58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate din pacientele cu cancer (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV. Prin comparație,  în statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).

Cancerul de sân este una dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România. Prima cauză pentru categoria de vârstă 15 – 49 de ani. A treia cauză pentru categoria 50 și 69 de ani. A patra ca dizabilitate (Globocan, 2018).

Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național. Numărul deceselor se ridică la 3.209. Printr-un calcul simplu, corelând statistici locale cu cele europene, poate fi estimat că, în condițiile în care rata mortalității în România ar fi similară cu cea europeană, numărul de decese ar fi 2.406. Acest lucru înseamnă că înregistrăm un număr suplimentar de 800 de decese anual, comparativ cu statele europene. Fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.

O proporție semnificativă din numărul total de decese este reprezentată de pacientele cu cancer mamar în stadii avansate.

Rata mare a cazurilor de cancer diagnosticate în stadiu avansat este cauzată, în primul rând de lipsa screening-ului organizat. România este una dintre puținele țări europene care încă nu are implementat un program de screening pentru cancerul de sân. De nivelul scăzut al educației privind menținerea stării de sănătate. De accesul dificil la anumite servicii medicale și tratamente adecvate. Astfel, diagnosticarea tardivă ajunge să aibă consecințe majore asupra speranței de supraviețuire și a calității vieții. Dar și asupra resurselor financiare și sociale alocate de statul român pentru managementul fiecărui caz în parte și la nivel de sistem.

Costurile aferente cancerului de sân se împart în cheltuieli directe, alocate diagnosticului și tratamentului pacientelor cu cancer mamar (asistență medicală primară, servicii medicale în ambulatoriu de specialitate, spitalizare, tratamente oncologice și suportive, reconstrucție mamară). Cheltuieli indirecte, reflectate de pierderea de productivitate potențială, cauzată de concediile medicale sau de îngrijire, de incapacitatea permanentă de muncă și de decesul prematur, la vârstă activă.

- Articolul continua mai jos-

În anul 2017, costurile totale ale statului român presupuse de cancerul de sân au fost estimate la peste 1.2 miliarde de lei (peste 270 milioane Euro). Acest lucru reprezintă 0.16% din PIB.

Din această sumă, ponderea cea mai mare, de circa 70%, este a costurilor economice și sociale indirecte. Restul de  30% este a costurilor medicale directe.

Din punct de vedere al provocărilor cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc, studiul evidențiază accesul dificil la diagnostic de precizie și întârzierea inițierii tratamentului. Diagnosticarea completă a bolii durează până la 3 luni sau chiar mai mult. Pacientele aflate în stadii avansate de cancer nu beneficiază de un traseu accesibil, dar și abordarea terapeutică fragmentată. În România nu avem implementate protocoale de colaborare în echipă interdisciplinară în managementul cancerului de sân. Acest lucru se traduce prin navigare dificilă a pacientelor cu cancer mamar. Timpi de așteptare foarte mari: de la depistarea bolii până la inițierea terapiei, cât și între consultații la diferite specialități medicale sau spitale.

Conform studiului Inegalități și discrepanțe în managementul cancerului de sân avansat în România în comparație cu abordarea europeană, în România sunt slab dezvoltate serviciile privind suportul psihologic și cel paliativ.

Încă avem dificultăți în a asigura acces la tratamente și terapii inovatoare, în linie cu aprobările și recomandările europene. Cauzele sunt reprezentate de aprovizionarea discontinuă cu medicamente adecvate pentru tratamentul pentru pacientele cu cancer mamar. Actualizarea lentă a listei de medicamente compensate pentru includerea terapiilor noi, conform cu ultimele descoperiri din medicină și cele mai noi ghiduri medicale.

„În condițiile în care în România numărul pacientelor cu cancer de sân avansat este mai mare decât în alte țări europene, gestionarea acestor cazuri este deficitară din toate punctele de vedere. Drept urmare, ne confruntăm cu o rată a mortalității ridicată. Șanse de supraviețuire reduse. Calitatea vieții scăzută, atât pentru paciente, cât și pentru aparținători. Costuri sociale și economice mai mari. Această realitate subliniază nevoia unor soluții strategice și coerente care să fie centrate pe pacientele cu cancer mama. Care să ofere claritate asupra traseului prin sistem – de la screening, la diagnosticare, apoi tratament și recuperare”, a declarat Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea.

Pornind de la studiul realizat, grupul de inițiativă a lansat Apelul pentru schimbare în managementul cancerului mamar în România.

Acesta reprezintă un prim pas în  îmbunătățirea situației pentru pacientele cu cancer de sân, materializat în propunerea de elaborare a Planului Strategic pentru Cancerul de Sân. Un program de politici de sănătate publică, format dintr-un set de măsuri și tactici specifice. Aceste își propun să îmbunătățească serviciile pentru pacientele cu cancer mamar.

Principalele direcții incluse în acest Plan Strategic sunt: optimizarea timpului de așteptare pentru  accesul la investigații și tratament adecvat, implementarea unui registru național de cancer de sân, a unui program național de screening organizat, demararea unor campanii de educare și informare și stimularea în sistemul de sănătate a unei abordări medicale preventive, nu doar curative.

- Articolul continua mai jos-

Orice organizație angajată în îmbunătățirea îngrijirii persoanelor care suferă de cancer mamar în Romania este binevenită să se alăture efortului comun al grupului de inițiativă, pentru a asigura șansele de reușită în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea Planului Strategic pentru Cancerul de Sân în România.

Citește și:

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari