Ioan Lascăr – chirurgul care a „sculptat” 40.000 de români

Prof. dr. Ioan Lascăr este șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Floreasca, din București, și e primul medic român care a realizat, integral, operaţii de schimbare de sex. Numele său se leagă de zeci de mii de vieţi. Pe unii oameni i-a salvat, altora le-a schimbat şi destinul. Nu e încântat de sărăcia sistemului sanitar, susţine că asigurările private ar fi colacul de salvare, dar, pentru nimic în lume nu ar pleca să lucreze în străinătate. Ca semn de recunoaştere a valorii și profesionalismului său, cetățenii și autoritățile din orașul său natal – Comănești, județul Bacău, au decis ca Spitalul Orăşenesc să se numească… Ioan Lascăr. Într-un interviu acordat Ziarului Medical, prof. dr. Ioan Lascăr ne-a vorbit despre realizările sale, destinul său și soluțiile despre care crede că ar îmbunătăți sistemul sanitar.

Spitalul Ioan Lascar, oras Comanesti, judetul Bacau (zdbc.ro)

Ziar Medical – Cum aţi ales Medicina?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Există o singură explicaţie: mama. Deşi eram olimpic la fizică şi îmi plăcea matematica, mama a decis să fac Medicină. Eu aş fi vrut să fac Fizică atomică, dar nu regret că i-am urmat sfatul, pentru că îmi place meseria mea. Dacă ar fi să mai aleg o dată, tot medicină aş face.

Ziar Medical – Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

- Articolul continua mai jos-

Prof. dr. Ioan Lascăr – La ora 7.00 vizitez pacienţii din clinica mea privată, iar la 8.00 sunt la spital, consultaţii- în medie cam 40 pe zi- vizită pe saloane, după care intru în sala de operaţii. În medie, pe zi, fac 3-6 intervenţii chirurgicale, dacă nu sunt cazuri complicate. Altfel, o operaţie dificilă îmi poate ocupa întreaga zi.

Ioan Lascăr: „Injecţia” cu resurse financiare este vitală

Ziar Medical – Cum s-ar putea însănătoşi sistemul sanitar?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Printr-o „injecţie” cu resurse financiare. Este nevoie de tehnologie modernă pentru a putea fi eficienţi. Doctorul cu stetoscopul de gât, care face analize la microscop, este deja un personaj istoric. Însănătoşirea sistemului sanitar ar fi grabnică dacă am avea asigurări private.

S-a operat singur

Ziar Medical – Aţi operat vreodată un membru al familiei?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Pe majoritatea. Mai mult, m-am operat singur. La mine în clinica privată. Cu anestezie locală, mi-am scos un nev pigmentar. În rest, am pacienţi care mi-au devenit prieteni, dar şi am şi prieteni care mi-au devenit pacienţi.

Români, pe listă la schimbare de sex

Ziar Medical – Câte persoane sunt pe lista de aşteptare pentru schimbare de sex?

- Articolul continua mai jos-

Prof. dr. Ioan Lascăr – Sunt primul şi singurul medic român care are cazuri de transsexuali rezolvate integral. Am schimbat sexul a cinci persoane: trei bărbaţi au devenit femei şi două femei au devenit bărbaţi. Acum pe listă sunt circa 20 de persoane care doresc schimbare de sex. Toţi sunt români şi se află în diverse stadii ale procedurilor. Operaţiile sunt etapizate şi drumul lung.

Ziar Medical – Câte replantări aţi realizat până acum?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Aproape 300. Mâini, degete, antebraţ. Amputări prin retezare, fără lezarea nervilor. Pacienţii au ajuns cu membrele tăiate la spital, în timp util, şi le-am putut replanta. Este o mulţumire sufletească să vezi că redai normalitatea unui om.

Ziar Medical – Învăţământul medical românesc este la nivel european?

Prof. dr. Ioan Lascăr – Şcoala medicală românească şi-a dovedit calităţile. Istoric vorbind. Însă, dorinţa de a urma studii universitare medicale a a scăzut în rândul tinerilor. Sistemul nu-i motivează, iar profesia de medic a cam pierdut din imagine în societate. Poate şi pentru că media a considerat această zonă o sursă de senzaţional şi a meditaizat execesiv greşelile şi foarte puţin reuşitele. Am avut oferte din străinătate, dar nu le doresc. Când eram tânăr şi nu puteam pleca peste graniţă decât cu ochii minţii, doream să părăsesc România. Dar mi-a trecut

Operaţie pe…Discovery Channel

Pe 21 ianuarie 2004, prof. Ioan Lascăr şi medicul american McKay McKinnon au realizat o intervenţie chirurgicală ce a fost transmisă pe Discovery Channel. Au operat-o pe braşoveanca Lucica Bunghez şi au scăpat-o de o tumoare gigant de 72 de kilograme care îi punea viaţa în pericol. A fost una din cele mai complicate şi riscante intervenţii chirurgicale desfăşurate la noi în ţară.

-Articolul continua mai jos-

“Soţul ei nu ştie că a fost bărbat”

Cea mai bună dovadă că bisturiul profesorului Lascăr nu dă greş este un transsexual operat în anul 2000. “Este un bărbat care a devenit femeie, s-a căsătorit, undeva în vestul Europei, iar soţul ei nu ştie că ea a fost bărbat și că el şi-a unit destinele cu un transsexual”,mărturiseşte prof. dr. Ioan Lascăr.

O familie de medici a dat un artist

Ioan Lascăr este căsătorit cu Maria, medic ginecolog, iar fiul lor, Bogdan, a continuat tradiţia familiei în sensul că face tot artă, dar nu cu bisturiul. Bogdan Lascăr este un artist plastic de succes, cu expoziţii personale în România, Germania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Anglia şi Brazilia.

40000 de pacienţi a operat, până în prezent, prof. Ioan Lascăr, un număr aproape egal cu populaţia unui municipiu.

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari