Chirurgia minim invazivă – metodă modernă de tratament

Chirurgia minim invazivă este caracterizată, în primul rând, prin aceea că se realizează cu tehnologii de ultimă oră, cu instrumente chirurgicale special create pentru a permite operarea cu incizii foarte mici și cu urmări minime pentru pacient.

„Chirurgia minim invazivă chiar este o intervenție mai puțin stresantă, pentru pacient, și care permite o calitate a vieții crescută, imediat după operație”, spune dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL și membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului. „Adică, pacienții nu se chinuie imediat după operație. Să vorbim, de exemplu, de chirurgia vălului palatin, cu radiofrecvență. Este o tehnică de chirurgie minim invazivă care se poate face în cabinet”, mai spune medicul.

Trebuie reținut însă că, deși tot mai multe intervenții se fac apelându-se la tehnicile și tehnologiile din chirurgia minim invazivă, ea nu se potrivește pentru orice pacient sau pentru orice caz. Medicul chirurg este cel care, analizând fișa pacientului, va decide dacă se apelează la intervențiile de acest tip sau se va efectua o operație „clasică”.

Chirurgia minim invazivă și beneficiile ei

Iată, pe scurt, care sunt principalele motive pentru care se recomandă tehnologiile și tehnicile intervenționale din chirurgia minim invazivă, în detrimentul celor din chirurgia tradițională:

  • durată redusă a intervenției chirurgicale, ceea ce determină mai puțin stres pentru pacient, mai puțină durere (ca intensitate și durată).
  • starea de disconfort a pacientului e mai scăzută, iar calitatea vieții, post-operator, este mai bună – durerea fiind mai mică, în intensitate, e nevoie de mai puține analgezice decât în cazul chirurgiei clasice.
  • perioada de spitalizare este mai mică și, în unele cazuri, chirurgia minim invazivă se poate efectua chiar ambulator – asta garantează și revenirea mai rapidă a pacientului la activitățile și viața sa obișnuite.
  • procedurile din chirurgia minim invazivă necesită incizii mici, iar asta înseamnă mai puțină sângerare (spre deloc), mai puțină durere, timp mai scurt de vindecare și cicatrici mai mici.
  • nefiind nevoie de secționarea stratului muscular, țesurul suportă mai puține daune, se vindecă mai rapid și mai bine.
  • rata de eșec este foarte mică, iar rata de reușită e foarte mare.
  • poate fi aplicată cu succes și în chirurgia estetică și în intervențiile chirurgicale cosmetice și/ sau reparatorii.

Tehnicile din chirurgia minim invazivă, tot mai răspândite

- Articolul continua mai jos-masca medicala

În moment, pe plan mondial, tehnicile și tehnologiile din chirurgia minim invazivă au ajuns să depășescă numărul intervențiilor chirurgicale tradiționale (sau conservatoare).

Cea mai cunoscută și aplicată dintre acestea este operația laparoscopică, folosită mai cu seamă în intervențiile chirurgicale abdominale. O scurtă descriere a acestei intervenții din chirurgia minim invazivă este următoarea:se introducere în abdomen dioxid de carbon, iar în spaţiul creat astfel se va executa operașia cu mijoace speciale, supravegheate de o cameră video, introdusă de asemenea în abdomen. Pe ecrane mici se vizualizează tot ce se întâmplă în cavitatea respectivă, luându-se rapid decizii în funcție de răspunsul organismului.

Chirurgia minim invazivă, în câteva repere esențiale

Dr. Ioan Alexandru Buleanu ne expune, în câteva cuvinte, ce trebuie să reținem despre chirurgia minim invazia și de ce este o soluție benefică pentru pacient.

„Ce înseamnă minim invaziv? Înseamnă că pacientul de obicei nu necesită internare, deci intervenția se poate face și în condiții de ambulator, vine și pleacă într-o oră. Nu necesită un tratament extins după aceea și vindecarea e ușoară. Dacă pacientul nu are dureri, atunci nu are o calitate a vieții scăzută, poate să meargă la serviciu începând de a doua zi, deci nu există o problemă care să-l scoată din ritmul lui. Pentru intervențiile chirurgicale minim invazive nu este nevoie de anestezie generală. Pacienții se sperie de acest tip de anestezie, la fel de mult cum se sperie de sângerare și de durerea de după o operație „clasică”. Iată de ce intervențiile minim invazive prind teren”.

 

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...