Diabetul zaharat tip 2 la copii. Program de prevenție în școlile clujene

Până nu demult, majoritatea cazurilor de Diabet zaharat la copil erau încadrate ca şi Diabet zaharat tip 1, insulinodependent. Diabetul zaharat tip 2 era considerata o boala a bunicilor, apoi a parintilor.

În ultimii 20 de ani, creşterea incidenţei obezităţii a dus la o creştere a diabetului zaharat tip 2 la copil şi adolescent. Diabetul zaharat tip 2 la vârste tinere duce la instalarea precoce a complicaţiilor cronice degenerative.

Pentru prima oară in istorie, copiii născuţi după anul 2000 s-ar putea să trăiască mai puţin decât părinţii lor.

În țările dezvoltate, patologia metabolică, reprezentată de obezitate, diabetul zaharat tip 2 sunt extrem de frecvente. Datorită acestora apare patologia cardio-vasculară. Mortalitatea majorității persoanelor este prin patologie cardio-vasculară. Aceste au fost denumite boli cronice non-transmisibile și pentru care au fost create proiecte de prevenție. Proiecte de prevenție în patologia cardio-vasculară vizează toți factorii de risc: obezitatea, hipertensiune arterială, diabet zaharat. Toate au la bază un stil de viață nu foarte sănătos. Un mediu de viață pro risc patologie cardio-vasculară. România se situează în zona țărilor în care avem o creștere a prevalenței obezității. 20-23% suferă de obezitate. Iar la suprapondere chiar mai mult. Peste 50% din populația adultă a României este cu suprapndere și obezitate. Diabetul zaharat este o urmare asociată acestei creșteri a obezității. În următorii 20 de ani, persoanele ce au diabet vor ajunge  la peste 630 de milioane.

Societatea Română de diabet, nutriție, boli metabolice, prin doamna profesor Maria Moța a inițiat studiul Predator pentru a vedea prevalența diabetului și a celorlalte boli metabolice. Numărul celor cu pre diabet este de 16%, iar cei cu diabet 11%. La o persoană cu diabet mai sunt alte două care așteaptă să fie diagnosticate sau au risc de a dezvolta diabet.

- Articolul continua mai jos-

Prevenția începe încă din faza de sarcină, apoi de la vârste timpurii. Prevenția pentru aceste boli metabolice, înseamnă un stil de viață sănătos. Crearea unui climat de viață sănătos. Educarea pentru un stil de viață sănătos.

Diabetul zaharat tip 2 apare la adulți și se datorează unui stil de viață nesănătos. În România numărul copiilor cu diabet zaharat tip 2 este foarte mic. Există tendința de a adopta un stil de viață nesănătos, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor la vârste mult mai tinere.

43 de școli din Cluj-Napoca participă la un program european de succes,  pentru a preveni apariția diabetului zaharat de tip 2 la copii

Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc”, este un program unic în România. Programul își propune să contribuie la scăderea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 (DZ2) la copii.

Programul se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de a dezvolta Diabet Zaharat tip 2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută.

Prima etapă a proiectului este Analiza Complexă de Sănătate. Se vor realiza la școală examinări gratuite. Se măsoară tensiunea arterială, acuitatea vizuală, măsurarea înălțimii, măsurarea greutății și analizarea compoziției corporale, evaluarea posturii copilului, se evaluează tălpile copilului pentru detectarea platfusului. Se măsoară eficiența cardio-respiratorie.

Aceasta va fi urmată de etapa de Asistență Individuală Integrată, constând în câte șase sesiuni de consiliere personalizată, realizate de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în educație fizică și psiholog), la care vor participa copiii incluși în grupa de risc de a dezvolta diabetul zaharat tip 2 si familiile lor.

- Articolul continua mai jos-

Rezultatele primului an de derulare a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc” în municipiul Ploiești (2017-2018)

Ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a (10-12 ani) din unitățile de ȋnvățământ care au aderat, până în prezent, la Programul „ȋnCerc”, în anul școlar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018:

  • Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
  • 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 (405 copii);
  • Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
  • Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%).

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari