virusul gripal A

Acest virus se împarte, la rândul său, în mai multe subtipuri, diferențiate pe baza a două proteine aflate pe suprafața virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Există 18 subtipuri diferite de hemaglutinină (de la H1 la H18) și 11 subtipuri diferite de neuraminidază (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A întâlnite la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) și A (H3N2).

Virusul gripal B

La rândul său cunoaște mai multe subtipuri, dar se pot divide în linii și tulpini gripale. În prezent, circulă în rândul populației virusurile gripale B, care aparțin uneia dintre cele două linii: B / Yamagata și B / Victoria.

Vaccinul antigripal – de care virusuri te protejează și de care nu

Vaccinul antigripal poate proteja împotriva virusurilor gripale care fac parte din componenta vaccinului sau a celor asemănătoare cu acestea.

Vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă protecție împotriva virusurilor gripale C.

De asemenea, vaccinul nu protejează împotriva infecției și a bolilor cauzate de alte virusuri, care pot provoca simptome asemănătoare gripei, cum sunt virusurile care provoacă răcelile. Există mai multe alte virusuri non-gripale care pot declanșa boli asemănătoare gripei și care se răspândesc în timpul sezonului de gripă.

Care este preţul unui vaccin antigripal

În funcţie de compania producătoare şi farmaciile de unde îl achiziţionaţi preţul unui vaccin antigripal poate fi între 20 şi 56 lei. Vaccinul antigripal se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Obstrucția intestinală – semnele care trebuie să te alerteze

Obstrucția intestinală nu este o problemă pe care s-o iei ușor, deoarece cauzează dureri...

Ce este febra? Febra la copii, cauze, complicații, tratament

Ce este febra? Temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză....

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...

Ce este tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD)

Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare  de tip neurologic, caracterizată mai ales...

Vertijul – cauze, simptome, tratament

Vertijul paroxistic pozițional benign, sau VPPB reprezintă o afecțiune localizată la nivelul urechii interne...