fbpx
Acasă Fapt divers Chirurgia minim invazivă - metodă modernă de tratament

Chirurgia minim invazivă – metodă modernă de tratament

Chirurgia minim invazivă este caracterizată, în primul rând, prin aceea că se realizează cu tehnologii de ultimă oră, cu instrumente chirurgicale special create pentru a permite operarea cu incizii foarte mici și cu urmări minime pentru pacient.

„Chirurgia minim invazivă chiar este o intervenție mai puțin stresantă, pentru pacient, și care permite o calitate a vieții crescută, imediat după operație”, spune dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL și membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului. „Adică, pacienții nu se chinuie imediat după operație. Să vorbim, de exemplu, de chirurgia vălului palatin, cu radiofrecvență. Este o tehnică de chirurgie minim invazivă care se poate face în cabinet”, mai spune medicul.

Trebuie reținut însă că, deși tot mai multe intervenții se fac apelându-se la tehnicile și tehnologiile din chirurgia minim invazivă, ea nu se potrivește pentru orice pacient sau pentru orice caz. Medicul chirurg este cel care, analizând fișa pacientului, va decide dacă se apelează la intervențiile de acest tip sau se va efectua o operație „clasică”.

Chirurgia minim invazivă și beneficiile ei

Articolul continua mai jos

Iată, pe scurt, care sunt principalele motive pentru care se recomandă tehnologiile și tehnicile intervenționale din chirurgia minim invazivă, în detrimentul celor din chirurgia tradițională:

  • durată redusă a intervenției chirurgicale, ceea ce determină mai puțin stres pentru pacient, mai puțină durere (ca intensitate și durată).
  • starea de disconfort a pacientului e mai scăzută, iar calitatea vieții, post-operator, este mai bună – durerea fiind mai mică, în intensitate, e nevoie de mai puține analgezice decât în cazul chirurgiei clasice.
  • perioada de spitalizare este mai mică și, în unele cazuri, chirurgia minim invazivă se poate efectua chiar ambulator – asta garantează și revenirea mai rapidă a pacientului la activitățile și viața sa obișnuite.
  • procedurile din chirurgia minim invazivă necesită incizii mici, iar asta înseamnă mai puțină sângerare (spre deloc), mai puțină durere, timp mai scurt de vindecare și cicatrici mai mici.
  • nefiind nevoie de secționarea stratului muscular, țesurul suportă mai puține daune, se vindecă mai rapid și mai bine.
  • rata de eșec este foarte mică, iar rata de reușită e foarte mare.
  • poate fi aplicată cu succes și în chirurgia estetică și în intervențiile chirurgicale cosmetice și/ sau reparatorii.

Tehnicile din chirurgia minim invazivă, tot mai răspândite

În moment, pe plan mondial, tehnicile și tehnologiile din chirurgia minim invazivă au ajuns să depășescă numărul intervențiilor chirurgicale tradiționale (sau conservatoare).

Cea mai cunoscută și aplicată dintre acestea este operația laparoscopică, folosită mai cu seamă în intervențiile chirurgicale abdominale. O scurtă descriere a acestei intervenții din chirurgia minim invazivă este următoarea:se introducere în abdomen dioxid de carbon, iar în spaţiul creat astfel se va executa operașia cu mijoace speciale, supravegheate de o cameră video, introdusă de asemenea în abdomen. Pe ecrane mici se vizualizează tot ce se întâmplă în cavitatea respectivă, luându-se rapid decizii în funcție de răspunsul organismului.

Chirurgia minim invazivă, în câteva repere esențiale

Dr. Ioan Alexandru Buleanu ne expune, în câteva cuvinte, ce trebuie să reținem despre chirurgia minim invazia și de ce este o soluție benefică pentru pacient.

„Ce înseamnă minim invaziv? Înseamnă că pacientul de obicei nu necesită internare, deci intervenția se poate face și în condiții de ambulator, vine și pleacă într-o oră. Nu necesită un tratament extins după aceea și vindecarea e ușoară. Dacă pacientul nu are dureri, atunci nu are o calitate a vieții scăzută, poate să meargă la serviciu începând de a doua zi, deci nu există o problemă care să-l scoată din ritmul lui. Pentru intervențiile chirurgicale minim invazive nu este nevoie de anestezie generală. Pacienții se sperie de acest tip de anestezie, la fel de mult cum se sperie de sângerare și de durerea de după o operație „clasică”. Iată de ce intervențiile minim invazive prind teren”.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este embolia pulmonară?

Tromboembolismul pulmonar (TEP) este o boală frecventă şi potenţial fatală. Reprezintă a doua cauză...

Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă? Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a...

Ce este osteosarcomul, cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne

Ce este osteosarcomul? Osteosarcomul este cea mai frecventă dintre tumorile osoase maligne, reprezentând 30%...

Anevrismul aortic – Tipuri, cauze, complicatii, tratament

Artera aortă este un vas de sânge cu un rol deosebit de important în...

Vertijul – cauze, simptome, tratament

Vertijul paroxistic pozițional benign, sau VPPB reprezintă o afecțiune localizată la nivelul urechii interne...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...