Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului și ce reguli trebuie să respecți

Postul Crăciunului începe de astăzi, miercuri, 14 noiembrie, și are nu doar semnificație religioasă, în sensul de purificare sufletească, ci ajută și organismul să scape de toxine. Durează 40 de zile, este cel mai lung post din an și are și capacitatea de a ne mai reduce nivelul de stres.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului. “Pentru ca, pe durata postului, persoanele care vor să-l țină integral, să nu-și vitregească organismul de aportul substanțelor nutritive și de energia pe care o oferă proteinele, trebuie să încludă în meniu multe fructe și legume. Și alimentele de post conțin vitamine, minerale și enzime ce pot oferi energie organismului și care vor ajuta organele vitale să funcționeze optim. Pentru un aport de aminoacizi, antioxidanţi, proteine, vitamine, minerale şi enzime puteţi bea suc de orz verde. Acesta detoxifiază organismul şi previne îmbătrânirea celulară”, a explicat, pentru Ziar Medical, dr Magdalena Iordan, medic de familie.

Ce să nu faci în post

Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului. “Excesele alimentare trebuie evitate, în general, și în perioada de post, în special. De asemenea, nu consumați multe alimente amare ce pot afecta aparatul respirator, pielea şi intestinal gros și nu faceți abuz de dulciuri. Chiar dacă sunt preparate după rețete de post, consumate în exces, ele ne pot afecta rinichii şi pot creşte valorile glicemiei. Nici excesul de alimente picante nu este benefic pentru ficat și colecist. Alimentele de post nu prea conţin vitamina B12, de aceea, în această perioadă, este recomandat să luaţi suplimente de B12 pentru a nu vă confrunta cu stări de oboseală sau palpitaţii”, spune dr. Iordan.

- Articolul continua mai jos-

Din ce alimente îți iei energia în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului! Ce efecte are asupra organismului. Energia pe care organismul o primea, până acum, din proteinele de origine animală, poate fi furnizată acum de lactatele din soia, cartofi, miere, nuci sau alune.

“Laptele de soia şi brânza tofu sunt surse de proteine vegetale şi ne reduc valorile colesterolului <rău> din sânge. Cartofii dulci constituie o sursă important de calciu, mangan şi cupru şi vitaminele C şi E. Anemicii trebuie să consume ridichi de lună pentu că au efect antioxidant şi conţin vitaminele A, B1, B9, şi C. De asemenea, în afecţiunile hepatice, consumul de ridichi este benefic şi stimulează şi secreţia şi eliminarea bilei. Alte alimente săţioase şi bogate în vitamine şi minerale sunt nucile, care ne ajută şi să reducem nivelul colesterolului “rău” şi să ne reglăm tensiunea. De asemenea,în post, trebuie consumaţi morcovi pentru că auc organismului vitamine din complexul B şi calciu, fier, potasiu şi magneziu. În zilele cu dezlegare la peşte, este indicat ca meniul să conţină peşte şi preparate din peşte gras (somon, hering, ton sau macrou ). Acesta este benefic sănătăţii prin aportul de acizi graşi omega 3”, recomandă medicul.

Citește și Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari