Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice

Teama că nu vor mai putea avea copii în urma tratamentelor oncologice îi macină pe mulți pacienți tineri, diagnosticați cu cancer. Prezervarea fertilității este o temă „fierbinte”. Care sunt cele mai eficiente metode de păstrare a șanselor de procreere, pentru acești pacienți? Răspunsul îl are medicul Marilena Băluță, specialist în obstetrică-ginecologie și embriologie.

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice – Persoanele diagnosticate cu cancer și care își doresc să aibă copii pot apela la metode de prezervarea fertilității, înainte de începerea tratamentelor oncologice, în cadrul unui proiect derulat de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) spune medicul, explicând astfel care este procedura pe care trebuie să o urmeze cei interesați, în funcție de sexul pacienților.

Prezervarea fertilității – cum și pentru cine

Astfel, „dacă sunt femei sub 35 de ani și nu au copii sau nu au numărul de copii pe care și-l doresc și trebuie să înceapă un tratament pentru cancer, au posibilitatea să își congeleze ovocite înainte de începerea tratamentului”. Procedura nu este dureroasă și este similară celei folosite pentru tinerele femei sănătoase.

Pe de altă parte, spune dr. Marilena Băluță, „dacă pacienții diagnosticați cu cancer sunt bărbați sub 45 de ani, își pot congela sperma înainte să înceapă tratamentele oncologice, pentru a-și asigura prezervarea fertilității”.

- Articolul continua mai jos-

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice – Dr. Băluță a mai precizat că înscrierea se face pe site-ul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), pentru că acolo se depun dosarele și tot de acolo pacienții primesc aprobarea pentru dosar, aprobare cu care se merge apoi către spitalul „Panait Sârbu”, pentru efectuarea procedurii.

„Ar fi bine ca medicul, înainte să înceapă tratamentul de chimioterapie, să îi spună pacientului că are și această posibilitate”, spune dr. Marilena Băluță. Proiectul a fost lansat la începutul lunii noiembrie și se va încheia în octombrie 2020. De el vor putea beneficia 138 de femei și 175 de bărbați.

Tratamentul oncologic și fertilitatea

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice – Infertilitatea este o consecință majoră a cancerului si tratamentului acestuia, atât la bărbați cât și femei. Impactul tratamentului cancerului asupra fertilității este legat de vârsta pacientului la momentul diagnosticului și a tratamentului și depinde de tipul, durata, intensitatea și doza de tratament.

Chimioterapia pe baza de agenți alchilanți, dozele mari de RT craniană, care pot afecta funcția pituitară hipotalamica și RT orientată pe uter, ovare și testicule –  toate acestea reprezintă factori de risc importanți pentru disfuncția gonadelor și a fertilității scăzute la bărbați și femei.

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice – Printre femeile tinere tratate cu chimioterapie adjuvantă pentru cancer de sân, riscul de menopauzț prematură este semnificativ mai mare pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani.

Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice – La bărbații tratați cu chimioterapie pe bază de agenți alchilanți și RT la testicule, disfuncția celulelor germinale cu infertilitatea rezultată este mai frecventă decât disfuncția celulelor Leydig și insuficiența de testosteron.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari