Doar 2% dintre români donează sânge

Anual, doar 2% din populaţia României donează sânge, un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori. Se ignoră faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge. 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieţi.

În acest context, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, redeschide porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge!Fii Erou!”, luni, 19 noiembrie, 2018.

Campania îşi propune să contribuie la susţinerea şi încurajarea acţiunilor de donare benevolă de sânge. Se oferă continuitate campaniei, demarată în urmă cu 10 ani, „Donează sânge!Fii Erou!”. Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel naţional (1,7% din populaţia României, comparativ cu cca 70% – Austria sau cca 55% – Franţa) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă şi permanentă de sânge şi de preparate sanguine. Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin adus sistemului naţional de sănătate şi de solidaritate şi iniţiativă cetăţenească faţă de pacienţii aflaţi în situaţii de criză, studenţii medicinişti bucureşteni redeschid această amplă acţiune umanitară. Ediţia de toamnă a acestui an a campaniei ,,Donează sânge! Fii erou!” va avea loc în perioada 19-23 noiembrie 2018, în cadrul Palatului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

„Credem cu tărie că bucureştenii dau dovadă de bunăvoinţă de fiecare dată când în spitale există deficit de sânge. Creşterea numărului de donatori de la o ediţie la alta demonstrează acest lucru. Din păcate, deficitul este permanent, iar nevoia de donatori este constantă. În această ediţie continuăm să punem accentul pe responsabilizarea şi informarea societăţii astfel încât actul donării să devină un gest fidel. Donarea de sânge este benefică pentru organismul donatorului şi salvatoare pentru primitor. Ne dorim ca fiecare dintre dumneavoastră să donaţi informat. Echipa de organizare a proiectului vă poate răspunde întrebărilor legate de actul donării de sânge adresate paginii de Facebook Donează sânge! Fii erou!” susţin Cristiana Voicu şi Delia-Irina Vasile, studente anul V la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi coordonatoarele proiectului „Donează sânge! Fii erou!”.

CRITERII DE ELIGIBILITATE DONATORI pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

– Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;

- Articolul continua mai jos-

– Să ai între 18 şi 60 ani;

– Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii;

– Tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH;

– Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni;

– Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an şi jumătate după naştere) sau în perioada menstruală (ą 5 zile);

– Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;

- Articolul continua mai jos-

– Să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă;

Oricine este considerat eligibil pentru a dona sânge şi nu a donat în ultimele 2 luni o poate face în cele două locaţii puse la dispoziţie între 19 şi 23 noiembrie: Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină, Bd. Eroii Sanitari, nr. 8 (8:30-13:30) sau la Centrul de Transfuzie Sanguină, Str. Constantin Caracaş, nr. 2 (7:30-13:30).

Campania ,,Donează sânge! Fii erou!”, înfiinţată în 2008 de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti şi extinsă în prezent la nivel naţional

Îşi propune cu fiecare ediţie să combată deficitul major al donatorilor de sânge din ţară. Unind forţele a peste 1000 de medicinişti bucureşteni şi cu sprijinul personalului medical de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă SSM îşi propune să educe societatea în privinţa donării de sânge. Necesitatea unităţilor transfuzabile este constantă şi sub deviza „Nevoia este constantă! Recunoştinţa este instantă!”, campania SSMB a reuşit, într-un deceniu de activitate, să atragă ,de la an la an, un număr tot mai mare de donatori.

Ultima ediţie a proiectului, desfăşurată în 23-27 aprilie 2018 a avut impact asupra populaţiei, prin recoltarea, în doar cinci zile, a 1.461 de unităţi transfuzabile. 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultăţii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti (partener al UMF „Carol Davila” în această campanie) s-au prezentat 902 donatori, totalizând astfel 1.461 de pungi de sânge transfuzabil recoltate.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari