Semnele infarctului. Trebuie să le știi, mai ales în sezonul rece

Semnele infarctului și alte sfaturi pentru cardiaci și reumaticii, în sezonul rece. Specialiștii avertizează populația asupra faptului că schimbările bruște de temperatură pot favoriza apariția unor tulburări de sănătate, în special a durerilor de cap, amețelilor și a asteniilor. Cei mai afectați de aceste fluctuații de temperatură sunt cardiacii care, potrivit medicilor, trebuie să se prezinte de urgență la un control, imediat ce apar simptome alarmante. O altă categorie de meteosensibili sunt hipertensivii.

Semnele infarctului nu trebuie neglijate

Statisticile arată că în ţara noastră trăiesc la ora actuală peste 2,5 milioane de persoane cu hipertensiune. În plus, cardiologii susţin că o persoană din cinci poate face, în decursul vieţii, o boală de inimă, cum ar fi insuficienţă cardiacă, afecţiune silenţioasă dar care duce la moarte subită şi care apare când muşchiul cardiac este afectat şi numai poate îndeplini rolul de pompă. În Europa trăiesc 14 milioane de bolnavi cu insuficienţă cardiacă, dintre care 900000 sunt în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, potrivit prof. dr. Cezar Macarie, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, fost președinte al Societății Române de Cardiologie.

Afecțiunile reumatice, cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire a adulților

Statisticile naţionale demonstrează că mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 200 la 100000 de locuitori, România aflându-se pe locul întâi în lume. Nici reumaticii nu pot sta liniștiți, deoarece, cu siguranţă că temperatura rece, ploile, lapovița și ninsoarea „promise” de meterologi le vor crea mari probleme. La ora actuală, afecțiunile reumatice constituie cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei adulte. Statisticilor O.M.S. relevă faptul că cele mai dese cauze de agravare a sănătăţii se datorează poliartritei reumatoide(1%), artrozelor(20%) și osteoporozei(40%). Specialiștii sfătuiesc populaţia să nu întrerupă tratamentul și, dacă durerile devin insuportabile, să se adreseze medicului.

Semnele infarctului și alte sfaturi pentru cardiaci și reumaticii, în sezonul rece.  Frigul crește riscul de infarct! Tu știi care sunt semnele infarctului?

- Articolul continua mai jos-masca medicala

“Frigul creşte riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero”, a declarat, pentru Ziar Medical, conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe. Așa că ne-a oferit câteva sfaturi pentru cardiaci.

tudor ciuhodaru
conf. dr. Tudor Ciuhodaru

Nu neglijaţi aceste simptome. Ele pot semnala un infarct

  1. durere precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute
  2. nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice:
  3. a) disconfort sau dureri cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.

b). senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

c). greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice, considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.

Reţineţi!

  1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi nefastă.
  2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.
  3. Cei mai afectaţi de temperaturile scăzute sunt bărbaţii de 40-50 de ani, sedentari, ce fac efort fizic în frig – curăţă maşina sau strada de zăpadă – la primele ore ale dimineţii. Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii şi cei cu valori mari ale colesterolului precum şi cei supraponderali sau cu patologie cardiovasculară cunoscută.
  4. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!
- Articolul continua mai jos-

Vezi și

Florin Busuioc – infarct pe scenă. Medicii craioveni i-au salvat viața (UPDATE)

Vei avea un infarct ? Acest lucru va putea fi aflat dintr-o analiză de sânge

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...

Tulburarea de personalitate histrionică – dramă, seducție sau dorință de atenție?

Ce înseamnă tulburarea de personalitate histrionică? Tulburarea de personalitate histrionică poate fi descrisă într-un cuvânt ca teatralitate. Aparține grupului de afecțiuni numite „Cluster B”...