fbpx
Acasă Ştiri Medicale Două intervenții de transplant renal, la Spitalul C. I. Parhon din Iași

Două intervenții de transplant renal, la Spitalul C. I. Parhon din Iași

Medicii de la Spitalul C. I. Parhon din Iaşi au efectuat două intervenții de transplant renal. Rinichii au fost prelevați de la o persoană aflată în moarte cerebrală la un spital din Oradea.

O echipă de la Spitalul C. I. Parhon din Iași s-a deplasat la Oradea cu un elicopter SMURD pentru a preleva rinichii de la o persoană aflată în moarte cerebrală.nelor.

“Acesta e un lucru neobişnuit până în prezent şi se datorează pe de o parte listei de aşteptare încărcate. De asemenea, și a existenţei de potenţial primitor pe lista de aşteptare din centrul nostru. Pe de altă parte, acest donator avea o particularitate, el fiind cu virus hepatic C prezent”, a declarat pentru AGERPRES Purtătorul de cuvânt al Spitalului “C. I. Parhon”, dr. Ionuţ Nistor.

Pentru cele două intervenții de transplant renal au fost selectaţi şi s-au dovedit a fi compatibili doi pacienţi. Este vorba de o femeie de 42 de ani, din judeţul Iaşi, şi un bărbat în vârstă de 65 de ani, din judeţul Botoşani.

Articolul continua mai jos

“Pacienta din Iaşi face de 18 ani dializă. A fost o ultimă şansă de a putea fi transplantată. Pacientul din Botoşani are un istoric încărcat de boli cardiovasculare şi existau puţine şanse să mai fie compatibil cu un alt rinichi”, a declarat dr. Ionuţ Nistor.

În ceea ce priveşte prezenţa virusului hepatic C, el a spus că deşi acest tip de hepatită este transmisibil prin sânge există protocoale de diagnostic şi tratament care au o rată mare de succes.

“Din fericire există şi metode de monitorizare a hepatitei cu virus C, dar şi mai important e faptul că acest tip de hepatită poate fi tratat. Are un tratament care are o rată de succes de 98 – 99 %. Este o rată extraordinar de bună, prin care putem spune că acest tip de hepatită este tratabilă”, a declarat doctorul.

De la începutul anului, la Spitalul “C. I. Parhon” din Iaşi au fost efectuate 24 de intervenții de transplant, numărul fiind mai mare decât în anii precedenţi.

“Am avut 24 de intervenții de transplant. E un record pozitiv pe care sperăm să îl putem fructifica şi în viitor. Echipa de transplant de la Iaşi este pregătită pentru efectuarea a două intervenţii concomitent. Este o echipă tânără. Astfel de intervenţii s-au mai făcut dar era un donator cadaveric şi un donator viu. De data aceasta a fost vorba prelevarea şi transplantarea a doi rinichi de la donator cadaveric, intervenţii care s-au desfăşurat în condiţii foarte bune”, a menţionat reprezentantul unităţii spitaliceşti.

dezinfectanti maini farmec

Citește și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,929FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Fabry – diagnostic, simptome, tratament

Boala Fabry este o afecțiune genetică (ereditară) care determină acumularea, de-a lungul timpului, a...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân - riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Adenopatiile cervicale – cauze, diagnostic și tratament

Adenopatiile reprezintă o creștere în dimensiune a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt elemente importante...

Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sindromul de apnee în somn, asociat de cele mai multe ori cu sforăitul cronic,...