fbpx
Acasă Ştiri Medicale 3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali

3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali

3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali, de trei ori mai mult față de media europeană. Pierderea unuia sau a mai multor dinți poate impacta semnificativ diferite aspecte legate de nivelul calității vieții și interacțiunea socială a persoanelor. Studii internaționale arată că înainte de efectuarea unui implant pacienții semnalează dificultăți de a mânca (78%), de a zâmbi sau a râde. Sunt stânjeniți în contexte sociale (53%). În plus, la nivelul Uniunii Europene, costurile cu tratamentele stomatologice se ridică la peste 79 de miliarde de euro anual.

Un studiu internațional, publicat de National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, a evaluat calitatea vieții pacienților înainte și după efectuarea unui implant.

Una dintre cele mai importante concluzii ale studiului a arătat că după ce pacienții au beneficiat de un implant dentar, activitățile care presupun interacțiunea socială au fost puternic îmbunătățite. Activități legate de locul de muncă (îmbunătățire de 100%). Mersul la cumpărături sau întâlniri cu alte persoane (100%). Comunicarea cu prieteni sau familie (95%). Exercițiu fizic (93%). Dificultatea în momentul consumului de alimente a scăzut cu aproape 70% față de momentul pre-implant. Îmbunătățirea la nivelul vorbirii a fost de 73%. De asemenea, 95% dintre pacienți au fost mai încrezători să zâmbească în public, fără a resimți disconfort.

3 din 10 români și-au pierdut toți dinții naturali, de trei ori mai mult față de media europeană.

 Interesul românilor pentru tratamente digitale complexe este din ce în ce mai mare. Stomatologia digitală cunoaște o evoluție tot mai accelerată. Crește numărul pacienților români care solicită tratamente complexe și planuri complexe de tratament. Tot mai multe tehnologii sunt introduse pe piață. Acestea fac stomatologia mai ușoară, mai rapidă, mai performantă și mai plăcută pentru pacient”, potrivit dr. Oana Taban.

Articolul continua mai jos

Dr. Oana Taban atrage însă atenția asupra importanței alegerii unui implant de calitate și asupra riscurilor la care pacienții se supun atunci când aleg neinformat un furnizor sau o soluție de tratament.

Lipsa unui singur dinte poate să afecteze semnificativ atât sănătatea orală dar și sănătatea generală. De aceea, este important ca pacientul să aleagă în cunoștință de cauză specialistul în implantologie. Să se informeze asupra materialelor pe care acesta le folosește, pentru a elimina riscurile și complicațiile ce pot apărea după efectuarea unui implant dentar. Datorită tehnicilor moderne de tratament, ce permit montarea implantului dentar rapid, funcționalitatea lui este imediată”, spune dr. Alexandru Georgescu, medic primar implantologie dentară, Doctor în Științe Medicale, mentor Straumann în România.

Fără existența unui program de prevenție foarte bine conturat, costurile cu tratamentele stomatologice sunt mari atât pentru pacient, dar și pentru sistemul de sănătate. Studii realizate în Statele Unite arată că în cazul copiilor care merg la stomatolog în scop preventiv de la vârsta de un an, costurile cu intervențiile ulterioare sunt cu 40% mai mici pe o perioadă de cinci ani. Comparativ cu cei care au prima vizită preventivă după vârsta de un an.

Te poate interesa și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Hipercolesterolemia familială – Cauze, simptome, tratament

Hipercolesterolemia familială este una dintre cele mai frecvente boli genetice, mai exact genice, care...

Ce este arteriopatia cronică obliterantă. Cauze, diagnostic, tratament

Arteriopatia cronică obliterantă este o boală arterială cauzată de ateroscleroză (depuneri de grăsime la...

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Prof. Dr. Andrada Seicean, IRGH Cluj, despre tratamentul pancreatitei acute și cancerul pancreatic

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, se...

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

PSORIAZIS diagnostic și terapie. Considerată o boală fizică dar cu urmări „mutilante” psihic, psoriazisul...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...