fbpx
Acasă Ştiri Medicale Numărul bolnavilor de diabet, în România - 823.000

Numărul bolnavilor de diabet, în România – 823.000

Numărul bolnavilor de diabet, în România, este în creștere. Peste 800.000 de persoane suferă de diabet în România, iar programul naţional legat de această afecţiune, care a demarat în luna octombrie, va funcţiona mult mai bine în 2019, a afirmat joi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a arătat că se constată o creştere a incidenţei acestei boli în rândul copiilor.

Numărul bolnavilor de diabet reprezintă 12,4% din nivelul populației României

„Numărul de persoane care suferă de diabet este foarte mare – 823.000 la nivelul ţării, care sunt trataţi în cadrul programului naţional de diabet. Incidenţa diabetului este foarte mare la nivelul României – 12,4% din nivelul populaţiei României. (…) În rândurile copiilor se constată o creştere a incidenţei diabetului. Astăzi avem în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip I. Aceste date au impus necesitatea unei măsuri urgente. În primul rând pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor cu diabet. O bună monitorizare a glicemiei va reduce riscul de apariţie a complicaţiilor acute şi cronice cauzate de diabet. (…) Un rol important îl are medicul de familie, care are posibilitatea să evalueze riscul de îmbolnăvire (…) prin efectuarea controalelor de rutină”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Mondiale a Diabetului.

Numărul bolnavilor de diabet, în creștere. Ministrul Sorina Pintea a explicat că, în prezent, subprogramul naţional de diabet tip I se desfăşoară în 11 centre regionale.

„Astfel achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat de tip I se realizează prin centrele metodologice regionale Bucureşti – 4 spitale, Timişoara – 2 spitale, Iaşi – 2 spitale, Cluj – 2 spitale, Dolj – un spital”, a punctat Pintea.

Ea a precizat că Ministerul Sănătăţii are în vedere extinderea acestor centre, iar programul demarat în luna octombrie va funcţiona mult mai bine de anul viitor.

„În acest moment au fost alocate sume la solicitări centrelor regionale din Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Credem că programul demarat în luna octombrie va funcţiona mult mai bine anul viitor, pentru că există nişte termene legate de procedurile de achiziţii şi pe care trebuie să le respectăm”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Numărul bolnavilor de diabet în România, în creștere. Copiii sunt foarte afectați

Sorina Pintea a spus că s-au alocat fonduri pentru achiziţia de dispozitive de monitorizare a glicemiei pentru 500 de copii, însă s-au depus puţine dosare.

„Sumele pentru anul viitor vor fi alocate pentru toţi copiii – cei 3.440 aflaţi în evidenţă. Important este ca acei pacienţi să facă solicitări, să se facă aceste dosare. Noi am spus că alocăm anul acesta bani pentru 500, este nevoie de alocarea banilor pentru a putea permite începerea programului de achiziţie, dar am citit solicitările. Ori populaţia nu e informată, ori există o anumită reticenţă. Nici nu ştiu cum să explic, important este că s-a pornit. Anul viitor vor avea mult mai mult curaj să depună dosare şi să ceară dispozitivele”, a menţionat Pintea.

În context, ministrul a explicat procedura necesară pentru depunerea dosarelor de achiziţionare a senzorilor de monitorizare a glicemiei.

Numărul bolnavilor de diabet, în creștere. „Medicul diabetolog întocmeşte dosarul pe baza criteriilor medicale de admisie în program. Documentele sunt transmise Casei de Asigurări de Sănătate cu care centrul respectiv se află în relaţie contractuală, Casa de Asigurări centralizează dosarele primite şi le transmite Comisiei de evaluare a Centrului metodologic regional, care spuneam că sunt aceste 11 centre care trebuie să primească dosarele. Comisia de evaluare din Centrul metodologic verifică respectarea criteriilor de eligibilitate, dar de regulă nu le mai verifică, pentru că se trimit nişte grile care se bifează, apoi emit o decizie în baza căreia se realizează includerea în program”, a informat ministrul.

Totodată, ea a făcut apel la medicii de familie să utilizeze riscograma pentru a preveni şi depista în fazele incipiente diverse afecţiuni, printre care şi diabetul. „Medicul de familie poate preveni îmbolnăviri prin consilierea persoanelor din lista proprie prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi o dietă corespunzătoare”, a susţinut ministrul.

Numărul bolnavilor de diabet, în creștere. Pintea a reamintit că, începând din acest an, pachetul de servicii medicale de bază conţine screeningul prenatal, realizat în maternităţi.

„În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale, printre care sunt incluse controlul glicemiei şi toleranţa la glucoză. În programul care se adresează pacienţilor de diabet au fost incluse şi trei molecule noi, care cresc opţiunile de tratament ale adulţilor cu diabet zaharat tip II”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

La nivel naţional, în anul 2017, 1.785.300 de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani, reprezentând 12,4% din populaţia României, suferea de diabet.

La nivel mondial, 1 din 11 adulţi are diabet (aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip II.

AGERPRES

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,331FaniÎmi place
256AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul și ar trebui să se...

Eczema – simptome, cauze și tipuri de tratament

Denumită și dermatită, eczema reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice. Deși apare...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...

Laringita acută, abordare terapeutică

Laringita acută este o inflamație a laringelui, cauzele afectării acestuia fiind în principal de...