În Moldova, prevalenţa diabetului este cu 6,7% mai mare decât în restul țării

În zona de Nord-Est există una dintre cele mai mari incidenţe ale diabetului la nivel naţional. În această regiune, prevalența diabetului este cu 6,7% mai mare decât media naţională.

„Potrivit unui studiu epidemiologic PREDATOR, în judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui 12,38% din populaţia adultă, de 20 – 79 de ani, suferă de diabet zaharat. Situaţii asemănătoare mai sunt doar în Muntenia, prevalența diabetului este de 13,39%. respectiv în zona Bucureşti – Ilfov unde incidenţa este de 12,79%. Din păcate, nu toţi cei care suferă de diabet ştiu că sunt bolnavi. Doar una din două persoane este diagnosticată cu diabet, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii lor. Asta pentru că, în lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizare permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicaţii grave, care afectează întregul organism. Mă refer la aparatul cardiovascular, la rinichi, nervii periferici, şi se poate ajunge chiar şi la orbire”, a precizat Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar, potrivit AGERPRES.

„Când am pornit acest studiu ne aşteptam ca în Ardeal şi în Banat să fie cele mai mari procente. Probabil de vină fiind mitul că acolo se consumă multă „slană”. Grăsimile animale este unul dintre factorii de risc pentru diabetul zaharat. Surpriza a fost teribilă. Sudul ţării şi Moldova. Nu ştim care este cauza. E greu de stabilit cauza – efect”, a spus, la rândul său, Maria Moţa, iniţiatorul ştiinţific al Campaniei naţionale „Controlează-ţi diabetul”.

Prof. univ. dr. Mariana Graur, a menţionat că a fost derulat un studiu în comuna Deleni, comuna cu cea mai stabilă şi mai mare populaţie din judeţul Iaşi. Rezultatele privind prevalența diabetului au fost îngrijorătoare.

„Am constatat că nu este adevărat când se spune „se mănâncă foarte bine la ţară”. Se mănâncă foarte prost, hipercaloric. Iar din punct de vedere nutriţional se mănâncă mult mai rău decât în altă parte”, a precizat ea.

În acest context, în perioada 10 – 14 octombrie la Iaşi se desfăşoară o serie de evenimente reunite în cadrul celei de a XI-a ediţii a Campaniei naţionale „Controlează-ţi diabetul”.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Sunt incluse manifestări dedicate atât publicului larg, persoanelor cu diabet, dar şi medicilor.

Astfel, sâmbătă şi duminică, ieşenii îşi pot măsura gratuit glicemia şi hemoglobina, iar pentru specialişti sunt organizate simpozioane ştiinţifice.

Tot în contextul acestei manifestări, miercuri seara, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” va fi iluminat în albastru, culoarea simbol a luptei împotriva diabetului.

Conform statisticilor, la nivel mondial 1,6 milioane de persoane au murit din cauza diabetului în 2016, comparativ cu 1,7 milioane de oameni care au murit din cauza cancerului bronhopulmonar, principala cauză de deces prin cancer.

Citește și:

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...